44 sqm Apartment Refurbished in Tel Aviv by XS Studio for Compact Design

44 sqm Apartment Refurbished in Tel Aviv by XS Studio for Compact Design

Architects: XS Studio for compact design
Project: Men in Black
Location: Tel Aviv-Yafo, Israel
Area 44.0 m2
Project Year 2018
Photographer: Amit Gosher

Have you ever noticed that most small apartments seem to be white?
In this 44 sqm apartment, the choice of black veneer proves the strong effect a dark color has on a small space. The apartment, located in a beautiful preserved building with high ceilings in the center of Tel Aviv was designed for a couple of successful career men and their dog.

44 sqm Apartment Refurbished in Tel Aviv by XS Studio for Compact Design 1

The apartment is located in a building at the city center with preservation status. Architects: Dov Hershkowitz, 1931 and Bar-Orian, 2017. Despite the small floor area, the high ceiling of the apartment gives a sense of spaciousness.

44 sqm Apartment Refurbished in Tel Aviv by XS Studio for Compact Design 2

As if the challenge of a 44-square-meter apartment for two tenants wasn’t enough, about 12 square meters are non-movable shelter room walls. Hence, it is important for the rest of the space to be as open as possible.

44 sqm Apartment Refurbished in Tel Aviv by XS Studio for Compact Design 3

In order to avoid partitions, the functions are located on both sides of the main living space: the kitchen and sofa on one side and the dark cabinetry on the other. At the far end of the space a wide glass window brings the urban landscape and light into the apartment.

44 sqm Apartment Refurbished in Tel Aviv by XS Studio for Compact Design 4

A huge wooden cabinet covered with black veneer accompanies the public space. The cabinet stores functions such as a liquor bar, audio system, air conditioning and more. Books, collections, television and ornaments are displayed on the cabinet’s shelves. On the entrance side, the cabinet makes room for “the Pole Dancer”.

44 sqm Apartment Refurbished in Tel Aviv by XS Studio for Compact Design 5

Height plays a significant role in the feeling of this space and its use. A ladder embedded in the kitchen Cabinet allows easy access to the high storage in the kitchen and cabinet on both sides.

44 sqm Apartment Refurbished in Tel Aviv by XS Studio for Compact Design 6

“The Pole Dancer”
The pivoting entrance piece was one of the initial lines sketched for the apartment. We searched for a lite element that would define the entrance and wouldn’t block it. The piece gives a filtered initial look into the kitchen and directs the view through the living room to the outside. The pole dancer is made of lite and airy materials (steel mesh, mirror, steel and very little dark veneer-covered wood) which almost completely conceals it. Additionally, it spins on a pivot, creating a dynamic and lite feeling unlike the other furniture, which is heavy and fixed to the walls. Functionally, one side of the dancer has a place for hanging coats, putting down the keys, newspapers and mail, and on its other side, a mirror.

44 sqm Apartment Refurbished in Tel Aviv by XS Studio for Compact Design 7

In such a small apartment every square-meter counts. Since the tenants don’t cook a lot, we created a minimal working surface in the kitchen. On the other hand, the tenants said that when hosting, they like to cook and be part of the conversation. Therefore, the moving wooden plate on the kitchen’s work surface allows more seating space and more work space at the same time.

44 sqm Apartment Refurbished in Tel Aviv by XS Studio for Compact Design 8

The bathroom is in the common area near the entrance. In order to allow some natural light, we created a large circular window with frosted glass. The window complements the unique appearance of the rotating furniture.

44 sqm Apartment Refurbished in Tel Aviv by XS Studio for Compact Design 9

In order not to waste valuable kitchen space, the washing machine and dryer were placed in the bathroom under the sink.

44 sqm Apartment Refurbished in Tel Aviv by XS Studio for Compact Design 10

The only bedroom in this small apartment is the Mamad (safe room), about 10 sqm. This was the only option to place a bedroom without compromising the quality of the common area of the apartment. So, when the tenants asked for a cozy bedroom with plenty of room to store clothes, the need for flexibility within this predefined space arose. This need created a piece of furniture that envelops the bed and goes on to another side to store clothes and other household items.

44 sqm Apartment Refurbished in Tel Aviv by XS Studio for Compact Design 11

44 sqm Apartment Refurbished in Tel Aviv by XS Studio for Compact Design 12

44 sqm Apartment Refurbished in Tel Aviv by XS Studio for Compact Design 13

44 sqm Apartment Refurbished in Tel Aviv by XS Studio for Compact Design 13

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Jersey City Residence by Fogarty Finger Architecture

Fogarty Finger Architecture crafts a striking residence within a landmarked industrial building. Taking tremendous care to preserve the original structure, which dates to the turn of the 20th century, the designers appended new spaces around the existing envelope.

The CY House Has a Double Height Inner Space and is Bathed in Light

Designed by Kedem Shinar Design & Architecture, CY House is a private house of 300 sqm. built on a plot overlooking a forest in...

Two-Bedroom Residence Showcasing an Asymmetrical Geometry

This two-bedroom residence, located in Owczarnia, a village near Warsaw, to a large degree owes its form to its owners, who, wanting a personalized, unique look, agreed to a spatial composition that departed from that of the archetypal home.

London Warehouse Converted into a Stylish Life Space

Clapton Warehouse is a project completed in December 2014 by London-based Sadie Snelson Architects. Description by Sadie Snelson Architects: An existing London warehouse conversion required...

House in Kai by Mamm Design Studio

House in Kai is a project completed in 2014 by Tokyo-based studio Mamm Design. The architect’s description: The only strong request from client was that all...

New London Office for Saatchi & Saatchi by Jump Studios

Situated in the heart of London’s legal district on a large corner site, 40 Chancery Lane is the new London office for Saatchi & Saatchi, the renowned global communications and advertising agency.