The Nook House by Draisci Studio

The Nook House by Draisci Studio 2

Architects: Draisci Studio
Project: The Nook House
Architect in Charge: Francesco Draisci
Location: London, United Kingdom
Year: 2017
Photographer: Carlo Draisci

Description by architect: Challenging constraints can make projects uniquely original. A large 700mm-diameter water-main culvert pipe runs in the rear garden of this period property in North London. No foundation or machine digging is allowed to take place in close proximity of the pipe itself.

The Nook House by Draisci Studio

This heavy constraint did not limit the ambition of extending this family home and opening connections with the garden, while balancing the need of protecting the privacy from the overlooking neighbouring properties.

The Nook House by Draisci Studio 1

The diagonal upward running direction of the large pipe has determined the stepped plan and section of the new additions.

The Nook House by Draisci Studio 3

The small addition allowed the internal layout and garden to be radically re-organised to achieve a far more efficient and comfortable open-plan family living. There is now an intriguing and articulated continuity between the interior and the outdoors.

The Nook House by Draisci Studio 4

A special space next to the kitchen has been crafted to be an intimate glazed nook area floating above the outside ground.

The Nook House by Draisci Studio 5

Plenty of natural light floods the pockets of space from where the sky is visible.

The Nook House by Draisci Studio 6

Different aspects of the garden are choreographed to visually expand the interior, while cooking, gathering around the new kitchen island or dining at the generous table.

The Nook House by Draisci Studio 7

A timber and glass-covered porch gives access to a welcoming outdoor room, consistently clad with larch boards on the walls and the articulated decked surfaces, that provide generous seating and flexible space to socialize.

The Nook House by Draisci Studio 8

Larch Glulam beams complement the warm timber surfaces that are edged by dark concrete blocks defining rectilinear steps, retaining walls and solid planters in harmonic contrast to the transparency and lightness of of the glass nook enclosure and the facade brick textures.

The Nook House by Draisci Studio 9

The Nook House by Draisci Studio 10

Must Read

Greenwich Village Apartment by Berg Design Architecture

Greenwich Village Apartment by Berg Design Architecture

Berg Design redesigned this Greenwich Village apartment to expose as much of the apartment to natural light. The new plan revolves around a vast living area and kitchen relocated adjacent to oversized windows. Industrial sized steel and glass doors were used to bring natural light into interior spaces.