Residential ArchitectureHousesTH House, Hanoi by ODDO Architects

TH House, Hanoi by ODDO Architects

TH House, Hanoi by ODDO Architects

Project: TH House
Architects: ODDO Architects
Team: Mai Lan Chi Obtulovičová, Nguyen Duc Trung, Marek Obtulovič, Nguyen Viet Anh
Location: Hanoi, Vietnam
Area: 124 sqm.
Completed 2021
Photo Credits: Hoang Le photography

Site
TH house is located on narrow land in a very dense area of the capital city of Hanoi. The plot of the house with a size of 4x6m has only a front facade facing a narrow 1.2 m wide aisle. The local district is characterized by an informal arrangement of narrow houses on small plots connected by narrow streets.

kitchen, ODDO Architects

With the rapid development of the capital city since economic reform Doi Moi in 1986, there is a large increase in population due to the huge migration of inhabitants from the countryside. The current Hanoi is a dynamic city with 8 million inhabitants, where cultural traditionalism intermingles with huge population density, lack of public space, and also the gradual loss of cultural identity due to accelerated economic growth.

kitchen, ODDO Architects

With such complex entry conditions, the architects were challenged to design a contemporary house reflecting the local cultural identity and the needs of the Hanoi family.

staircase, ODDO Architects

Concept
The concept of a narrow five-story house is to maximize the access of daylight and natural ventilation, planting greenery and spatial interconnection of all floors so that members of the family could communicate visually between floors.

TH House, Hanoi by ODDO Architects

Family traditional ties in Hanoi and Vietnam, in general, are extremely important, this aspect is reflected in the design of the house.

plan

Open living spaces and a glass façade, with the possibility of shielding to create privacy, simplify socialization among the family members as well as with the neighbors.

living room, ODDO Architects

Spatial arrangement
With the current difficult conditions of the land, the house has only one narrow front facade, which is very close to the opposite neighboring house. The distance of the facades is only one meter on the upper floors. This north street facade is designed as an all-glass facade so that the transmission of natural light into the house was maximized to create an impression of more breathable larger space.

TH House, Hanoi by ODDO Architects

The different ceiling heights also help to increase the feeling of enlargement of the TH house as well as the spatial diversity of the small housing. The solution of the vertical arrangement of the house allows access to the fresh air and natural ventilation, which is very important in the humid warm climate.

staircase, ODDO Architects

The kitchen and dining room are located on the ground floor. This space is designed to provide the maximum level of daylight from the roof level coming through the skylight and the gap of the offset volume of the upper floors from the main perimeter.

plans, ODDO Architects

The front part of the kitchen is also the main entrance into the house from a public street, which is often the local custom. By fully opening the generous sliding entrance door to the alley, a more suitable connection between the surrounding neighbors and the family is possible.

TH House, Hanoi by ODDO Architects

The living room – where all the family activities are concentrated – is arranged in the middle part of the house on the third floor. This main living area is located between the master bedroom on the second floor and the kid’s room on the fourth floor. The highest fifth floor is designed as a praying room for a family altar and a laundry area with the possibility of access to the outdoor terrace with a garden and a view of the surrounding intensive development.

TH House, Hanoi by ODDO Architects

Greenery
The city of Hanoi is facing a significant lack of greenery in public space. Greenery within the local subtropical climate serves as a functional element that can provide street shading and reduce the temperature in the city. It is also important to focus on the microclimate of the housing itself within the dense development. Greenery within the interiors and outdoor overhanging gardens improve the quality of life in the buildings. The arrangement and type of plants are chosen according to lighting conditions and spatial possibilities. Large planting pots are connected to automatic irrigation, which helps for maintenance.

kids room, ODDO Architects

In addition to the improvement of the microclimate inside the TH house, the greenery also provides a mental and physical rest from the hectic life in the big city.

TH House, Hanoi by ODDO Architects

The intention is the connection between man and a piece of nature within a compact living in a densely built-up area.

TH House, Hanoi by ODDO Architects

The architects strive to find answers to the significant problems of the contemporary dynamic fast development of the city with a high density of population and development.

TH House, Hanoi by ODDO Architects

TH House, Hanoi by ODDO Architects

Modern Glamour Was the Brief Given for the Interior Design of This Warehouse

nterior designer Camilla Molders makes over the interior of a converted warehouse in Melbourne with custom-made, bespoke furniture and vivid bursts of colour. Custom designed sofas with velvet damask to the back and sides, and leather to the front make for party proof sofas that are beautiful from every angle.

Rowhouse by S2 Architects

Dated Rowhouse in the Airport Business Center on the boundary between a new residential neighborhood and an older commercial/industrial core, adjacent to the local airport, 2 levels + storage loft (approximately 1100 SF)

DLG New Creative Workspace in Geneva by Bloomint Design

Between tradition and modernity, DLG creative space takes a new twist on tradition by using modern furniture and minimal lines collaborating with craftsmen, a perfect balance between sobriety and sophistication.

Wateka Residence by Domiteaux + Baggett Architects

As is typical with our work this residence is a complete reflection of the homeowners. The Wateka residence was thoughtfully planned to make a comfortable space that lives with them. The site had several mature trees that the homeowners desired to preserve. Site placement of the home was strategic to the trees.

Dey residence by Jeffrey King Interiors

The interior of this stunning Dey residence was designed by Detroit – based interior designer Jeffrey King. Located in Birmingham MI, this residence is a single...

Related Articles