PhotographerChris Warnes PhotographyElysium House Combines Original Heritage Fabric with Contemporary Detailing

Elysium House Combines Original Heritage Fabric with Contemporary Detailing

Elysium House Combines Original Heritage with Contemporary Detailing

Architects: Studio Prineas
Project: Elysium House
Location: Sydney, Australia
Size: 276 sqm
Photography: Chris Warnes
Text by Studio Prineas

The Elysium House project involved alterations within the envelope of a Grand Victorian Terrace in inner city Sydney, Australia. Internal re-working at garden level requiring excavation under the existing footprint and the creation of a 2 storey volume that extends the living space, connecting multiple levels of the house to the garden.

Elysium House Combines Original Heritage with Contemporary Detailing 1

This Grand Italianate Terrace is part of a Heritage listed row of houses that address Hollis Park – an exemplary example of a Victorian Urban Square. The brief sought to reverse the orientation to the rear garden, while still maintaining the importance and relevance of the front 2 rooms of the terrace. The project makes some clear insertions into the heritage fabric. Contemporary insertions and detailing are juxtaposed with the original heritage fabric. The new insertions are subservient to the original, celebrating the richness of the heritage fabric.

Elysium House Combines Original Heritage with Contemporary Detailing 2

Strategic decisions were made at the outset to ensure maximum flexibility and cost effective outcomes. During construction the plan was changed slightly due to structural limitations. This created other opportunities, for example the walk-in pantry and the cellar. Materials were chosen on their life cycle consideration, for example, the use of modest but sustainable materials such as plywood.

Elysium House Combines Original Heritage with Contemporary Detailing 3

The strength and scale of the new work positions the house midway between the European typology of the street terrace and the subtropical typology of the courtyard garden. The scale and the authenticity of the new architecture and interiors matches the scale and aspiration of the original while re-orientating the house from the street to it’s private garden. The interiors provide clarity and connection that sets a forward-looking framework for the next hundred years.

Elysium House Combines Original Heritage with Contemporary Detailing 4

Elysium House Combines Original Heritage with Contemporary Detailing 5

Elysium House Combines Original Heritage with Contemporary Detailing 6

Elysium House Combines Original Heritage with Contemporary Detailing 7

Elysium House Combines Original Heritage with Contemporary Detailing 8

Elysium House Combines Original Heritage with Contemporary Detailing 9

Elysium House Combines Original Heritage with Contemporary Detailing 10

Elysium House Combines Original Heritage with Contemporary Detailing 11

Elysium House Combines Original Heritage with Contemporary Detailing 12

Elysium House Combines Original Heritage with Contemporary Detailing 13

Elysium House Combines Original Heritage with Contemporary Detailing 14

Elysium House Combines Original Heritage with Contemporary Detailing 15

Elysium House Combines Original Heritage with Contemporary Detailing 16

Elysium House Combines Original Heritage with Contemporary Detailing 17

Painterly Spectrum Resin by Taeg Nishimoto

Painterly Spectrum Resin by Taeg Nishimoto is a table lamp that brings colors and their associations into a space as an object. It is made...

London Industrial Warehouse Converted Into Versatile Living Space

Positioned on the second floor of one of Clerkenwell’s finest warehouse buildings, this extraordinary apartment has been distinctively designed by Henley Halebrown Rorrison Architects. Measuring around 2,000sqft, the singular space celebrates the original fabric of the building with great honesty.

Casa Leutscher by OX Arquitectura

Architects: OX Arquitectura Project: Casa Leutscher Location: San Juan de Alicante, Alicante, Spain Photography: David Frutos Casa Leutscher is a single-family house recently renovated by Spanish studio OX...

Arc Village Studio in Hong Kong / Sim-Plex Design Studio

Concept of arc village - " Village is a clustered of human settlement and symbolize for a communication of space. In our mind, we've got a simple and poetic image with a few village house surrounded by a little creek; a full moon is appeared to shine and light the skies, creating a dancing shadows of trees. "

Rue de la Gauchetière Loft by Future Simple Studio

Rue de la Gauchetière loft offers a way to live outside the norm, allowing its inhabitants to experience the benefits of togetherness, flexibility, and timeless beauty inspired by its unconventional floor plan and design.

Related Articles