Residential ArchitectureHousesVilla Tonden by HofmanDujardin

Villa Tonden by HofmanDujardin

Villa Tonden by HofmanDujardin

Project: Villa Tonden
Architects: HofmanDujardin
Location: Tonden, Netherlands
Area: 150m2
Period: 2017-2019
Consultant construction: BreedID
Consultant installations: Bureau 1232
Consultant lighting: ERCO
Contractor: Aannemersbedrijf Kormelink
Contractor fixed furniture: Imetis Maatwerk Interieur
Photography: Matthijs van Roon

Designed to escape from the rush of the city, villa Tonden forms the perfect holiday retreat. HofmanDujardin carefully shaped its characteristic appearance to perfectly fit into the open spot in the pine woods. This wood clad home is equipped with all amenities required to enjoy a laid-back time with family and friends. All rooms offer a stunning view of the surrounding nature.

Villa Tonden by HofmanDujardin

Villa Tonden is composed of three archetypical house shaped volumes. They soften its presence in the surrounding landscape and create distinct places around the house. The façades embrace different terraces which overlook the encircling fields and the woods. While the individual volumes result in unique interior spaces with specific qualities, the use of sliding doors strengthens seamless internal connections between them.

Villa Tonden by HofmanDujardin

Unique spaces
The entrance hall with a reading window is openly connected to the main living space. With openings oriented in three directions, the living room follows the sun. Two large glass sliding doors open up to an east and a west terrace and blur the lines between the inside and outside. With the timber roof structure left visible, its height is emphasized. The living room forms the heart of the holiday retreat, inviting for all night family diners or warm and cosy evenings around the fireplace.

dining area, HofmanDujardin

The master bedroom has a private bathroom and a big window that offers uninhibited view towards the surrounding woods. The children’s bedroom features four build in bunk bed nooks which provide a grounded place to feel safe in the natural surroundings. Located in front of a big window, they overlook the woods and allow the kids to look at the birds and deer from their beds. Besides the master bedroom and a children’s bedroom on ground floor, Villa Tonden has two additional guest bedrooms in the attic. They both have a skylight to watch the stars and tree tops. In this way, each space has a unique relation with the surrounding nature.

plan

interior design, HofmanDujardin

bedroom, HofmanDujardin

kids room, HofmanDujardin

Villa Tonden by HofmanDujardin

plan 2

Villa Tonden by HofmanDujardin

Villa Tonden by HofmanDujardin

Subscribe to our newsletter

Sin Nombre Casa y Galeria in Mexico by Associates Architecture

Sin Nombre Casa y Galeria is a direct reaction to its surroundings and context. Nicolò Galeazzi and Martina Salvaneschi, the Italian-South African Italy-based duo behind Associates Architecture, designed the house for a couple of young Italian-American designers.

How to Make Your Commercial Building More Energy-Efficient

Energy efficiency has become a key issue in construction, as the impacts of anthropogenic climate change become more and more apparent.

Sassen Residence by SALT Architects

The building had to speak to the rural context, respecting the natural landscape and making most of the magnificent surroundings.

2021: Trends in Design and Architecture by Sergey Makhno Architects

This year we all understood one thing — life will never be the same as before. And our houses too. Here are our thoughts on what trends the next year will bring for design and architecture.

House in Ses Costes, Spain / 05 AM Arquitectura

On a well-oriented plot to the south and with an access in the highest level, we had to create a single-family house. According to the strong inclination of the plot, the project embeds all its floors into the natural ground.

Recommended Stories