Shy Citizen Apartment in Ljubljana / Idealists Studio

Shy Citizen Apartment in Ljubljana / Idealists Studio

Project: Shy Citizen Apartment
Interior Design: Idealists Studio
Location: Old city centre, Ljubljana, Slovenia
Surface area: 38 m2
Project year 2017
Photography: Blaž Gutman
Text by Idealists Studio

The old moist ground floor premises of the bourgeois house in the city square were in need of renovation both from the perspective of the functionality as well as the search for innovative solutions for moisture problems due to the building being partially built-in to the Castle Hill.

Shy Citizen Apartment in Ljubljana / Idealists Studio

The main guide to designing the floor plan was a considerable lack of daylight. Spacious living room and bedroom with a small workplace were located directly along the main sources of daylight and the rest of the rooms are located in a narrow corridor within a floor plan where there is a bathroom, kitchen and wardrobe with storage.

Shy Citizen Apartment in Ljubljana / Idealists Studio

The low financial input dictated both the design and the creative “second-hand” solutions. The raised platform which seemingly separates the living space from the entrance area has an additional storage drawer, a simple kitchen is enriched with an additional folding worktop on the opposite wall, and the pantry with a wardrobe is made from old grandmother’s cabinets that were remodelled and adapted to the new dimensions of the space. Many furniture pieces are refurbished or renovated, including a dining table and a bed.

Shy Citizen Apartment in Ljubljana / Idealists Studio

The most beautiful discovery while working on Shy Citizen Apartment was definitely a natural stone wall in the bathroom, which gives it a very special touch – some kind of a reminder that despite the new appearance of the apartment is still part of the Castle Hill. The stone wall was manifested by relatively neutral bathroom equipment. Despite the small bathroom’s floor plan, it is fully functional and includes a sink, toilet, washer dryer combo, heating appliance and a shower. The shower is aligned with the ground due to the narrow space so as to act as the remaining walking area when not in use, otherwise when in use it is used with a custom-made bathroom curtain.

dining room / Idealists Studio

Moisture problems are solved by an internal ventilated “facade”, which allows for the discharge of excess water and ventilation. Also, the wall in the bedroom, which is lined with painted wooden planks actually acts as a mask, as it is removable and provides access to the service exit.

Shy Citizen Apartment in Ljubljana / Idealists Studio

Shy Citizen Apartment in Ljubljana / Idealists Studio

kitchen / Idealists Studio

Shy Citizen Apartment in Ljubljana / Idealists Studio

bedroom / Idealists Studio

bathroom / Idealists Studio

plan

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Stefano Viganò Designed a Double-Height Loft with an Industrial Personality

A double-height loft, an intervention where works have already started, a young family and their home renovation. This project is focused on reorganizing the open-plan living space, enhancing its verticality and preserving the layout of the rooms - bathrooms excluded.

Retro Revival House Designed by Sarah Gallop Design

This house - Retro Revival - was built in the 60s and was recently renovated by Sarah Gallop Design, in Delta, British Columbia. Sarah Gallop...

Introverted House: Isolation and Privacy are the Ingredients of this Residential Project

In terms of construction, the Introverted house is understood as a game of planes, it does not seek to be a language of boxes or volumes. Thus, the aforementioned concrete walls are the boundary planes towards the ground

Modern Texas Home Integrated in a Peaceful Natural Landscape

Forming the centerpiece of a master plan by the architects that includes a guest house, pedestrian bridge, and a small boathouse, Residence 1446 acts as a hub for the entire complex. Situated in a low-lying field adjacent to both a lake and a quiet lagoon, the home’s location was selected to preserve the existing trees and to frame large views of the site.

Peppertree Villa, a 1920s Home Revived and Refreshed by Luigi Rosselli

At the summit of Bellevue Hill a centennial Peppertree rises over the skyline; two homes lie beneath its vast canopy. To one side of the fence, The Oculi House and to the other, Peppertree Villa, a skillfully designed late 1920s home.

Woods Bagot Has Designed a New Contemporary Workspace for ADCO in Melbourne

Woods Bagot has designed a new workplace for ADCO in Melbourne, delivering a contemporary workspace environment for one of Australia’s leading construction companies. Situated in South Melbourne, the key driver for the project was to provide ADCO a point of difference, ...