Single Family Villa Renovation / Frari – Architecture Network

- Advertisement -

Single Family Villa Renovation / Frari – Architecture Network

Project: Single Family Villa Renovation / House J
Architects: Frari – architecture network
Author: Maria Fradinho
Team: Ana Rita Luís, Jéssica Barreto
Location: Albergaria-a-Velha, Portugal
Year 2019
Plot Area: 10300 m2
Implantation Area: 650 m2
Construction Area: 735 m2
Photo Credits: Ivo Tavares Studio
Text by Maria Fradinho Architect

This project intends to refurbish a single-family house, severely affected by pathologies resulting from defective construction options. In addition of trying to correct the existing pathologies, we also intend to rectify the dysfunctions of spatial organization. Besides, the ambition of the project is to rehabilitate the dwelling to give it new habitability conditions, and to ensure that it becomes more versatile and with better construction details.

Single Family Villa Renovation / Frari – Architecture Network

The ground where it is positioned admits two distinct zones, an urban one confronted with the main street, and where the house is implanted, and the remaining rural area of forest use, where it is foreseen an implantation of a space of leisure with a padel field and garden areas.

Single Family Villa Renovation / Frari – Architecture Network

This new space is the continuity of the planned expansion for the annex, which will be closed with glass and become a lounge for events, available for socializing between friends and family. At the annex facade it is proposed the construction of a metal structure in pergola form that connects to the dwelling. That affects the drawing of the implantation of the edified, changing it into a J shape that will give name to the project.

Single Family Villa Renovation / Frari – Architecture Network

This pergola will create the proper protection to the annex, allowing its use to be extended to the outside. The use of metal structures is replicated together with a vertical plane, which is proposed to one side of the pool in order to create a barrier with its vegetation. This will limitate and protect the pool area from the indiscreet views of the neighbors.

Single Family Villa Renovation / Frari – Architecture Network

These are the only changes foreseen for the exterior facades of the house, since all the rest will not be modified by respect for the set designed by another colleague and, above all for being in good state of conservation. In this way, the most significant interventions reside in the interiors.

living room with fireplace / Frari – Architecture Network

Of these, it is worth mentioning the reduction of the number of rooms, from 4 to 3, where all them become suites. The two new suites are composed by a wardrobe area that transits to the sanitary installation in a natural and contiguous way, through a glass wall that unifies the two spaces. The main suite undergoes an extension of the dressing room and sanitary installation, acquiring a new jacuzzi area, and a private outdoor patio which will guarantee the adequate ventilation and illumination of that space without losing the privacy required for it.

Single Family Villa Renovation / Frari – Architecture Network

Last but not least, it is proposed to unify the living room and kitchen by knocking down the concrete wall that separates them, so that they become one only, an open space capable of bringing the family together, often separated by this physical condition. Here we also intend to open a door in the north façade, guaranteeing a new entry point from the backyard since this entrance was made through the kitchen.

living room / Frari – Architecture Network

Nevertheless, all these alterations will not be sufficient for the intended rehabilitation without first correcting the existing constructive pathologies, especially the infiltrations of water. This issue will require the creation of a rainwater filtering system creating drains in the perimeter of the dwelling, especially in areas where there is a greater amount of water. It will also be guaranteed the proper waterproofing of floors and walls, in order to avoid the existent capillary action.

Single Family Villa Renovation / Frari – Architecture Network

After all the anti-infiltration treatment, all the finishing materials are replaced or intervened in order to completely single family villa renovation , as if it were a new one.

dining room / Frari – Architecture Network

kitchen design / Frari – Architecture Network

Single Family Villa Renovation / Frari – Architecture Network

Single Family Villa Renovation / Frari – Architecture Network

bathroom design / Frari – Architecture Network

bathroom / Frari – Architecture Network

bedroom design / Frari – Architecture Network

bedroom / Frari – Architecture Network

home office / Frari – Architecture Network

Single Family Villa Renovation / Frari – Architecture Network

Single Family Villa Renovation / Frari – Architecture Network

Single Family Villa Renovation / Frari – Architecture Network

Single Family Villa Renovation / Frari – Architecture Network

- Advertisement -

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Ibis Style Mexico by Trazo Entredos Arquitectos

Ibis Style Mexico Zona Rosa hotel is located in Mexico City, being the first hotel of the Style category from Mexico, which belongs to...

Reconstruction of Cottage House “Elegy: Taste of France”

Kyiv-based Intemporary Design Studio recently have completed "Elegy: Taste of France", a project of reconstruction of cottage house. Reconstruction project presented, house was built 20 years ago....

Cube House: Fully Detached Four-Bedroom Contemporary House

This fully detached four-bedroom contemporary house is favourably located on a quiet street in Finsbury, London, within a short walk of Angel and King’s...

Casa Carmela Restaurant in Valencia by Nihil Estudio

Casa Carmela restaurant now opens to the outside allowing the entrance of natural light to practically the inside “patio” (terrace) and also facilitating the diner to enjoy the views of the promenade, opening at the same time to the gaze of the passer-by.

Valve Headquarters / Clive Wilkinson Architects + JPC Architects

Working together with a Bellevue-based Executive Architect, JPC Architects, the Design Team at Clive Wilkinson Architects implemented a dynamic design solution that incorporated flexible, open workspace for the company’s software and hardware departments

33 Square Meters Compact House with Innovative Vertical Architecture and Natural Decor

Designed by Folk Design, this compact house is only 33 square meters of floor space, but retains a large aesthetics thanks to an innovative...

Bayswater House in London by McLean Quinlan Architects

Situated in the far corner of a mews, our brief for this project was to create a contemporary family home. To respect the existing architecture of the mews, we designed a home that has a more traditional feel on the outside, with bricks and sash windows, but which has a distinctively modern feel inside.

Bright colors and fresh design, by Jessica Helgerson

The Brooklyn Brownstone house in the Fort Greene neighborhood from Brooklyn belongs to a young couple with a penchant for pop art, bright colors...

Attic Kazan / Designers Pavel and Svetlana Alekseeva

The Attic Kazan project was implemented and completed in December 2016. An apartment for permanent residence of two adult spouses, the children have already left and live their adult independent lives.

Dark Horse House / Architecture Architecture

Dark Horse House is a single-family residence designed by Architecture Architecture, an award winning Melbourne-based practice, recognised for its dedication to contemporary architecture and design. From...

Two-Storey Addition at the Back of a Single Storey 1910 Cottage

The wraparound swimming pool plays the starring role in these alterations and additions and becomes the architectural pivot that binds one hundred years of history. The organic two-storey addition at the back of a single storey 1910 cottage