Tehama Residence in Carmel Valley / Studio Schicketanz

- Advertisement -

Tehama Residence

Tehama Residence is a single-family home designed by Studio Schicketanz in Carmel Valley, California, United States.

From the architect: Our clients selected a rural south facing wooded site with a clearing on top of a knoll for their retirement home. We chose to abandon an existing driveway in favor of keeping the knoll as open space for a court yard garden for the residence.

Tehama Residence 1

The driveway was re-routed to a lower elevation. The now subterranean garage with a green roof is shielded by a stone wall. The wall leads up to the guest entry and transitions into the base for the home above. All the stone was harvested from the site.

Tehama Residence 2

Tehama Residence is organized into a 14’ high rectangular glass and wood volume which runs north/south at the edge of the forest. This “public space” of the home relates to the surrounding nature and spectacular views. The more solid plaster cubes penetrate the glass and offer intimate spaces to retrieve to. They house the library, kitchen and master suite.

Tehama Residence 3
In addition, the height differential allows for perfect cross ventilation on hot days while a large southern overhang assures protection from the sun during the summer and for the desired solar gain in the winter. The two stone cubes house guest rooms and frame the courtyard garden to the north. Beyond the courtyard walls the landscape was left natural. Robert Canfield Photography

Tehama Residence 15

Tehama Residence 4

Tehama Residence 5

Tehama Residence 6

Tehama Residence 7

Tehama Residence 8

Tehama Residence 9

Tehama Residence 10

Tehama Residence 12

Tehama Residence 13

Tehama Residence 14

Tehama Residence 16

Tehama Residence 18

Tehama Residence 19

Tehama Residence 20

Thank you for reading this article!

- Advertisement -

Orchard House Perfectly Combines Warmth of Wood with Brightness of White

The Orchard house is located in the village of Alboraya, in the border area between the urban grid and a great extension of a vegetable and tiger nut garden. It is a house between medians located on the corner of a residential block and therefore enjoys the convenience of urban housing and at the same time, it has its broad views over the orchard that fades into the horizon.

Small Fisherman’s House in Toulon Transformed into a Bright Family Home

Nestled on the heights of the district of Mourillon in Toulon, this small fisherman's house has been completely renovated by Marseille-based architecture firm vGH Company.

Living House inspired by traditional Scottish homes

House nr 7 is designed by London-based Denizen Works. The house has a built area of 170 sqm and is located on the Isle...

Piedra Toro Residence / Forge Craft Architecture + Design

Piedra Toro is a 8,800 sf, 5-bedroom, 5-bath, spec home commissioned by a longtime collaborating general contractor who wanted a well-designed, contemporary home that could appeal to a wide range of people within a specific market of luxury home buyers.

The Shop Souflaki Etc by M.O.B Interior Architects

Nicosia-based M.O.B Interior Architects has designed The Shop Souflaki Etc, a modern tavern that serves Greek and Cypriot cuisine. The designer’s presentation: We are delighted to...

Krishnan House by Khosla Associates

Krishnan house was completed in 2015 by Khosla Associates in Bengaluru, India. Description by architect: The 16,000 sft site of the Krishnan house had several...

Cedar Shake Cottage: Tiny House by Studio 512

Cedar Shake Cottage is a tiny home designed by Austin-based Studio 512. This 550sf apartment with 320sf footprint was shaped by impervious cover restraints, a...

Hikone House, Japan / Hearth Architects

The size of the Hikone house is two divisions. There are connecting roads in north and south, the house has two different aspects. I made each different aspects for the front and the back.

House Between the Pine Forest / Fran Silvestre Arquitectos

" House Between the Pine Forest " is a single-family residence designed by by Spanish studio Fran Silvestre Arquitectos. Twenty-one plateaus and seven volumes...

Hofmann House in Valencia / Fran Silvestre Arquitectos

Three elements make up the Hofmann house project. An extruded cover in the longitudinal direction of the ground with a “T” shape is the framework in which space is inhabited. This geometry let us feel the sea, protecting from prying eyes, having the sense of living without neighbors.

Aperture Residence / Paul Archer Design

Secret courtyards, skylights and perforated brickwork, flood Aperture Residence with natural light, a new build home in Islington enclosed in brick.