Residential ArchitectureHousesSuspended Architectural Design Connecting the Inhabitants With the Woods

Suspended Architectural Design Connecting the Inhabitants With the Woods

Suspended Architectural Design Connecting the Inhabitants With the Woods

Project: Tree House / Suspended Architectural Design
Architects: DeForest Architects
Team: John DeForest, Michael Knowles
Interiors: Andy Beers; Ore Studios
General Contractor: Toth Construction
Location: Burien, Washington, United States
Size: 3900 SQ FT
Photography: Haris Kenjar

Located on a dramatic one-acre wooded site at the top of a bluff overlooking Puget Sound, this tranquil and surprising custom home with suspended architectural design was conceived  by DeForest Architects as a young family’s primary residence. The clients, a graphic designer and a fine artist, requested a vibrant home so connected to the trees and the hillside that it would feel like a virtual walk in the woods. The resulting building connects directly to the site and meanders in a way that echoes the surrounding topography.

Suspended Architectural Design Connecting the Inhabitants With the Woods

OreStudios was asked to select finishes and fixtures to support the clients’ specific and artistic vision for detailing the house. Furnishings and decoration were also selected to correspond to the architectural detailing. Large fields of end grain hemlock, white painted trim and walls, and ebonized fir windows are graphic but calm repeating elements. Elsewhere, walnut cabinets, concrete tiles, and ceramic tile set into custom layouts appear as special accents. Primary red and blue are important leitmotifs that appear throughout the spaces and connect new and vintage furnishings to the clients’ existing collections.

Suspended Architectural Design Connecting the Inhabitants With the Woods

Suspended Architectural Design Connecting the Inhabitants With the Woods

Suspended Architectural Design Connecting the Inhabitants With the Woods

DeForest Architects, kitchen

Suspended Architectural Design Connecting the Inhabitants With the Woods

DeForest Architects, dining room

Suspended Architectural Design Connecting the Inhabitants With the Woods

DeForest Architects, stairs

DeForest Architects, bedroom

DeForest Architects, home office

DeForest Architects, bathroom

Suspended Architectural Design Connecting the Inhabitants With the Woods

Subscribe to our newsletter

V-Shaped Concrete House in Braga With Extensive City Views

This V-Shaped concrete house, located in Braga, is a project set up on two floors in a "V" shape, that was conceived to take advantage of the privileged views over the city.

Moscowska Apartment by Studio PAINTIT

Moscowska apartment is one of those projects in which you can tell if it’s render or the result. This outcome cost three years of hard work and more than 100 visualizations.

Old Catholic Church Converted into a Spacious House

Zecc Architecten have transformed an old Catholic church in a bright house in Utrech, Netherlands. Description by Zecc: The old Catholic St.-Jakobus Church is transformed...

A Place of Elegant Comfort / Gao Architects

We designed the apartment with a special sense of love for the family living in it – it was their openness, hospitality and unwavering trust that gave meaning to this project and allowed us to create a space that is in tune with their desires.

Modern Duplex Apartment Overlooking the Tel-Aviv Beaches

A 250 sq meter modern duplex apartment in project BLUE, overlooking the Tel-Aviv beaches and surrounded by green fields. The main common area of the home is a double space spanning two floors high and includes a kitchen, a living room, a dining room, a guests’ restroom, a family room, a library and a sun terrace.

Recommended Stories