This Mountain Retreat is a Subtle Insertion in the Alpine Landscape

This Mountain Retreat is a Subtle Insertion in the Alpine Landscape (1)

Mountain Retreat was designed by New Zealand studio Fearon Hay Architects.

Description by Fearon Hay Architects: This alpine retreat is a small structure set within a high country station, adjacent Lake Wakatipu, Central Otago. The colours and textures of the cladding integrate the building into the gravel tracks, exposed rock faces and scree slopes of the alpine environment. The architecture seeks to be a subtle insertion in the alpine landscape. The internal environment is both muscular and refined, referencing the toughness of the environment while providing comfort required for a retreat in the mountains.

Project: Mountain Retreat
Location: Lake Wakatipu, Central Otago, New Zealand
Project Team: Tim Hay, Jeff Fearon, Gordon Gallagher, Robin Geiselhardt / Fearon Hay Architects
Photographs: Patrick Reynolds

This Mountain Retreat is a Subtle Insertion in the Alpine Landscape (2)

Fearon Hay Architects, roof, alpine house

Fearon Hay Architects, roof, stone house

Fearon Hay Architects, interior design

Fearon Hay Architects, living room

Fearon Hay Architects, kitchen, interior design

This Mountain Retreat is a Subtle Insertion in the Alpine Landscape (15)

This Mountain Retreat is a Subtle Insertion in the Alpine Landscape (8)

This Mountain Retreat is a Subtle Insertion in the Alpine Landscape (4)

This Mountain Retreat is a Subtle Insertion in the Alpine Landscape (13)

This Mountain Retreat is a Subtle Insertion in the Alpine Landscape (16)

Fearon Hay Architects, bedroom, interiors

This Mountain Retreat is a Subtle Insertion in the Alpine Landscape (10)

This Mountain Retreat is a Subtle Insertion in the Alpine Landscape (11)

Thank you for reading this article!

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Geometric Shapes and Metal-Wood Combination by Kutarq Studio

Kutarq Studio is a design studio led by Jordi López Aguiló that focuses on design through a methodical process and formal research. They recently paired up with Nicolas Perot to create Collection Y, which consists of three minimalist and clean oak pieces with elegant functionality.

Semi-Detached Home in Singapore / Hier Architects

Designed by Hier Architects, this contemporary semi-detached home in Singapore takes on a modern and more contemporary design approach with a more open design incorporated as...

Summer Residence with a Dramatic Multi-Level Form

Architects: Hillam Architects Location: Trigg WA 6029, Australia Design Team: David Hillam, Justin Carrier, Tim Lannigan, Lesley Hooper, Hayley Gardiner, Helena Nikola Collaborators: Weststyle; Taylor Landscaping Area: 1100.0...

Copper House in Kiev by OM Architecture

The layout of the Copper house is simple and functional. Fireplace room, kitchen, dining room, hall, dressing room - combines a cube covered with natural copper. This is the central element of the 1st floor. Inside it fit: a closet, a built-in kitchen, the bearing structures of the building, and a decorative niche with plants.

Casa F: transforming a museum into a house

In 2010 the former Kralings Museum at the Hoflaan was transformed into a luxury apartment building. The building consists of three apartments with a...

Devon House – Harmonious Modern Home by Studio Robert Jamieson

Located in a suburb of Philadelphia, Devon House was completely renovated by Pennsylvania-based design firm Studio Robert Jamieson. Project description: This 2,100sf private residence was...