House on Mountainside Overlooked by Castle / Fran Silvestre Arquitectos

House on Mountainside Overlooked by Castle / Fran Silvestre Arquitectos

Project: House on Mountainside
Architects: Fran Silvestre Arquitectos
Project Architect: Fran Silvestre, Maria José Sáez
Architect collaborator: Ángel Ruíz
Building Engineer: Pedro Vicente López
Interior Design: Alfaro Hofmann
Location: Ayora, Valencia, Spain
Site Area: 477,06 m2
Built Area: 230,00 m2
Photographer: Fernando Alda

The building is located in a landscape of unique beauty, the result of a natural and evident growth. The mountain, topped by a castle, is covered by a blanket housing through a system of aggregation by simple juxtaposition of pieces generated fragmented target tissue that adapts to the topography.

House on Mountainside Overlooked by Castle / Fran Silvestre Arquitectos

The project proposes to integrate into the environment, respecting their strategies of adaptation to the environment and materials away from the mimesis that would lead to misleading historicism, and showing the time constructively to meet the requirements of the “new people.” In this way the house is conceived as a piece placed on the ground, joining in the gap. A piece built on the same white lime, the same primacy of the massif on the opening, which takes the edge of the site to have their holes and integrated into the fragmentation of the environment.

House on Mountainside Overlooked by Castle / Fran Silvestre Arquitectos

The indoor space is divided by the void that is the core of communication cut parallel disposition of the mountain without touching it. On the ground floor are the garage and cellar, on a volume it has two floors with four rooms. Two of them, the rooms at the intermediate level are open to the private street, the other two on the upper level overlook above the houses opposite, the Valley of Ayora. One of them, the study is opened in turn to the central double height, incorporating it into their space. Across the gap, and on the mountain, are the areas facing the garden day illuminated by light reflected on the south slope of the castle oxidized.

House on Mountainside Overlooked by Castle / Fran Silvestre Arquitectos

House on Mountainside Overlooked by Castle / Fran Silvestre Arquitectos

House on Mountainside Overlooked by Castle / Fran Silvestre Arquitectos

bathroom / Fran Silvestre Arquitectos

House on Mountainside Overlooked by Castle / Fran Silvestre Arquitectos

Mountainside House Overlooked by Castle / Fran Silvestre Arquitectos

House on Mountainside Overlooked by Castle / Fran Silvestre Arquitectos

terrace / Fran Silvestre Arquitectos

residential / Fran Silvestre Arquitectos

Mountainside house / Fran Silvestre Arquitectos

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Dramatic Transformation of one Floor from a 19th Century Warehouse

“Loft living” sometimes forces a compromise between bohemian charm and individual privacy. The informal plan, ample natural light, and uninterrupted views of an open loft are typically at odds with the modern family's desire for private space and distinct bedrooms.

This Lake Austin Residence Offers a Combination of Transparency and Solidity

Like a butterfly specimen pinned to its mounting, this sinuous lake-front home’s light floating roofs are anchored to its site by heavy rusticated limestone masses, while its horizontal footprint is spread out and sewn through the vertical punctuation of mature sycamore, cypress and pecan trees

Newton 105 Restaurant / Código Z Arquitectos

Situated in the heart of Polanco, Newton 105 Restaurant is conceived as an opportunity to bolster one of the commercial areas with the highest...

Opera Software Office in Wroclaw / Modelina Architekci

We really had to work for a long time to find a place, which would combine this non-corporate atmosphere, prestigious location along with a...

Sky-High Condominium Overlooking the San Francisco Museum

In a sky-high condominium overlooking the San Francisco Museum of Modern Art, Bjørn Design’s use of a neutral color palette mixed with blond and dark-gray oaks, creates a relaxed canvas upon which is dabbed the client’s favorite colors – blue and purple.

Laguna Coffee Table, from Cheetah Plains Luxury Safari Project

Laguna is borne out of a collaboration with ARRCC for their project Cheetah Plains. Set in Sabi Sands, Cheetah Plains is a luxury safari destination for which OKHA created custom and bespoke furniture.