facebook

The Historical Heart of Amsterdam Welcomes CitizenM Amstel in Nineteen-Twenties Former Bank Building

The Historical Heart of Amsterdam Welcomes CitizenM Amstel in Nineteen-Twenties Former Bank Building

Project: CitizenM Amstel
Architects: concrete
Executive architect: kenti + partners architekten, Zwanenburg
Location: Amsterdam, The Netherlands
Year 2019
Photographer: Richard Powers

concrete celebrates the homecoming of the 17th citizenM hotel: Amstel. As concrete is standing at the cradle of every citizenM, it feels extraordinary to open up a new hotel in the hometown of citizenM and concrete. The former bank counts fewer keys and mixes modern design with the historic architecture of the building, which creates a quirky boutique hotel feel.

interior design, concrete Amsterdam

After opening up at Schiphol in 2008 and Amsterdam Zuid in 2009, this is the first hotel located in the historic centre of the city. The existing bank building dates back from 1928 and is characterised by the Amsterdam School style of architecture. On the ground floor, the former bank is transformed into the public areas of citizenM. On the upper floors, 88 guest rooms are created within the existing structure. It gives an immediate boutique hotel feeling, being the smallest citizenM hotel key-wise.

The Historical Heart of Amsterdam Welcomes CitizenM Amstel in Nineteen-Twenties Former Bank Building

Entering the citizenM Amstel hotel through the existing doors, that were restored to keep the history and characteristics of the building, it directly shows how well history and modern times can go hand in hand. A small check-in and collectionM welcomes you, this area is part of a lifted podium at street level. Small livings at this podium create the presence of the public areas from the street and invite the outdoors inside. A few steps bring you down to the bar and canteenM area: the beating heart of the public areas. Double doors at the rear end open up to a charming enclosed courtyard filled with outdoor furniture and lush greens: a real hidden treasure within the busy city. Adjacent to the bar, two spacious societyM meeting rooms and a breakout area invite to get some work done.

The Historical Heart of Amsterdam Welcomes CitizenM Amstel in Nineteen-Twenties Former Bank Building

concrete always seeks challenges in improving the concept. For citizenM Amstel, a slightly different room design was created to fit within the monumental building guidelines.

The Historical Heart of Amsterdam Welcomes CitizenM Amstel in Nineteen-Twenties Former Bank Building

The upper floors consist of four guest room floors with 21 rooms each. To fit within the building, citizenM Amstel has more square-shaped rooms, all similar-sized. The design is very spacious with a desk at the facade and the large kingsize bed with a headboard on two sides of the bed. Snuggle up for a movie night, or wind down while making travel plans, the amount of coziness is up to you! The room has all the features you’re used to having at citizenM, like the rain shower, XL bed, large tv. Room ambience is controlled by a MoodPad – an iPad that manages everything from entertainment to blinds and temperature.

interior design hotel, Amsterdam

Art – an essential part of the citizenM in-room experience – is curated by the world-renowned Foam Editions, the gallery of FOAM Photography Museum in Amsterdam. The contributing artists are Isabelle Wenzel, Sanja Marusic and Lisette Appeldorn. A series of 8 windows an artwork by artists Freudenthal Verhagen adorns the facade. The entrance and corridor art is made by Pablo Lucker, and living room art is done by Pinar & Viola.

The Historical Heart of Amsterdam Welcomes CitizenM Amstel in Nineteen-Twenties Former Bank Building

The Historical Heart of Amsterdam Welcomes CitizenM Amstel in Nineteen-Twenties Former Bank Building

hotel room, Amsterdam

bar, hotel, Amsterdam

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Menlo Park Residence by Serrao Design & Architecture

This Menlo Park Residence for developer Joseph Eichler was not site sensitive. The new Owners yearned for a closer connection to their yard both physically and visually. They also needed space for their young family and the older generation as well. In going up instead of out, the generous backyard was maintained and the footprint was barely changed.

Victorian Style House in Melbourne Gets an Elegant Refresh

This old Victorian style house now has been given a new life as a contemporary family home that embraces and celebrates its past and future. This boom-time terrace in Melbourne's inner north under-took a significant overhaul as the internal spaces were opened up to create connection and flow throughout an a previously internal and dark Victorian interior.

Crisp House: Modest Cottage Transformed into a Light-Filled Home

The original cottage has been transformed into a modern beach house with a sophisticated interplay of natural materials and considered volumetric arrangement. A rectilinear timber form now sits atop the original brick veneer podium keeping much of the existing dwelling intact.

Casa Rebelo, Portugal / Ren Ito Arquiteto

Casa Rebelo is a remodelation project completed by Ren Ito Arquiteto. The original apartment was divided by solid walls and each space was dark and there were no visual connections.