Residential ArchitectureHousesDulwich Hill Vaults by Benn + Penna Architects

Dulwich Hill Vaults by Benn + Penna Architects

Dulwich Hill Vaults by Benn + Penna Architects

Project: Dulwich Hill Vaults
Architects: Benn + Penna Architecture
Design Team: Andrew Benn, Rachel Stratford, Pouwel Wind
Landscape: Arborliz
Engineering: PMI Engineers
Location: Dulwich Hill, New South Wales, Australia
Area: 170 m2
Year: 2020
Photographs: Tom Ferguson, Katherine Lu
Text by Benn + Penna Architecture

Dulwich Hill Vaults is alterations and additions to an existing freestanding cottage in Sydney’s inner west. The project retains the existing house and introduces new living spaces in a structure to the rear directly connected to the garden.

Dulwich Hill Vaults by Benn + Penna Architects

Dulwich Hill Vaults by Benn + Penna Architects

The new additions are an augmented duplicate of the existing cottage and seem to hover above the concrete walls on delicate pilotis. The existing and new roofs are connected by an akin natural terracotta colour and hipped roof geometry.

Dulwich Hill Vaults by Benn + Penna Architects

Within the new additions is three distinct spaces, defined by the truncated ceiling vaults above them – one is the living space, one containing kitchen and dining spaces, and the last is the study pocket. The purpose of the vaults is to demarcate the spaces without the need for physical walls.

living room, Benn + Penna Architects

The main entry is from the existing cottage, where you can see right through the house down a generous hallway. Either side of this hallway are the private spaces of the house – bedrooms, bathrooms, and rumpus – clearly enclosed and tucked away from the rest of the home.

dining area, kitchen, Benn + Penna Architects

At the rear of the house, a concrete terrace extends from the living room, a platform for leisure activity. An inbuilt bbq and seat grow from its perimeter and creates a frame for a lush garden to grow behind over time.

kitchen, Benn + Penna Architects

home office, Benn + Penna Architects

bathroom, Benn + Penna Architects

Dulwich Hill Vaults by Benn + Penna Architects

Lakehouse Designed to Maximize Views of the Lake

Project Name: Lakehouse Architecture and Interior Design: Inter-Projects Architecture / Deborah Richards Location: Lakeville, Massachusetts, US Photographs: John Horner Photography The Lakehouse project was completed by Inter-Projects Architecture Studio (Deborah Richards...

Croatian Country House / Architect Tomislav Soldo

Architect: Tomislav Soldo Project: Croatian Country House Location: Gorski, Gerovo, Croatia Area 100.0 m2 Photography: Jure Živković The genesis of this croatian country house might have a somewhat peculiar...

Raft Loft Combines Two Separate Dwelling Units into a Single Home for a Growing Family

New York architecture studio Dash Marshall has turned two Tribeca residences into one home - Raft Loft - connected by a hanging, blackened steel spiral staircase.  We renovated the entirety of the ground floor, executed limited interventions to the second floor, and inserted a new staircase to connect the two spaces with a series of intermediate levels.

Rocky House Features a Clean and Simple Design with a Close Connection to the Landscape

Rocky House represents the clients appreciation for clean simple designs, with a close connection to the landscape. Natural materials of quarried bluestone, cararra marble and rosewood represent a minimal palette that unifies all spaces throughout the house, providing a backdrop for unique experiences throughout the design.

Central Park Road House / Studiofour

An existing 1970’s house originally comprised of brown brick with small windows, dark interior spaces and walls covered in superfluous decoration, our focus was to return the house to its unadorned honest form.

Related Articles