Small-Scale Extension to a Three-Storey Victorian Townhouse

- Advertisement -

Small-Scale Extension to a Three-Storey Victorian Townhouse

Project: Small-Scale Extension
Architects: Studioort
Engineer: David Joseph Consulting
Location: South London, United Kingdom
Photographer: Agnese Sanvito
Text and photos provided by Studioort

Peckham kitchen is a small-scale extension to a three-storey Victorian townhouse in South London for a family of four.

Small-Scale Extension to a Three-Storey Victorian Townhouse

Located on a compact plot, the house had hardly any outdoor space: only one small patio. At the same time the family was troubled by a smaller-than-usual kitchen and were asking for an extension.

Three-Storey Victorian Townhouse, Studioort

The challenge therefore was for to extend the kitchen without losing the small exterior space.

Small-Scale Extension to a Three-Storey Victorian Townhouse

Studioort’s approach was based on retaining the part of the patio, that received more natural daylight and to extend the kitchen on the darker side.

residential, Studioort

The new kitchen space wraps around the light-filled patio on two sides with large floor-to-ceiling sliding doors. The glazing allows lots of daylight into the kitchen and living spaces, whilst extending the inside space to the outside. The patio feels like an additional room, just open to the elements.

plan 1

Large Concrete tiles have been laid carefully throughout the inside and outdoor floors and have also been used on the kitchen walls to achieve a continuity between the spaces.

kitchen, Studioort

A sanded Stainless Steel worktop complements the industrial feel, while varnished Birch Ply fronts to the kitchen cabinets have been selected to add warmth to the pared down space.

plan 2

Small-Scale Extension to a Three-Storey Victorian Townhouse

Small-Scale Extension to a Three-Storey Victorian Townhouse

plan 3

- Advertisement -

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Crystal Blue Apartment in Tel Aviv / Michal Han Interior Design

A 350m² apartment located within a project facing Tel Aviv’s beautiful seafront. The Crystal Blue apartment takes up half of one of the buildings floors and was planned for a couple in their 50’s. The planning process was both unique and challenging as a result of the apartment’s semi-circular shape.

Gambel Oaks Ranch / CCY Architects

Located on broad sweeping ranch lands overlooking a lake, Gambel Oaks Ranch was designed to blend into its surroundings and is not visible from any public roadways.

Dark and Confined Two Level House Turned into a Bright and Airy Oasis

Deertrack Lane was a 1960's era two level house that needed a spark. Our focus was on reworking the entryway, stair and interior and exterior living areas to address our clients' interest in a more comfortable and livable home.

Sambade House in the Portuguese Countryside by Spaceworkers

Functionally, the Sambade house takes place on two floors, the first floor which houses the nuclear housing spaces as the rooms and living spaces. It is on this floor where is located the main entrance of the house ...

Casa Rebelo, Portugal / Ren Ito Arquiteto

Casa Rebelo is a remodelation project completed by Ren Ito Arquiteto. The original apartment was divided by solid walls and each space was dark and there were no visual connections.

Ramsey House, Essex / Chris Dyson Architects

The Ramsey House project featured a 60’s detached family house consisting with a disjointed layout making it hard for the clients to enjoy the house appropriately; there was also little to no connection to the rear garden.

The Cuyperspassage at Amsterdam’s Central Station is Decorated with 80,000 Hand-Painted Tiles

Cuyperspassage is the name of the new tunnel at Amsterdam Central Station that connects the city and the waters of the IJ-river. Since the...

Modular Home Like a Airy Pavilion in New South Wales by Modscape

Modscape has designed this modular home in the small town of Berry, New South Wales, Australia. Description by Modscape: The design brief of this impressive modular home was...

Blue House: London Georgian House Features an Eclectic Mix of Old and New

Situated on the edge of a leafy garden square in Holland park, the Blue House is a Grade II listed Georgian, four storey, end of terrace house. Although almost in a state of ruin, the house had undeniable potential and Studio indigo set about resurrecting it to its former glory.

Sandringham House: Double-Fronted Weatherboard Converted into a Cozy Home

Modernization and extension of Sandringham house is the result of collaboration between Techne Architecture + Interior Design and Doherty Design Studio. The brief from the client...

Chilean Old House Renovated by Javier Salazar Fuenzalida

This project is conceived as the refurbishment of a 1959 family house located in a traditional borough of this commune. The house was in good conditions and in its original state.