facebook

Studio Apartment Vilamoura – Architectural (Dis)Order by Corpo Atelier

Studio Apartment Vilamoura - Architectural (Dis)Order by Corpo Atelier

Project: Studio Apartment Vilamoura
Architects: Corpo Atelier
Design Team: Filipe Paixão, Rui Martins, Susana Café
Constructor: Window to the Future
Location: Vilamoura, 8125 Quarteira, Portugal
Area 30.0 m2
Project Year 2018
Photographer: Alexander Bogorodskiy

Corpo Atelier has renovated a Vilamoura studio apartment in Portugal, nearly dissipating the line between architecture and sculpture. Inside a white box of 7.6 x 3.9 x 2.55m, three differently configured yellow objects are individually placed. As an immediate consequence, one´s physical experience of the previously empty white box has been dramatically altered. The perception of one´s movement, of the box´s limits and of the position of the yellow objects is now inevitably intertwined. The significance of such objects, however, remains subjective and unclear.

Studio Apartment Vilamoura - Architectural (Dis)Order by Corpo Atelier

Under closer inspection, their shape might resemble an abstraction of the classical architectural elements: an architrave, a fallen column and a plinth, arranged separately as a puzzle, only to be revealed when mentally placed together, evoking the experience of a (possible) site specific sculptural piece that engages with the containing space of a (possible) gallery room.

 Architectural (Dis)Order by Corpo Atelier

Or perhaps, these yellow objects only hold objectual value as (possible) pieces of furniture, produced to store other smaller objects both inside and atop of them. In such scenario, their arraignment might be justifiable simply as a naive attempt to create some kind of spatial hierarchy in a (possible) wall-less apartment, marking and defining different areas according to a specific domestic use: an entrance hall, a central living room and a bedroom with a panoramic view.

Studio Apartment Vilamoura - Architectural (Dis)Order by Corpo Atelier

It´s never truly clear which of these possibilities might be accurate, or, if any actually is. Maybe both might be.

Studio Apartment Vilamoura - Architectural (Dis)Order by Corpo Atelier

Studio Apartment Vilamoura - Architectural (Dis)Order by Corpo Atelier

Studio Apartment Vilamoura - Architectural (Dis)Order by Corpo Atelier

bedroom - Architectural (Dis)Order by Corpo Atelier

Architectural (Dis)Order by Corpo Atelier

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Radical Refurbishment of a Mid-Terrace Property in West London

Tucked away in a quiet West London mews, this radical refurbishment of a mid-terrace property, was designed to be more conducive with family life. The design was driven by a desire to enlarge and reorder the property to create a large, open space for the family to spend time together, with an emphasis on arranging the spaces to be interconnected at different levels.

Sausalito Residence is Like a Sophisticated Library of Vinyl Records and Design Books

The original space, a 70’s era home with panoramic views of the San Francisco Bay, lacked the unique charm and character desired to match the client’s eclectic tastes. Seeking to infuse a sense of their unique personal style, the homeowners tasked Feldman Architecture with the challenge of transforming the property into a sophisticated library of vinyl records, design books, and vintage Coca-Cola bottles

Mount Brydges House by Chris Collaris Architects in Southwestern Ontario

The Dutch architectural office of Chris Collaris designed a villa in Mount Brydges, overlooking the green fields and woods in the rural area of Southwestern Ontario, Canada.

Stylish Contemporary Home with Living Spaces Separated by a Schist Stone Wall

Located on the coastal North Shore of Auckland, this home is positioned on a small rear site with moderate slope. The brief was to create a stylish contemporary home incorporating three separate living spaces. In addition, it was established that views of Rangitoto could be obtained above a certain height on the property in the southern direction.

Korokoro Residence / Tse:Wallace Architects

Perched up in the heavily forrested hills of Wellington, surrounded by native New Zealand bushland, is the Korokoro Residence. This beautiful contemporary home, with...

Montalba Architects Celebrates Multiple Award Wins for Recently Completed Pasadena Residential Project

Montalba Architects received seven awards in 2019 for the design of the newly completed 4,200 square-foot Pasadena residential property. A “matchbox” concept is the driving force behind the design of this residence in Pasadena.