San Francisco Home With a Minimalist White Interior and a Generous Vertical Space

San Francisco Home With a Minimalist White Interior and a Generous Vertical Space

Architects: Edmonds + Lee Architects
Project: Remember House / four-story San Francisco Home
Location: San Francisco, California, United States
Photography: Joe Fletcher

For this four-story family residence, the architects experimented with vertical circulation and crisp white materiality to create a spacious, vibrant, and geometrically engaging house. Organized around a singular central spine, the project is an exploration of fluid continuity and volumetric adventure. On a down-sloping hillside parcel of land in San Francisco’s Noe Valley sits this four-story project that embraces vertical stacking and crisp materiality for a tightly-knit family unit of three.

San Francisco Home With a Minimalist White Interior and a Generous Vertical Space 1

Four-story massing usually leads to a space that feels tight or repetitive, so the architects worked to make the vertical circulation both evocative and valuable, forgoing the pancake-style San Francisco home, and instead opening the house in section, maximizing a feeling of spaciousness and a sense of architectural adventure. That meant a small sacrifice in terms of physically usable space, but a huge gain in terms of enjoyable architecture. Double-height spaces and a staircase centered within the central spine of the house encourage the clients and their visitors to engage with each level.

San Francisco Home With a Minimalist White Interior and a Generous Vertical Space 2

On the interior, the architects started with materiality first, working within the inherited geometry of the project, and from an all-white palette that began with the very first design choice, white Douglas fir floors from Dinesen. Because of the clients’ general aesthetic focus—on white, spare, minimalism—and their enthusiasm for treating interiors the same way Edmonds + Lee do: like galleries or museums where the main visual interest pops from the decor, the art, and the furniture.

San Francisco Home With a Minimalist White Interior and a Generous Vertical Space 3

The architects explore how a house could operate similarly to a gallery, as a neutral canvas – and that neutral canvas became seamless, with spaces that flow from end to end, and with a continuity of materials that favor fluid transitions over the sharp disconnects so often found in modernist projects.

San Francisco Home With a Minimalist White Interior and a Generous Vertical Space 4

The sharpest moment is in the choice of exterior palette. Because the project was a renovation that required working within existing bones and an existing ground parcel, the street-side massing needed to remain consistent. Offering a counterpoint to the interior’s spreading white-ness, and to the two neighboring houses, both of which are white, the architects chose to wrap the front in a dark cladding, differentiating the house from its neighbors and also from what it contains.

San Francisco Home With a Minimalist White Interior and a Generous Vertical Space 5

The architects also designed the interior furnishings, working with an ongoing notion of seamlessness all the way though the project. Working on a schematic level, the architects thought about materiality and space, (the big ideas of capital-A Architecture), but also furniture and interior design.

San Francisco Home With a Minimalist White Interior and a Generous Vertical Space 6

Their aesthetic focus explored everything from the greatest mass to the smallest detail – which allowed for a precise and vibrant spatial, material, and architectural choreography, like the sliding doors, for which the architects introduced a large window frame to bring a sense of solidity, history, and heft, or those Douglas fir floorboards, two-inch thick pieces of wood that create what the designers and clients see as an incredibly haptic experience.

San Francisco Home With a Minimalist White Interior and a Generous Vertical Space 7

San Francisco Home With a Minimalist White Interior and a Generous Vertical Space 9

San Francisco Home With a Minimalist White Interior and a Generous Vertical Space 10

San Francisco Home With a Minimalist White Interior and a Generous Vertical Space 10

San Francisco Home With a Minimalist White Interior and a Generous Vertical Space 11

San Francisco Home With a Minimalist White Interior and a Generous Vertical Space 12

San Francisco Home With a Minimalist White Interior and a Generous Vertical Space 13

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Barlow House in Brisbane / Alexandra Buchanan Architecture

Barlow house is an existing brick and tile infill house that is set amongst pre war timber and tin Queenslanders in the leafy suburb of Clayfield. The clients brief sought to reimagine the front facade and the house’s kerb appeal.

This Kaohsiung Family Apartment is A Boundless Space of Joy and Delectable Delights

Project: Kaohsiung Family Apartment Architects: HAO Design Location: Kaohsiung City, Taiwan Area: 150.0 sqm Photographs: Hey!Cheese Taiwanese office HAO Design has completed the interior of this modern Kaohsiung family...

Just BE Apartments Designed with Two Very Different Façades

Just BE Apartments is a residential project completed by Arqmov Workshop in Ciudad de México, Mexico. Just BE is an apartment building located in Colonia...

Sardenya Apartment by Raul Sanchez Architects

The previous state of the Sardenya apartment belonged to a way of living incompatible with the requirements of the new owner. These new requirements, even starting from the domestic conventionality, left enough freedom to treat the new apartment in a less corseted way.