Los Altos Residence / Bohlin Cywinski Jackson

Los Altos Residence by Bohlin Cywinski Jackson

Los Altos Residence is a 5,360 SF modern house designed by Bohlin Cywinski Jackson. Located in an established Los Altos neighborhood, this single-family residence is a modernist reinterpretation of the Northern California ranch style home the clients desired. Nestled amongst neighboring houses and a variety of mature trees, the residence’s plan and form is designed to create a private world as respite from the dense suburban community.

Los Altos Residence by Bohlin Cywinski Jackson 1

Designed around an existing Japanese maple tree—a vestige of the previous landscape and the relationship shared between residence and site—the house takes full advantage of the Silicon Valley’s mild climate. While windows and doors fill interiors with air and light, they also frame views of the diverse flora surrounding the home. In the living room, a wall of sliding glass doors blurs the line between indoors and out, opening to the back patio overlooking a meadow of tall grasses. In the master bedroom, one can hear the trickling of water and quiet rustling of trees coming from the meditation garden just outside. It is these moments, when the outdoors extend inside, that help anchor the building to site.

Los Altos Residence by Bohlin Cywinski Jackson 2

The main house is composed of a central double-height living and communal space that runs parallel to the street, shielding the home from the quiet thoroughfare. This common area, which includes a modest kitchen and place for family gathering, connects two single-story volumes, each containing a variety of private and functional spaces. With views from every room, one’s eye is easily drawn outside, where a linear pool and board-formed concrete garden wall, located along the eastern edge of the property, visually connects the main building to the guesthouse beyond.

Los Altos Residence by Bohlin Cywinski Jackson 3

The home is detailed with a natural, crisp palette, reflecting the client’s fondness for simplicity and tranquility. A variety of woods, including Douglas fir, western red cedar, and gray elm, are used throughout and provide a sense of warmth directly contrasted by exposed structural steel, polished concrete floors, and a textured concrete fireplace. A locally sourced Claro walnut table, measuring 10-feet in length, creates a comfortable dining space, its live edge balancing the clean lines of the living room. Additional furnishings reinforce the client’s desire for a minimalist environment.

Los Altos Residence by Bohlin Cywinski Jackson 4

The simple layout and detailing of this single-story residence, with its numerous connections to the surrounding landscape, create a home that is both calm and restful for the family to enjoy for many years to come.

Architects: Bohlin Cywinski Jackson
Project: Los Altos Residence
Area: 5,360 SF
Location: Los Altos, California, USA
Photography: Nic Lehoux

Los Altos Residence by Bohlin Cywinski Jackson 5

Los Altos Residence by Bohlin Cywinski Jackson 6

Los Altos Residence by Bohlin Cywinski Jackson 7

Los Altos Residence by Bohlin Cywinski Jackson 8

Los Altos Residence by Bohlin Cywinski Jackson 9

Los Altos Residence by Bohlin Cywinski Jackson 10

Los Altos Residence by Bohlin Cywinski Jackson 11

Los Altos Residence by Bohlin Cywinski Jackson 12

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Floating House / Arno Matis Architecture

Floating House is a single family house designed by Arno Matis Architecture. The house is located in Kerrisdale, Vancouver, Canada. This house is a...

Strong Arm House by MCK Architects

Strong Arm House is the bold response to a demanding brief to suit a busy family of seven who requested a flexible and practical home to suit their evolving needs.

Minimalist Modern House Designed to Expose the Beauty of Raw Concrete

Salmon House is a minimalist modern house designed by FGR Architecture for a young family. Structurally, 80 per cent of the new home is concrete and glazing softened by timber cabinetry and greenery, much of which will mature over time.

Maison Noire Kerenoc / anArchitecte Agence

Designed by french studio anArchitecte, the Maison Noire Kerenoc is located in an old granite quarry, along the Breton seashore.
 At the outset, the future...