Fairleigh House, Toronto by Studio AC

Fairleigh House, Toronto by Studio AC

Project: Fairleigh House
Architects: Studio AC
Team: Jonathan Miura, Jennifer Kudlats, Andrew Hill
Build: Stein + Regency
Structural: Blackwell Structural Engneers
Windows: Division 8
Location: Toronto, Ontario, Canada
Size: 2,390 sq. ft.
Completed 2020
Photo Credits: Doublespace Photography

Located just off a busy retail/commuter street in Toronto this house was conceived as a simple architectural proposition. A box with one simple spatial gesture that attempts to refine quite common social orientations within the home.

Fairleigh House, Toronto by Studio AC

Entry through the front of the house is modest and comprised of a small entry closet flanked by a reading lounge. This then transitions to a flexible dining area. At this moment a spatial tangent funnels ones experience and eye towards the full width of the home. This space is centred around a sculptural island that at first glance presents a knife edge towards the viewer while it funnels towards the rear producing an unfamiliar triangulated form.

Fairleigh House, Toronto by Studio AC

floor plan 1

It is this triangular form that allows for a more integrated and multi-faceted social interaction between inhabitants. The three sides of the island, one for sitting, watching and cooking allow users of each to interact simultaneously. This same sculptural element has a fourth function not initially observed, when users ascend into the living room via a few steps the island, once a piece of furniture becomes a wall, a piece of architecture that defines and humanizes an open floor plan. Once seated your sense of space is altered and you feel comforted by the object in front of you.

Fairleigh House, Toronto by Studio AC

The simplicity and singularity of the Fairleigh House was furthered through material selection and application. Consistency of the material approach from exterior through to the most private of spaces maintains the simplicity and calmness of the home. Large openings in the façade provide ample natural light which are often flanked by opaque operable panels to provide fresh air when desired.

Fairleigh House, Toronto by Studio AC

floor plan 2

It is worth mentioning this is the first standalone house Studio AC has completed. While it was exciting to pour energy into the exterior identity a spatial ethic that comes from doing architectural interiors will hopefully push us forward, having us question and refine ones interior experience and day-to-day living habits as initial inspirations of the work.

kitchen, Studio AC

Fairleigh House, Toronto by Studio AC

bathroom, Studio AC

terrace, outdoors, Studio AC

Fairleigh House, Toronto by Studio AC

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Harmonious relationship between the old and the contemporary architecture House in Estoril - HomeWorldDesign

Estoril House: Harmonious Relationship Between the Old and the Contemporary Architecture

This Estoril house was built in 1923 and is owned by the Portuguese architect Ricardo Morena, who faced one of the most difficult tasks for an architect, namely to redesign his own house.

Bleu Nature and Frank Lefebvre’s vision

Founded in 1995, Bleu Nature is an expression of Frank Lefebvre's vision and his love for driftwood. From his passion and French craftsmen's work,...

OCS Batipin Flat by StudioWok – 28 sqm apartment in Milan

OCS Batipin Flat is a project completed in May 2015 by StudioWok. This small apartment has an area of 28 sqm and is located...
Park Terrace House / Phil Redmond Architecture + Urbanism

Park Terrace House / Phil Redmond Architecture + Urbanism

The Park Terrace House is located on the north-eastern edge of Hagley Park, bordering the western fringe of the Christchurch city, the new home occupies the front half of a long narrow site, with a future dwelling proposed for the rear.
Berlin Loft in a Former Car Repair Shop / Studio Karhard

Berlin Loft in a Former Car Repair Shop / Studio Karhard

The spacious loft on the ground floor of a commercial rear building in Berlin Kreuzberg is located in the rooms of a former car repair shop.

More Articles Like This