Residential ArchitectureHousesTwin Peaks Residences, San Francisco / Michael Hennessey Architecture

Twin Peaks Residences, San Francisco / Michael Hennessey Architecture

Twin Peaks Residences, San Francisco / Michael Hennessey Architecture

Project: Twin Peaks Residences
Architects: Michael Hennessey Architecture
Location: San Francisco, California, United States
Area: 5095 ft²
Year: 2021
Photographs: Adam Rouse Photography
Text by Michael Hennessey Architecture

This three-unit residential building is created from an ordinary single-family home that was suffering from years of neglect in San Francisco. Two stories were added above the existing building and a double-height rear addition was included behind the garage, creating a five-story structure.

Twin Peaks Residences, San Francisco / Michael Hennessey Architecture

The site is located on the east side of Twin Peaks and enjoys sweeping views of downtown from the upper four floors at the rear of the building due to its downslope orientation. The Twin Peaks Residences project brings much-needed density to a city starved for more housing options and is located on a public transportation line allowing for convenient access to the rest of the city.

kitchen, Michael Hennessey Architecture

The first two levels contain the lower unit, the third level contains the middle unit, and the fourth & fifth levels contain the upper unit. The lower unit opens onto a minimal garden space of trees, gravel, and a modest concrete patio. The mezzanine bedroom space looks down onto a double-height Living Room & Kitchen volume. The middle unit’s bedrooms at the front of the building incorporate strategically placed vertical windows to create a sense of privacy from the street below.

bedroom, Michael Hennessey Architecture

The rear of the middle unit opens up to a generous view deck with the Living Room space containing added ceiling height. The upper unit is organized with a Living/Dining/Kitchen space, a bedroom, and an office on the fourth floor. The fifth-floor penthouse contains a Master Suite perched above the city below. A truly magnificent sight to wake up to every morning.

home office, Michael Hennessey Architecture

The front elevation is a composition of steel frames with aluminum windows and integrally colored cement plaster infilling the steel framework. The number of glazing increases at the upper levels as a response to less privacy required from the street below. Sheer curtains and walnut wood veneer at the interior spaces add layers of warmth and variation to an otherwise taught exterior massing.

Twin Peaks Residences, San Francisco / Michael Hennessey Architecture

Vertical circulation through the building is a combination of a shared exterior stairway and private interior stairways within the units. One enters the building via a steel/wood gate at the entry garden, opening onto an exterior perforated steel stair.

Twin Peaks Residences, San Francisco / Michael Hennessey Architecture

bedroom, Michael Hennessey Architecture

balcony, Michael Hennessey Architecture

Twin Peaks Residences, San Francisco / Michael Hennessey Architecture

Twin Peaks Residences, San Francisco / Michael Hennessey Architecture

Subscribe to our newsletter

Cobble Hill Townhouse by Ben Herzog Architect

Project: Cobble Hill Townhouse Architects: Ben Herzog Architect BHA Project Manager: Zac Ray Interior Designer: Kiki Dennis Interiors Location: Brooklyn, New York Photographer: Brett Beyer Ben Herzog Architect working closely...

Pechersky Apartment in Kiev by DreamDesign Studio

Elena Dobrovolska and DreamDesign studio designed Pechersky apartment in the historical quarters of Kyiv for a family that travels a lot and actively participates in cultural life.

Bishop’s Stortford by Nicola Chambers Architect

The house is designed to meet current Building Regulations targets for energy and water efficiency however a Zero Energy Building Fabric and Renewable Energy study ...

Brooklyn Heights Townhouse by Baxt Ingui Architects

The owner of this home envisioned a beautiful but comfortable single family home that could last for generations and facilitate their busy lifestyle. They wanted open spaces that connected and communicated well with each other where the interior and exterior spaces flowed effortlessly and also provided for elevator access to each level including the roof.

Frog Castle, Extension of a Grand Period Property in Cheshire, UK

Frog Castle is a grand period property in the heart of Alderley Edge, Cheshire. The brief was to remodel the ground floor living spaces and to create additional area in the form of a ‘glass box’.

Recommended Stories