Small Unhealthy Building Converted into a Family Home

Small Unhealthy Building Converted into a Family Home

Project: Conversion of a Small Unhealthy Building
Architects: Alia Bengana + Capucine de Cointet architectes
Architect collaborator: Valerie Dumont
Landscape architect: Macha Paysagiste
Structural work: Fort et Fils
General secondary works contractor: Moulinet Rénovation
Insulation and Facade restoration: TENE
Roofing and Framing: Couverture Langlinay
Built-in furniture: Goraguer Menuiserie
Metal work: Design Metal Stairs
Location: Paris, France
Photographer: David Cousin-Marsy

This small unhealthy building tucked away in the back of a courtyard in Paris 10th district formerly housed small, dark apartments over two levels that were unsuitable for living in. “Given the presence of house fungus (mushrooms that had attacked all the building’s wooden structure) in particular, we had to entirely recreate the building, only keeping the outer building envelope, which was remodeled as well,” the architects, Alia Bengana and Capucine de Cointet, point out.

Small Unhealthy Building Converted into a Family Home

In the owners’ specifications were making the place fit for a family while managing the construction and the site in the most environmentally friendly way possible. Begun in May 2016, the construction took 8 months and cost 400,000 euros, interior and exterior work combined. The small building became a comfortable 120-m² family home spread over 4 levels. In addition to the ground floor and first and second floors, 38 m² of vaulted basements are now home to the laundry room and a multi-purpose space that can be used as a game room or home cinema.

Small Unhealthy Building Converted into a Family Home

“Our main focus was letting as much light as possible in the house while still maintaining the privacy of the residents,” the architects explain. “This is a typical Parisian apartment with a small courtyard where the neighbors are never far away. ”Certain levels were thus opened with half-height floors in order to capture as much light from the south as possible. As for the large staircase, located opposite the façade, it is crowned with a glass roof, allowing for the whole staircase to be lit up and bringing light to the ground floor. And because the spaces are restricted to one exposure (except for the skylights), the architects used glass walls inside, such as in the master bedroom. “It diffuses light while allowing the parents to keep an eye on their kids,” the architects explain.

Small Unhealthy Building Converted into a Family Home

The emphasis was on using raw, simple materials. From the larch for the windows to the solid oak for the staircase, not to mention the gritstone wall, which was entirely uncovered, and the raw metal for the railings and the glass elements, used to highlight its finesse and look. “We kept the wall in its patchwork state with its different additions and multiple materials. It’s a witness to the history of this building,” the architects say. In the bathrooms and the kitchen, the same hexagonal tiles can be found, but each room has its own color scheme. The same goes for the railings and the outside metal protections, where diagonal lines soften the horizontal and vertical ones.

Small Unhealthy Building Converted into a Family Home

As for environmental performance, the building was insulated from the outside in order not to remove any living space. Recreating the floors allowed for the easy installation of ducts for heat recovery ventilation. Finally, planters were buried in order to provide enough soil to allow plants to grow that will cover the façade along the wires strung up to the top of the building.

Small Unhealthy Building Converted into a Family Home

Small Unhealthy Building Converted into a Family Home

Small Unhealthy Building Converted into a Family Home

Small Unhealthy Building Converted into a Family Home

Small Unhealthy Building Converted into a Family Home

Three storey single family house in Paris / Alia Bengana + Capucine de Cointet architectes

Three storey single family house in Paris / Alia Bengana + Capucine de Cointet architectes

Three storey single family house in Paris / Alia Bengana + Capucine de Cointet architectes

Three storey single family house in Paris / Alia Bengana + Capucine de Cointet architectes

Three storey single family house in Paris / Alia Bengana + Capucine de Cointet architectes

Three storey single family house in Paris / Alia Bengana + Capucine de Cointet architectes

Three storey single family house in Paris / Alia Bengana + Capucine de Cointet architectes

Three storey single family house in Paris / Alia Bengana + Capucine de Cointet architectes

Most Recent

Most Popular

Highland East House

Highland East House by COLAB Architecture + Urban Design

The Highland East House is a 4,300 square foot, five-bedroom, four-bathroom residence located in Portland’s SW Hills. The design harkens back to a Pacific Northwest style of mid-century modern houses constructed in Portland in the nineteen sixties.
Modern Living Space 13

Modern Living Space by Sue Murphy Interior Design

This project is a modern living space designed by Sue Murphy Interior Design based in Harpenden, Hertfordshire. A bold, contemporary kitchen-dinning space with a...
Minimalist Single Storey Terrace House by Fabian Tan Architect 5

Minimalist Single Storey Terrace House / Fabian Tan Architect

The house is a typical single storey terrace house on a plot of 23' x 75' land. The original house layout is typically closed and the brief was to create an open plan on one side and private rooms on the other side of the dividing center wall.
Fish Creek House - a Small, Off-the-Grid Holiday Home by ArchiBlox

Fish Creek House, a Small Off-the-Grid Holiday Home by ArchiBlox

The Fish Creek House was designed to maximize sustainability & liveability. Careful positioning takes full advantage of natural cooling, heating, and lighting.

Modern Australian Farm House with Passive Solar Design

This modern Australian farm house was designed by Archterra Architects in Margaret River, Western Australia. Description by Archterra: This house sits along a ridge between...
HomeWorldDesign