Office DesignShiseido Office in London

Shiseido Office in London

Shiseido Office in London

Project: Shiseido Office
Architects: Oktra
Location: London WC2, United Kingdom
Sector: Retail
Size: 13,700 sq ft
Completion Year: 2022
Photographer: Oliver Pohlmann

Shiseido embarked on their office relocation with the vision of ‘one Shiseido’ in mind. They had identified an excess of space in their previous office and were ready to rethink how they use their office now they were working under a hybrid model. Channelling Shiseido’s openness to change, Oktra conducted a workplace consultancy and change management process to understand their goals for the new office and shape their office design.

Shiseido Office in London

While their previous office represented the overarching Shiseido brand, it didn’t reflect all the brands in their portfolio and wasn’t meeting their employees’ needs. The workplace consultancy found that they were lacking space for focused work, variety in meeting rooms, and space for training and development. The ultimate goal of the office design process was to create an open, welcoming environment to help break down siloes within the business and bring the different brand teams together.

Shiseido Office in London

Shiseido Office in London

Shiseido formed a move committee and engaged their employees in the design process, asking what they needed to do their jobs as well as what would make them feel happy and comfortable in the office. Oktra worked with Shiseido’s ‘change champions’ and leadership team to create a design that appealed to a wide variety of tastes, provided more spaces for staff to enjoy away from their desks, and give their people autonomy over their environment. With 14 brands under one roof, the resulting design features an eclectic palette to reflect each of their identities, with historic artwork celebrating Shiseido’s Japanese origins.

Shiseido Office in London

A flexible teapoint transforms into a town hall meeting space capable of accommodating up to 100 people for company gatherings, with an adjoining furniture store to support. Additionally, this area is equipped to serve as hot desking space at busier times in the office or for staff collaboration. This space is dedicated to supporting employees and providing a unique environment that can’t be replicated remotely.

Shiseido Office in London

Wellbeing initiatives are present throughout the office, including a wellness room that can be used for meditation, prayer or mother care, a winter garden, snack bar and complimentary drinks, and biophilia. Residential-inspired fabrics, textures, and décor add a homely feel to the office, with the bright colours adding to a positive and energetic ambience.

Shiseido Office in London

Shiseido’s workplace has been specifically designed for connection and collaboration, with a huge variety of work settings to bring people together in different ways and encourage agility. Visibility is maintained across the entire floor and directors now have semi-private offices with an open-door policy to avoid creating siloes and form a more approachable environment.

Shiseido Office in London

Shiseido have fully embraced hybrid policies and ensured their office supports each and every employee. While the space is largely open, acoustics were a significant consideration to minimise noise transfer and provide privacy in meeting rooms. Remote workers needs are also considered throughout the workspace; all meeting rooms are equipped with video conferencing technology and the town hall space features two 98-inch screens with integrated speakers and microphones, as well as a camera to stream events for remote workers.

Shiseido Office in London

Purpose-designed spaces have been introduced to support specific functions within the business. The visual merchandising team now have a mock shop, a space which was hidden away in their previous office and now on display for the rest of the company, showcasing the products they are working on and how they are presented to customers. The marketing teams have their very own studio space to create content for social media and live stream. Purpose-built training facilities are available in a multifunctional, flexible room which transforms three meeting rooms into one large presentation space. Here, Shiseido will provide training for staff who will work on concessions, and they can also host external retailers to educate them on their products.

Shiseido Office in London

Shiseido Office in London

Shiseido’s new office is a big change for the business – moving away from a more traditional office to a more inclusive, flexible work environment that is designed around their people’s wants and needs. This ‘destination workplace’ provides the perfect blend of work and home and will be a huge draw for new staff and talent retention.

Shiseido Office in London

Shiseido Office in London

Shiseido Office in London

Subscribe to our newsletter

Lemongrass Restaurant Has a Modern Tropical Architecture

Project: Lemongrass Restaurant Architects: Einstein & Associates Location: Jalan Raya Pajajaran No.21, Bogor Tengah, Kota Bogor, Jawa Barat 16128, Indonesia Designer: Leo Einstein Franciscus Area: 1300.0 sqm Project Year:...

Sea Bright Beach House by Raad Studio

The design solution that resulted is the marriage of landscape and architecture. Though the neighborhood itself is graded flat, the parkland to the north is a wild original dunescape. By restoring our idea of the original natural state to the site, we created a set of hydrodynamic dunes with penetrations that allow water to sluice through the land

Apartment Complete Rehabilitation / Born, Barcelona

This apartment is located in the oldest part of Barcelona, in an ancient building that dates back to the 13th century, in the neighborhood known as Born. Apartment Complete Rehabilitation in Barcelona, Spain.

Pearl Loft, Portland / Jessica Helgerson Interior Design

Our client for this project was hesitating as to whether she should move from her seemingly unfixable Pearl District apartment. When she visited another unit we had redesigned in the same building she decided to stay and transform it.

St Lawrence Reno Condo by Odami Design Studio

The St Lawrence Reno Condo, overlooking the Cathedral of St. James in the heart of downtown Toronto, was converted into an apartment building from a parking garage in the 80’s

Recommended Stories