Residential ArchitectureRenovation ProjectsTRA House in a City Center / (ma!ca) architecture

TRA House in a City Center / (ma!ca) architecture

TRA House in a City Center / (ma!ca) architecture

Project: TRA House
Architects: (ma!ca) architecture
Location: Castries, South of France
Completion date: December 2016
Surface area: 3014 sq.ft.
Photo credit: Julien Kerdraon
Text by (ma!ca) architecture

In the historic centre of a well-preserved village, opposite the church, a wine barn and its adjoining house were to be restructured in order to create an intimate and special living environment.

TRA House in a City Center / (ma!ca) architecture

Features of heritage and prestige remained in the existing house: the stone staircase, the cement tiles, and the wooden roof framing, while the barn’s large volume and minimalist forms have turned into an open-plan and fluid living space, opening right up to the exterior through a square patio at the rear.

TRA House in a City Center / (ma!ca) architecture

The existing TRA house space is given over to the bedrooms, whereas the old wine barn welcomes the everyday family life activities. The archetypal barn form, all in one long structure, successively provides the kitchen, living room, and large table leading out onto the patio and the swimming pool. The position of the pool, adjoining the building, creates various atmospheres for each moment of life, allowing to experience the seasonal rhythms throughout the natural vibrations of air and matter.

TRA House in a City Center / (ma!ca) architecture

On the outside, part of the roof of the original barn was removed to design the open-air patio. The composition of this space – within four walls – echoes the Mediterranean lifestyle. Furthermore, the choice was made to keep one of the gable stone walls of the barn, a vestige of the past, to ensure the thermal efficiency of the building. The limestone retains the right humidity level throughout the night, especially in summer, keeping the place cool and pleasant to use.

TRA House in a City Center / (ma!ca) architecture

The patio also features half of the lap pool. The “half-pool half-patio” pattern gives this water slice its fundamental posture: it is the pivot of the overall outdoor composition and connects it with the indoors.

TRA House in a City Center / (ma!ca) architecture

The three dimensions of architecture, history, and technicity are in dialogue and this project writes a “tailor-made” narrative in each and every detail, giving the place its own unique spirit.

TRA House in a City Center / (ma!ca) architecture

door / (ma!ca) architecture

pool / (ma!ca) architecture

pool / (ma!ca) architecture

pool / (ma!ca) architecture

TRA House in a City Center / (ma!ca) architecture

TRA House in a City Center / (ma!ca) architecture

TRA House in a City Center / (ma!ca) architecture

TRA House in a City Center / (ma!ca) architecture

Pepiguari Home: Architecture and Interior Design for Freshness and Positive Emotion

Project: Pepiguari Home Architects: Brasil Arquitetura Authors: Francisco Fanucci and Marcelo Ferraz Team: Anne Dieterich, Anselmo Turazzi, Beatriz Marques, Cícero Ferraz Cruz, Fabiana Fernandes, Felipe Zene, Gabriel...

Enough House, Steel-Clad Cabin in Nova Scotia by MacKay-Lyons Sweetapple Architects

The latest addition, Enough House, provides accommodation for an intern architect to work closely with MacKay-Lyons. The cabin is an essay in economy: space, budget, schedule and aesthetic. It shares the same minimalist ethic as the adjacent, 1830’s schoolhouse.

Broadmoor Residence / David Coleman Architecture

Our design explores the notion of merging building and landscape. The original house, designed in 1956 by a prominent Seattle architect, is located in the private enclave of Broadmoor.

St. Helena Residence by Zack | de Vito Architecture + Construction

The St. Helena Residence sits atop the western edge of the Vaca Range overlooking St. Helena and the Napa Valley. The house is perched on a ridge with valley views to the west and forest views to the east, nestled amongst the natural rock outcroppings, and native Oak and Manzanita trees.

The Addition of a Garden Studio and Refurbishment of a Two-Storey Late Victorian House

The addition of a garden studio in the back garden and refurbishment of a two-storey, mid terraced, late Victorian house in Walthamstow for a couple and now their two baby twin daughters too.

Related Articles