Residential ArchitectureHousesUmhlanga House Designed by Bloc Architects for Subtropical Climate

Umhlanga House Designed by Bloc Architects for Subtropical Climate

Umhlanga House Designed by Bloc Architects for Subtropical Climate

Project: Umhlanga House
Architects: Bloc Architects
Lead Architect: David Nelson
Location: Durban, South Africa
Area: 400.0 m2
Project Year 2017
Photography: Peter Oravecz

The Umhlanga House is an exploration into materiality, light and the integration of architecture into the landscape. Situated in an exclusive forest estate in Durban, South Africa, the forest house strives to frame the landscape with clean horizontal lines.

Umhlanga House Designed by Bloc Architects for Subtropical Climate 1

The home celebrates raw materials, which helps soften the transition between built form and the precious landscape that surrounds it. This raw materiality reinforces the honesty behind the architectural tectonics of its construction.

Umhlanga House Designed by Bloc Architects for Subtropical Climate 2

Through subtle manipulations of materials and forms we sought to alter perceptions. By chamfering brutal edges, we revealed concretes cool elegance. Concrete Frames are propped off steel columns converting heavy and cumbersome to light and agile.

Umhlanga House Designed by Bloc Architects for Subtropical Climate 3

The pool straddles inside and out, pulling ephemeral reflections of sky and clouds deep into the house. The indigenous wild grasses on the roofs blur boundaries between the landscape and architecture. Besides adding an animated aural experience, the planting offers a more pragmatic insulating layer from the outside.

Umhlanga House Designed by Bloc Architects for Subtropical Climate 4

Conceptually, the Umhlanga house consists of two rectangular boxes on ground (‘Service’ and ‘Storage’ boxes), on either side of the site. On top of this another box, the ‘Living’ box, bridges across the two lower boxes.

Umhlanga House Designed by Bloc Architects for Subtropical Climate 5

The ‘service’ box, to the West, houses the triple garage, laundry, scullery, staff apartment, gym and office. The ‘Storage’ box to the East, houses general storage and specialized equipment. Both are clad with timber screens to ensure privacy from the open plan ‘play’ area, which sits directly under the ‘Sleeping’ box.

Umhlanga House Designed by Bloc Architects for Subtropical Climate 6

These two ground floor boxes serve to provide privacy from the neighbors, and frame the prized views over the Northern landscape and distant sea views.

Umhlanga House Designed by Bloc Architects for Subtropical Climate 7

All doors and timber screens slide away seamlessly into cavities, ensuring cavernous volumes interact directly with the landscape.

Umhlanga House Designed by Bloc Architects for Subtropical Climate 8

This house was designed around the sub-tropical Durban climate and the young client’s social lifestyle.

Umhlanga House Designed by Bloc Architects for Subtropical Climate 9

Umhlanga House Designed by Bloc Architects for Subtropical Climate 10

Umhlanga House Designed by Bloc Architects for Subtropical Climate 11

Umhlanga House Designed by Bloc Architects for Subtropical Climate 12

Winter Chalet on Stilts Rises Above a Snow-Laden Slope in Quebec

This winter chalet uses the stilt typology to create a protected ground floor area with an outdoor stove. It is an unusual space where residents can be amongst nature and the snowy exterior while still having some protection from the elements.

Sao Pedro Residence – Floating House by Gui Mattos Arquitetura

Leaning in a clearing, within the atlantic forest, the Sao Pedro Residence floats. Slightly supported by elements of stone, its purpose is to settle in the existing topography allowing nature to follow its path.

Mercer Island Residence / Graham Baba Architects

Originally built as a modest beachfront cabin in the 1960s and subsequently modified through a series of piecemeal renovations, by the time the client acquired the house its design integrity had long ceased to exist.

RJA Apartment / Dash Marshall

In the entry hallway we wrapped an existing wall with new wooden fins that are perforated into an oversized pegboard, allowing it to function as storage (seen below on the left).

Garden Wall House by Sarah Kahn Architect

The Garden Wall house had to sit alongside the existing studio/garage building, allow for direct entry to the second dwelling from the lane way plus maintain access into the garage and to the studio above whilst retaining sunlight in the existing studio room, where the owner worked.

Related Articles