Residential ArchitectureHousesShefford House by Atelier BOOM-TOWN

Shefford House by Atelier BOOM-TOWN

Shefford House by Atelier BOOM-TOWN

Project: Shefford House
Architects: Atelier BOOM-TOWN
Location: Shefford, Canada
Year 2022
Photo Credits: Raphaël Thibodeau
Courtesy of Atelier BOOM-TOWN

Nestled on the south side of Mount Shefford (Québec, Canada), the Shefford House is divided into three main volumes that follow the curves of the land. The volume that is slightly embedded in the mountain, on the rear façade, houses a ceramic workshop and a garage. A smaller volume, clad in Corten steel, is occupied by the master bedroom, its bathroom, and storage spaces. A home theater room is located below. The main volume faces due south, with a large opening on two levels that open onto the forest and Mount Bromont in the distance. The roof extends to the west to cover the outdoor terrace. On the east side, a rooftop terrace, accessible from a secondary room, is laid on the Corten block.

Shefford House by Atelier BOOM-TOWN

The variable width, white cedar siding helps to integrate, and even hide, the house in the forest, while the oxidation of the Corten block picks up the iron rocks present in this part of the mountain. The grey steel roof envelops the entire north façade, protecting the forms of the house from the road above.

Shefford House by Atelier BOOM-TOWN

This project houses the studio of ceramist Sophie Manessiez, who lives there with her partner Damien and their children. It is a meeting place between domestic, work, and creative spaces.

Shefford House by Atelier BOOM-TOWN

It is also a place of gathering and greeting for family and friends. The openings in these spaces allow singular relationships with the landscape and surrounding nature. Sometimes generous, sometimes more intimate, these multiple openings offer specific views and adapted sunlight so that the work spaces open onto different panoramas from those offered to the family areas. Sunlight, like nature, penetrates the spaces from all sides, positioning the occupants at the center of an encounter between architecture and nature. The ground floor terrace extends the main space to the exterior.

Shefford House by Atelier BOOM-TOWN

From the first meetings, it was important for the clients to have a house with a human dimension, as well as a reasoned ecological footprint. Particular attention was therefore paid to the orientation of the house in order to integrate some elements of passive solar design using the thermal mass with the floor slab and the openings to the south, while using different methods to create sunbreakers on the south facade to avoid overheating in summer. The fenestration also allows for cross ventilation. The wall insulation was improved with compositions of up to R46 insulation value, as well as roofs of R62 value, thus minimizing the operating costs of the house.

Shefford House Technical Sheet
Wood siding: Maxi-Forêt
Steel siding: MAC architectural / Privus Design ( Corten steel)
Cabinetry: Ateliers Jacob
Staircase: Escalier Distinct
Fireplace: STUV America
Doors & windows: Fabelta
Plumbing and ceramics: Ramacieri Soligo

Shefford House by Atelier BOOM-TOWN

Shefford House by Atelier BOOM-TOWN

Shefford House by Atelier BOOM-TOWN

Shefford House by Atelier BOOM-TOWN

Inviting Apartment With A Stylish and Warm Interior Design

Architect: Bogdan Ciocodeica Studio Project Team: Bogdan Ciocodeica, Diana Rosu Location: Bucharest, Romania Photography: Andrei Margulescu This stylish apartment was completed in 2016 by Bogdan Ciocodeica in collaboration...

Capitol Reef Desert Dwellings / Imbue Design

Tucked away in a remote desert location just outside of the U.S. Capitol Reef National Park is a plot of land with some of the most impressive rock formations in the world. The owners of the plot, two warmly intelligent professionals with an affinity for minimal design, came to Imbue requesting the design of a small campus of structures where they could drink in the raw desert beauty.

Oblong House is Designed to Sit Naturally in the Open Field Landscape

The architectural style of the Oblong house is based on the characteristics and cultural context of the site. The goals of its design were authenticity, simplicity, locality and sustainability. The building’s idiom is simple; an oblong that settles naturally into the landscape of the open field.

Sheen House / R2 Studio Architects

The Sheen House project includes a rear extension with a large open-plan space including the kitchen, dining space, lounge and library which form the heart of the family home.

Shenzhen Heytea Lab – Design for More Commercial Experiences

The improvement of consumption and the convenience of digitization have promoted the transformation and formation of new consumption patterns and consumer groups. China is accelerating its entry into a new era of consumption.

Related Articles