Residential ArchitectureRenovation ProjectsWoodgreen House Renovation, West Vancouver / Splyce Design

Woodgreen House Renovation, West Vancouver / Splyce Design

Woodgreen House Renovation, West Vancouver / Splyce Design

Project: Woodgreen House Renovation
Architects: Splyce Design
Design: Nigel Parish, Nick Macleod
Build: Western Craft Contracting
Structural: Aspect Structural Engineers
Location: West Vancouver, British Columbia, Canada
Area: 4900 ft2
Photo credits: Sama Jim Canzian
Text by Splyce Design

Situated on the edge of a heavily forested park in West Vancouver, this house from the early 80s was stripped to the studs and renovated. Reaching towards the trees, to the limits of the property’s skewed setback, a new addition on the main floor expands the kitchen and provides angular floor space for casual seating and forest gazing through large frameless glass panels. By extending the glazing past the ceiling and floor planes, the new space dissolves into the adjacent fir and cedar understory, comprised of huckleberry, salal and ferns.

Woodgreen House Renovation, West Vancouver / Splyce Design

Woodgreen House Renovation, West Vancouver / Splyce Design

Further reworking of the main floor included the addition of a third bedroom and an enlarged shared bathroom for the clients’ three girls. Existing ceiling heights in this split level section of the home were low and remained 7’-3″ — intimate and well suited for bedrooms. A glazed opening in the south wall of the hallway cuts through the kitchen millwork and animates an otherwise dull space with light and a visual connection to the living space beyond. Upper floor additions include an ensuite bathroom and dressing area for what is now the master bedroom and home office — formerly two small bedrooms.

Woodgreen House Renovation, West Vancouver / Splyce Design

Woodgreen House Renovation, West Vancouver / Splyce Design The existing structure of the home remained largely intact — old windows were replaced with thermally efficient ones — but openings remained as they were. The exception was in the dining room, where the opening was enlarged and replaced with a multitrack sliding door that opens up to a redesigned landscape. An all-dark exterior unifies old and the new components and creates a bold contrast to the bright renovated interior.

Woodgreen House Renovation, West Vancouver / Splyce Design

living area, kitchen, Splyce Design

kitchen, Splyce Design

stairs, Splyce Design

home office, upper level, Splyce Design

bathroom, Splyce Design

bathroom, bathtub, Splyce Design

Subscribe to our newsletter

House on Beach / Bamesberger Architecture

Perched above Lake Michigan and surrounded by the Indiana Dunes, House on Beach captures the essence of a modern lake home. Early discussion with the clients, both architecture enthusiasts, focused on highly functional spaces, natural materials that would age well ...

Stompbox House by Altereco Design

The design incorporates a traditional timber house with modern additions that are emphasised through timber cuboid forms (stomp boxes) both internally and externally. Bringing the courtyard forward on the site draws north light into the heart of the home, making it a focal point for the Stompbox house.

La Cosmo Restaurant, Malaga, Spain / Paco Lago Interioriza

A gastro workshop. Cookwares as tools, and memories of a long career in the kitchen on their walls, with signatures and books of people who have accompanied Dani Carnero, brand and driving force behind La Cosmo.

Sticks ‘n’ Sushi Restaurant in London / Norm Architects

Norm Architects have completed the interior design of the first Sticks ‘n’ Sushi restaurant in London, located on King’s Road in the heart of chic and high-end Chelsea.

Brookline Victorian Townhouse – Adaptive Reuse by Kripper Studio

ADCO Realty engaged Kripper Studio to restore and completely re-imagine an historic Victorian-style residence and turn it into a contemporary and elegant duplex with expanded living space.

Recommended Stories