Ahuehuetes Norte Apartment / Taller David Dana

Ahuehuetes Norte Apartment / Taller David Dana

Project: Ahuehuetes Norte Apartment
Architects: Taller David Dana
Location: Naucalpan de Juárez, Estado de México, México
Area: 307 sq m
Year 2018
Photographer: César Béjar

Located in a residential building in Bosques de las Lomas, the design process for this apartment was approached from a sober perspective in architecture, a monochrome scale interrupted by color accents provided by vegetation and subtle details in the furniture. The composition aspires to reflect a timeless space capable of providing comfort and sense for those who inhabit it.

living room / Taller David Dana

One of the compositional axes of the Ahuehuetes Norte Apartment was the consideration of the panoramic views to the exterior that are framed by the abundant vegetation, a main characteristic of the area, a factor that influenced the configuration of the two levels of the apartment, having as a main objective the creation of an inner atmosphere, comfortable and in harmony with the elements that surround it.

living room / Taller David Dana

Accessing the ground floor you are welcomed by a bold and striking marble element. Taking advantage of the length of the main space, the living room and dining room visually communicate and complement each other by their relationship with the terrace and the views to the outside, generated by large windows. The relationship of the kitchen with the dining room is achieved through a set of fine glass doors, which generates a convergence between the two spaces, and at the same time, a set of views becomes present thanks to the reflections created by the vertical garden that decorates the far end of the dining room.

living room / Taller David Dana

The configuration established on the upper floor integrates private spaces, in which the finishing palette reflects a sober and comfortable atmosphere. Within this level, the family room becomes a meeting point for complementary spaces, which can function as a common or private space. The exhibition of contrasts in the space are noted by materials such as marble and wood, concrete and steel, these materials come together to create a dynamic set that preserves a coherent color range and some details that contribute to a sensitive and balanced image.

Ahuehuetes Norte Apartment / Taller David Dana

The main bedroom stands out for its composition of materials and warm tones, having communication to the outside through the terrace and granting an interesting visual of the surrounding vegetation. On the other side of the space is the main bathroom, which acts as a link between the bedroom and a large walk in closet, however at the same time delimits the space through an inked glass and a series of blinds.

Ahuehuetes Norte Apartment / Taller David Dana

dining room / Taller David Dana

Ahuehuetes Norte Apartment / Taller David Dana

Ahuehuetes Norte Apartment / Taller David Dana

Ahuehuetes Norte Apartment / Taller David Dana

bedroom / Taller David Dana

bedroom / Taller David Dana

Ahuehuetes Norte Apartment / Taller David Dana

TV room / Taller David Dana

plan

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Nha Trang House / Chon.a Architects

Nha Trang House is the most apparent witness to our profession’s perspective_carries humans to the peace by traditional elements in the ambience of a building.
Traditional 1950s Ranch Home Remodeled by Garrison Hullinger

Traditional 1950s Ranch Home Remodeled by Garrison Hullinger

This traditional 1950s ranch home in the Portland Heights neighborhood needed a remodel to bring it new life for its dynamic owners. Our clients love to entertain, and wanted to create a home that was unmistakably theirs.
Diamantino Pinho Architect

Santarém House by Diamantino Pinho Architect

The Santarém house is located on the perimeter of an allotment, overlooking the countryside. It is organized with service area on the North side, social area in the center, and a bedroom area on the other end, all facing the generous patio with swimming pool.
Main Ridge House / Noxon Giffen Architects3

Main Ridge Rural House / Noxon Giffen Architects

The Main Ridge House continues Noxon Giffen’s exploration of rural house typologies. The house comprises of four bedrooms, open plan kitchen/dining/living spaces, and a separate Garage structure.
Cattail Residence / Carney Logan Burke Architects

Cattail Residence / Carney Logan Burke Architects

The clients, part-time residents of Jackson Hole, were already familiar with the golfing community south of town when they purchased a 2.3-acre lot and approached CLB Architects about designing a legacy residence.

More Articles Like This