Small Black House by German Architect Studio Buero Wagner

- Advertisement -

Small Black House by German Architect Studio Buero Wagner

Project: Small Black House
Architects: Buero Wagner
Location: Munich, Distrito de Landsberg, Germany
Area: 80 m2
Year: 2018
Photo Credits: Florian Holzherr

Rural areas in Germany are often characterized by urban sprawl, faceless villages and generic detached houses. This is especially the case for the eastern shore of Lake Ammersee, which lies inside Munich metropolitan region. A contrast is formed by a small black house that stands out from its surroundings solely on account of its carbonized facade. Unlike typical detached homes it is located between two existing houses an office building and a multifamily home. And although it directly adjoins the latter it does consciously distinguish itself from its setting, so that it is perceived as an independent building. In this manner, a further element is added to the existing heterogeneous ensemble.

Small Black House by German Architect Studio Buero Wagner

What particularly makes the quality of the building is the way the topography of the plot is exploited with rooms of different heights stacked together. From the outside, this is legible in the projections that denote the terrace and basement, but also in the shape of the roof. Inside, spaces and uses form one fluid entity, overlap and consequently create a variety of spatial situations. A large cutout in the concrete structure enables the space to flow outside towards a small forest with a little stream and help blur the border between inside and outside.

Small Black House by German Architect Studio Buero Wagner

The spatial allocation is reduced to a kitchen with a living and dining section on the ground floor and a bedroom with an open bathroom in the basement. While the entry area with the kitchen are on a level with the attached multifamily house, the floor of the raised dining area is aligned to the plot at ground level and extends through the large opening out towards the terrace. Specifically, two pivot windows allow the north and the west facade to be almost completely opened with a freecantilever.

kitchen, German Architect Studio Buero Wagner

Similarly, the projection of the building can also be seen in the shape of the roof; the building has a flat roof that adjoins the apartment building, while a saddle roof tops the mezzanine floor.

kitchen, German Architect Studio Buero Wagner

The shapes and materials chosen for the interior are unobtrusive. All the fittings such as kitchen, cupboards, doors and windows, but also the stairs are made of untreated, oiled oak. The panel heating system is integrated into the concrete ceilings, floors and walls, which all act as thermal energy storage. Simultaneously, this meant the floor and ceiling slabs required no further elaborate finishing. Instead these surfaces were sanded down to make the stone pattern more visible. The fair-face concrete walls and ceiling areas have been sandblasted. The architectural concept avoids any chemical treatment. Instead, the wooden façade has been sealed by being carbonized. The wooden boards are as a result both water-repellant and resistant to fungus. The house plays with aspects such as inside and outside, top and bottom, and due to its shape and the sparing use of materials it has a purist and clear feel.

stairs, German Architect Studio Buero Wagner

concrete structure, German Architect Studio Buero Wagner

Shower,German Architect Studio Buero Wagner

plan

Small Black House by German Architect Studio Buero Wagner

Small Black House by German Architect Studio Buero Wagner

Small Black House by German Architect Studio Buero Wagner

- Advertisement -

Hutchinson Cocktails & Grill in West Hollywood – Relativity Architects

Indonesian-inspired steakhouse Hutchinson Cocktails & Grill embodies an East-meets-West spirit of duality between art and cuisine. Located in West Hollywood, Hutchinson Cocktails & Grill was...

Restaurant and Hotel in Pottery Factory Montalván in Triana, Seville

The project began with a detailed research of the property. As a result of it, all the pottery that was left on the old Montalván Factory’ shelves (today Restaurant and hotel) has been recycled to create a unique contemporary architecture ...

Taipei Open Flat – Wood, Redbrick, and Concrete for a German Lifestyle

This Taipei Open Flat was designed by KC Design Studio for a young German owner. Project description: Located in East District, Taipei City, this open flat case...

The Corrie House Was Designed on the Remains of a Former Church Building

Our Corrie house project combines the old and new in an outstanding location on the shore of Loch Torridon. The core of the project is formed from the remains of a former church building

Floating House / Arno Matis Architecture

Floating House is a single family house designed by Arno Matis Architecture. The house is located in Kerrisdale, Vancouver, Canada. This house is a...

Lawrence Avenue House by BHDM Design

Lawrence Avenue house interiors have been designed by BHDM Design Studio. BHDM is the Manhattan-based design studio led by partners Dan Mazzarini and Brian Humphrey. Visit...

A Traditional 1950s House Has Been Updated for a Modern Lifestyle

Hibou House was designed for a young family that values connection – both with one another and with their friends and neighbours. The renovation thoughtfully updates an existing traditional 1950’s house for a more modern lifestyle – one that feels relaxed and comfortable yet easily adapted for entertaining.

LM Guest House is a Contemplative Retreat for Weekend Visitors in Dutchess County, NY

The LM Guest House integrates a number of sustainable design strategies, including geothermal heating and cooling, radiant floors, natural ventilation, motorized solar shades, photovoltaic panels, and rainwater harvesting for irrigation, in addition to an elegant structural design.

Light Saw House / Zen Architects

Our Light Saw House represents a contemporary, design-based solution to sustainable architecture. Built upon an existing double fronted Edwardian weatherboard, our clients sought a local architectural response to a property they had owned for some time, but not lived in for 15 years whilst overseas.

Writer’s Coach House by Intervention Architecture

UK studio Intervention Architecture have designed and project managed the complete refurbishment and extension of an existing outbuilding garage in Moseley, Birmingham, to create...

Madreselva House, Spain / David Olmos Arquitectos

Madreselva House is a family residence built on the coastal town of Salinas, Asturias, on a small trapezoid- shaped lot located between two different residential zones, a townhouse complex and a single-family residence.