Residential ArchitectureHousesTruss House, Brazil / Terra Capobianco + Galeria Arquitetos

Truss House, Brazil / Terra Capobianco + Galeria Arquitetos

Truss House, Brazil / Terra Capobianco + Galeria Arquitetos Project: Truss House
Architects: Galeria Arquitetos, Terra Capobianco
Architects In Charge: Ana Terra Capobianco e Fernanda Neiva
Project Team: André Braz, Liliane Nambu e Lucas Leite
Construction: Schwartz Engenharia
Landscape Design: Giardino Planejamento de Exteriores
Location: Alto de Pinheiros, Brazil
Area: 464 m²
Year: 2020
Photo credits: Nelson Kon

The architectural firms Terra Capobianco and Galeria Arquitetos are responsible for the Casa Treliça (Truss House) project, a 464 m² building in the Alto de Pinheiros district, São Paulo. Through the rationality of the construction systems, the architecture sought to produce a large space totally integrated into the landscape around the 533.35 m² lot.

living+kitchen, Terra Capobianco + Galeria Arquitetos The implantation of the residence is based on a program of needs to take maximum advantage of the land occupation. The intention was to solve, with few elements, a fast and dry construction, in metallic structure, steel deck slab, and steel frame closing. For this, three metallic trusses were projected: two at the longitudinal ends of the main volume, allowing a 15-meter span, free of supports, in the social area; and the third one in the transversal direction of the total land width, configuring the suspended volume of the shed, with 14 meters of free span.

dining room, Terra Capobianco + Galeria Arquitetos The visual use of the lot is uninterrupted. Less than 1/5 of the first-floor area has opaque fences, which produces a sense of spaciousness – further enhanced by the 3-meter-high ceiling. Thus, the living and dining rooms can be completely opened with sliding glass panels, allowing full integration with the veranda, pool, and garden. A path designed with molded-in-place concrete treads runs through the garden to the leisure area, with a sauna and barbecue grill located under the trellis of the stables.

Truss House, Brazil / Terra Capobianco + Galeria Arquitetos Positioned in the ground floor social area, a metal staircase leads to the first floor, where the trellis is revealed in the backlight of the translucent thermoclick material (polycarbonate sheeting). A common room distributes among the four suites. Two of them were designed in a flexible way, initially serving the resident couple, with two bathrooms, two closets, a bedroom, and an intimate room. The first floor of the edicula houses the fitness room and the guest suite.

stairs, Terra Capobianco + Galeria Arquitetos The bedrooms face east and west and have vertical slatted shutters made of autoclaved and carbonized pine, a material that guarantees durability. On the north façade, the thermoclick guarantees thermal resistance, besides the agility of assembly with a self-supporting panel of tongue and groove. The four faces delimit a single rectangular volume of double façade, dismountable and efficient.

Truss House, Brazil / Terra Capobianco + Galeria Arquitetos The constructive solutions, along with other aspects of the project, ensured that Casa Treliça was awarded the Silver certificate by the Green Building Council Brasil, a national reference in sustainable construction. The residence is equipped with photovoltaic panels, installed on the main block and the shed, in addition to a water tank filled with reuse water, intended exclusively for toilets. The house also has automated rainwater irrigation for the garden.

bedroom, Terra Capobianco + Galeria Arquitetos

Truss House, Brazil / Terra Capobianco + Galeria Arquitetos

Truss House, Brazil / Terra Capobianco + Galeria Arquitetos

Truss House, Brazil / Terra Capobianco + Galeria Arquitetos

Truss House, Brazil / Terra Capobianco + Galeria Arquitetos

Truss House, Brazil / Terra Capobianco + Galeria Arquitetos

Truss House, Brazil / Terra Capobianco + Galeria Arquitetos

Subscribe to our newsletter

Concrete Jungle Apartment in River North Chicago by Project Interiors

Concrete Jungle is a modern apartment designed by Project Interiors - Aimee Wertepny. The apartment is located in Chicago, Illinois. Text by Project Interiors: The...

Perth Street Residence by Humphrey Homes

As a compact home of 260m2, the Perth Street Residence belies its small footprint, providing a spacious and light-filled home. Following the dicta ‘form follows function’, the client’s design brief called for a simple and unpretentious architectural aesthetic using strong honest forms free of embellishment.

River Home / Low Design Office

The River home is comprised of two generic rectangular forms rotated to weave around existing trees while maintaining river views. Floor to ceiling sliding glass doors and exterior glazing over hardie panel serve as the connecting elements, wrapping the living space with transparency at the interior while reflecting nature at the exterior.

LA House by Elias Rizo Arquitectos

LA House was born out of an especially fruitful relationship with the client. Thorough communication was established from the beginning and we were granted complete trust to translate their needs into space.

ECCO Global Flagship Store by HONG Designworks

Ecco flagship store locates on Huaihai Rd —— the interaction of eastern and western culture by many international brands. Ecco, a Danish brand of shoes and leather goods, with its design purpose “Making walk be a joy.”

Recommended Stories