Dos Oleiros House / Paulo Martins Arquitectura

Dos Oleiros House / Paulo Martins Arquitectura

Project: Dos Oleiros House
Architects: Paulo Martins Arquitectura
Location: Castelo Branco, Portugal
Area: 1184 ft2
Year: 2020
Photo Credits: Ivo Tavares Studio
Text by Paulo Martins

The Dos Oleiros House is located in Castelo Branco, in the old part of the city, which has been in an increasing state of decline in recent years.
In response to this trend, this project was aimed at taking on the contours of an archetype, in an attempt to establish a trend in the urban occupancy of the city: urban revitalisation of the historic centre and its occupancy by younger age groups, making this part of the city more dynamic once more.

staircase / Paulo Martins Arquitectura

In line with this intention, the project consisted of maintaining the original appearance of the house on the outside, while inside, the spaces were readapted to current standards of comfort and living, marked by contemporary minimalism.

Dos Oleiros House / Paulo Martins Arquitectura

In project terms, the house has 2 floors and a mezzanine. The ground floor is set aside for rest areas, for lighting reasons, and the upper floors are for the social areas.

Dos Oleiros House / Paulo Martins Arquitectura

On these upper floors, which are accessed via the original building staircase, we restored the spatial amplitude of the roof, giving us quite a generous floor-to-ceiling height and letting the light reflect on the white ceilings and walls, flooding into the entire space that had once been enclosed. A skylight was added to the mezzanine, giving you a view of the castle from your workstation and reminding you that this contemporary space is filled with history.

Dos Oleiros House / Paulo Martins Arquitectura

In terms of materials, we wanted the project to be light, casual and welcoming, using simple, yet high quality, materials, painting the walls and ceilings in light shades and finishing off floors and furniture in Scots pine.

plan 1

kitchen / Paulo Martins Arquitectura

Dos Oleiros House / Paulo Martins Arquitectura

plan 2

Dos Oleiros House / Paulo Martins Arquitectura

living room / Paulo Martins Arquitectura

Dos Oleiros House / Paulo Martins Arquitectura

home office / Paulo Martins Arquitectura

plan 3

bedroom / Paulo Martins Arquitectura

home office / Paulo Martins Arquitectura

bathroom / Paulo Martins Arquitectura

Dos Oleiros House / Paulo Martins Arquitectura

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Modern New Home in Hampstead / Black & Milk

Designer: Black & Milk Project: Modern New Home in Hampstead Team: Olga Alekseev, Anatoly Alekseev Architect: Claridge Architects Location: Hampstead, London, UK A young family bought this newly built...

Poetic Design Languages Interpret a Luxurious Riverside Residence in Southern China

ONE-CU created a model villa for "THE LANDSCAPE MANSION" — a residential property developed by Poly South China, which is located in Sihui, Zhaoqing, China. "Si" and "hui" in Chinese respectively mean "four" and "convergence", the city was named so because four rivers converge in it.

Merriwee House / Templeton Architecture

Retaining the optimistic façade and the generosity of the original dwelling, Templeton has added to the simple rectilinear form while exploring the decorative possibilities of brick construction commonly found in the architecture of the Art Deco movement.

A Kitchen on Wheels / Turner Architects

" A Kitchen on Wheels " is a improvement project completed by Turner Architects, a small chartered RIBA architectural practice in South East London. From the...

Mill House: An 18th Century Watermill House Gets a Contemporary Extension

The Mill House is a Grade II listed property located in Shalford village Conservation Area. The house is set within a generous 6-acre plot with stunning views adjacent to ‘Shalford Mill’, an 18th Century watermill with Grade II * listing.

Casa Tre Viste, Torino / PlaC – Plateau Collaboratif

The Casa Tre Viste project sees the complete transformation of an apartment located in a 1960’s residential building in the foothills of Turin. The apartment had been unoccupied for several years, and the original plan included a large, central entrance area ....