Traditional Toronto House Transformed into Tasteful Modern Home

Traditional Toronto House Transformed into Tasteful Modern Home (1)

Multidisciplinary design studio +tongtong recently completed a renovation and addition to a traditional Victorian house in Toronto. The Zn House was a finalist in the 2015 Best of the Year Awards by Interior Design Magazine. This traditional Toronto house was transformed into an open and bright modern home through a series of strategic moves and incisions.

The specifications were to build a modern family home that expands the area of livable space while remaining true to the vernacular of the neighborhood. This challenge was met with an emphasis on natural materials and light. Inspired by rural living and the original build date of the home, industrial materials accentuate re-imagined architectural qualities in an unmistakable contemporary space.

kitchen, +tongtong

Grey and black zinc used throughout both the exterior and interior of the home is a material that blends traditional aspects with the new contemporary scheme. Inside, a vertical shaft brings light from large skylights down 3 floors illuminating the ground floor while animating a zinc wall and ceiling above the kitchen.

Traditional Toronto House Transformed into Tasteful Modern Home (2)

As for +tongtong principal John Tong’s favourite element of the house, “I really embrace the slot between the two floors. It turns the 2nd floor hallway into a bridge that connects all of the floors. This is key to bringing light down to the first floor.”

Traditional Toronto House Transformed into Tasteful Modern Home (9)

On the 3rd floor, the entire gable has been replaced with an expansive triangular glass window affording views of the neighbourhood and downtown skyline in the distance. A custom-made triangular blind shades the window and retracts into a millwork unit when not in use.

Traditional Toronto House Transformed into Tasteful Modern Home (12)

In the kitchen, an original window at the side of the house was reconfigured proportionally to retain its original breadth. This now horizontal window extends along the kitchen and integrates seamlessly within the millwork of the dining room. The kitchen counter also extends providing the means for a countertop vent-free ethanol fireplace in the dining room. Throughout the home, millwork such as that found in the transitional space between the kitchen and dining room defines overlapping function.

kitchen, +tongtong

Outside, the rear facade of the home has been entirely transformed to maximize views of the expansive elm tree behind the house; while in front, a large glass pop-out opens up the home to the street while being protected from the sun and elements by a new zinc awning reminiscent of bygone neighbourhood corner stores. The landscaped berm and retaining walls create a layer of privacy between the public street and the private home which provides a small area of refuge in front of the home for children to play, complete with theatre seating to watch the spectacle of life unfold.

Designers: John Tong, Lead Designer / Nathan Dykstra, Senior Designer – +tongtong
Project: Zn House – Traditional Toronto House Converted
Location: Toronto, Canada
Photographer: Lisa Petrole

staircase, +tongtong

Traditional Toronto House Transformed into Tasteful Modern Home (15)

bedroom, +tongtong

bathroom, +tongtong

Traditional Toronto House Transformed into Tasteful Modern Home (10)

Traditional Toronto House Transformed into Tasteful Modern Home (8)

Traditional Toronto House Transformed into Tasteful Modern Home (16)

Traditional Toronto House Transformed into Tasteful Modern Home (7)

Thank you for reading this article!

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Fresh Update to an Aging Home for a Young Couple

On a lushly treed street in midtown Toronto, this project brought a fresh update to an aging home for a young couple with a growing family. Central to their desire was an open communal space that would accommodate their extended family and large social gatherings.

Chelsea 25th Street Loft in New York City / Design-Apart

This 2,500 square-foot Chelsea loft went through a complete renovation before being turned into Design-Apart's 1st Living Showroom in NYC. The project was completed...

Sunnybrook Residence by Stocker Hoesterey Montenegro Architects

The Sunnybrook residence was designed for owners who requested a clean, uncluttered plan with warmth and texture as rich as their Texas history. Because of the deep site setback, the structure appears to be suspended in and above the gently sloping lawn, which glides under and through the house.

Flat-Packed Panels Home in the Countryside Near Oxford, England

Adrian James Architects have designed Sandpath, a flat-packed panels home in the countryside near Oxford, England. Description by Adrian James Architects : The budget was...

York Street House by Cera Stribley Architects

Sited on a small inner city block, York Street House reflects a type of urban architecture that is born from contextual constraints and is not only an impressive piece of small architecture that is light filled and spacious, but exemplifies contemporary Australian ideas about inner city living.

Dollar Bay Penthouse in Canary Wharf, London / Daniel Hopwood

The sheer scale of the Dollar Bay penthouse is instantly striking. Presented over 4-storeys, this is penthouse living for those with lofty expectations. The louvered facade means that wherever you are in your home, a real sense of space is unmistakable. It looks like we are not the ones that are pleased with the apartment WhatHouse 2017 has given a golden medal.