Residential ArchitectureHousesAD House: Addition and Renovation by Lorcan O’Herlihy Architects

AD House: Addition and Renovation by Lorcan O’Herlihy Architects

AD House by Lorcan O’Herlihy Architects

Architects: Lorcan O’Herlihy Architects
Project: AD House
Team: Lorcan O’Herlihy (Principal), Donnie Schmidt (PD), Ian Dickenson (PM), Christopher Lim, Alex Morassut
Location: Los Angeles, CA, United States
Area: 2,300 SF
Photography: Paul Vu

Located directly uphill from the iconic music venues of the Sunset Strip, LOHA updated a 1939 Hollywood home by opening up the internal layout to a new series of layered indoor-outdoor spaces enclosed by a translucent screen. Lorcan O’Herlihy Architects created a dynamic home by hybridizing the existing structure with new interventions.

AD House by Lorcan O’Herlihy Architects 1

Due to the steep incline, the age of the structure, and foundational degradation, the existing home was in critical need of costly structural and shoring upgrades. Capitalizing on these requirements as an opportunity, LOHA introduced a steel structure sitting on a series of strategically positioned independent footings and retaining walls to shore the house while providing the substructure for a translucent fabric screen enclosure.

AD House by Lorcan O’Herlihy Architects 2

LOHA designed the semi-detached translucent screen to bring a new identity and visual cohesion to many performative aspects of the project: provide privacy and specific views out through layered openings, protect the existing house from direct sun and heat gain, and add an intermediary space to enclose outdoor decks and a new circulation route to the front entry.

AD House by Lorcan O’Herlihy Architects 3

The building envelope is articulated through openings in the fabric and the push-pull play between the screen and the outdoor decks, strategically placing social spaces to take advantage of the views out towards downtown and the west side of Los Angeles.

AD House by Lorcan O’Herlihy Architects 4

The screen captures cast shadows and reflects changing light throughout the day while protecting the south-facing, existing building and interiors from excess direct sunlight. At night, special back-lighting on the screen regulates the degree of transparency and opacity to provide privacy and control over views in and out.

AD House by Lorcan O’Herlihy Architects 5

Internally, LOHA reorganized the traditional floor plan to perform for the client’s needs and position the new outdoor additions as an extension of the interior living spaces. Directly accessible from the top deck, LOHA renovated the master suite, including a unique shower enclosed in tinted glass that contrasts against new, white custom cabinetry.

AD House

Alongside LOHA’s addition and renovation of an 1847 coach house in Dublin and the firm’s restoration of Julius Shulman’s home and studio, the AD House is in a series of projects reimagining historic, existing structures for contemporary use.

AD House by Lorcan O’Herlihy Architects 7

AD House by Lorcan O’Herlihy Architects 8

AD House by Lorcan O’Herlihy Architects 9

AD House by Lorcan O’Herlihy Architects 10

Wayside House: Extension and Alterations by OB Architecture

Winchester-based OB Architecture have renovated and extended the Wayside House in 2015. Description by OB: OB Architecture were appointed to complete the extension and alterations to...

Bal House by Terry & Terry Architecture

This project consists of a single-story addition and renovation to an existing mid-century ranch house in Menlo Park, California. Conceived for a retired couple, the open and accessible design integrates the living space with the rear garden to create a well-lit domestic extension.

Langlois-Lessard Residence / Chevalier Morales Architectes

Located in a flood zone along the shore of Lake Saint-Louis, the design of the Langlois-Lessard Residence is a direct response to the interrogations that where raised during the visit to the site.

Carpinteria Foothills Residence / Neumann Mendro Andrulaitis Architects

Carpinteria Foothills residence is designed to seamlessly open unto the panoramic coastal ridge‐top site via expansive operable glazed walls. The glazed transparency is balanced and the home is anchored in place by substantial cut native sandstone walls.

A Vintage Lake Austin Home with a Hexagon View

The design challenge was how to intergrade a modern home design concept into the hexagon geometry and have the final architecture become a cohesive building while also addressing the heavily treed, steep sloping site

Related Articles