facebook

Phillip Island House is an Architectural Solution for an Exposed Coastal Site

Phillip Island House

Architects: Modscape
Project: Phillip Island House
Location: Phillip Island, Australia
Photography: John Madden

Set on a windswept hillside overlooking Bass Strait sits a modular home that allows the epic coastal location to be experienced in all its many states.

Phillip Island House 1

The Phillip Island House evolved from a pragmatic response to the challenges of occupying an exposed coastal site. Winds, often extreme, shaped the design with the house acting as a barrier and protecting the external courtyard tucked in behind.

Phillip Island House 2

Important to the design was the organisation of internal and external living spaces to ensure they provide shelter at different times of the day and year while still allowing the amazing views to be experienced from within.

Phillip Island House 3

Conceptually upon approach the house is designed as two simple volumes – one clad in pacific teak timber, the other clad in zinc. The contrasting materials will continue to change as they weather and provide a warm counterpart to the wild coastal setting.

Phillip Island House 4

Timber wraps around the entry and garage to form an enclosed courtyard housing a pool – a space which provides the clients with another haven from the wind. The main house, clad in zinc, stretches across the site and follows the contours of the land.

Phillip Island House 5

The four bedroom house is organised around a central kitchen/living/dining space. With plenty of glass, the space captures a wide spread of incredible views – from the sandy beach to the west, to the rocky heads in the south. The kitchen is at the heart of the home and becomes the intermediary space between both indoor and outdoor living – perfect for keeping an eye on the kids in the pool while preparing a meal.

Phillip Island House 6

Meeting all the functional requirements for an efficient holiday home, the 300sqm design is flexible enough to cater for extended family members. A large rumpus room at one end of the house can be screened off from the bunk beds to form an extra room when needed. The private master suite is separated by a glass linking space which includes sliding timber screens that can be used to lock-up outdoor furniture while away.

Phillip Island House 7

For the clients, a desire to sit in the bath and look out to the untamed coastline was a must and the end result certainly delivered – a quiet retreat from the bustle of their Melbourne lives.

Phillip Island House 8

Phillip Island House 9

Phillip Island House 10

Phillip Island House 11

Phillip Island House 12

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Lake Edge House / TruexCullins Architecture

Lake Edge House is positioned on a slender parcel of land alongside Lake Champlain. The architecture and site design address the idea of edge and...

Kaldi’s Gerhart by Space Architecture + Design

Space Architecture + Design designed and built the newest Kaldi’s store, located in the Gerhart building in St. Louis’ mid-town neighborhood. Kaldi’s new location is convenient to Saint Louis University, residents of mid-town, and everyone who travels along the busy Vandeventer corridor just off highway 40.

Planar House / Studio MK27

Planar House is a radical exercise in horizontality, aspect commonly explored in the projects of the studio. Discreetly inserted in the highest point of the plot and favoring the existing topography, its presence is most strongly felt in the footprint rather than volumetrically. An extensive line in an open landscape.

Reconstruction of the Artist’s Studio in a Residential Loft, Paris

Situated on a courtyard in the 20th arrondissement in Paris, this 50m² artist's workshop (13m longx3.5m wide x 5m high) was transformed into place...

Cedar Lodge: contemporary timber & zinc clad houses

Located in Winchester, Hampshire, The Cedar Lodge is a project completed in February 2015 by Adam Knibb Architects. The architect’s description: The brief was to replace...

Residential Interior Design Loft in Tower The Book Zapopan, Jalisco

Designed by B-Huber Studio, La Reserva loft is located in The Book Zapopan, Jalisco. Using a more open and only segmented by light and translucent blinds, layout creates ample space in which live parts industrial, to generate a masculine and modern atmosphere.