Residential ArchitectureHousesUpland Road House by Daniel Marshall Architects

Upland Road House by Daniel Marshall Architects

Upland Road House by Daniel Marshall Architects

Project: Upland Road House
Architecture: Daniel Marshall Architects
Designers: Daniel Marshall, Nick Veint, Shelley Lin
Engineer: CLC Consulting Group
Builder: Reece Foote
Location: Remuera, Auckland, New Zealand
Completed 2019
Photo Credits: Simon Devitt, Ernie Shackles
Text by Daniel Marshall Architects

DMA were approached by the clients after seeing another of our houses. Their site was a 600m2 recently subdivided site, with a rather unusual road frontage in that it was tucked below Upland Road and serviced by a feeder alley way. The clients had 3 boisterous teenage boys and were after separate living areas for the boys and bedrooms that were identical to avoid squabbles.

Upland Road House by Daniel Marshall Architects

Our approach to the the site was to arrange the house across an L formed plan, with one edge of the L creating a ‘wall’ against the busy road. The living areas and master bedroom were on the upper level, reached by ascending a 1/2 flight of stairs that gently ascended through the palm springs inspired front garden. This made the most of the views between surrounding houses of the tree filled valleys of Remuera to the city skyline beyond. The lower level consisted of the double garage, the access being gently sloped down from the alley, The 3 boys bedrooms, each with identical ensuites and a kid’s den. All these spaces were arranged around a ‘courtyard’ formed by the L plan that contained the north facing pool.

Upland Road House by Daniel Marshall Architects

The form and materiality of the house were kept deliberately low key, with a sculptural play between the two materialities- precast concrete and black stained cedar. The roof lifts up toward the street, with clearstory windows that allow the morning light to flood across the ceiling deep into the house while protecting the privacy of those within. The ceiling is lined with timber acoustic panels which mitigate the sound refraction from the beautiful but acoustically bouncy polished concrete floors.

living room, Daniel Marshall Architects

kitchen, Daniel Marshall Architects

bedroom, Daniel Marshall Architects

Upland Road House by Daniel Marshall Architects

Upland Road House by Daniel Marshall Architects

Upland Road House by Daniel Marshall Architects

House in Begur by Garcés de Seta Bonet Architecture

Nature, character and transparency form the harmonic balance of contrasts that characterises the new project of the Garcés de Seta Bonet architecture studio, a newly-built house on a large plot of land with a gentle slope

240 sqm Duplex Apartment Transformed into a Contemporary Colourful Family Space

The 240 sqm duplex apartment, located in the Sharon region of Israel, intended for a home of a young couple who works in the high-tech field & expecting a baby. The couple commissioned Interior Designer Yael Perry ...

Wheelers Hill House by Eco Edge Architecture

This modern split level family home provides extreme liveability for the now with a long life/loose fit design approach to ensure long term practicality and adaptability. Robust finishes and bold design pair with refined textures and considered details.

Shilo Ranch Compound by Miller Roodell Architects

Set in Montana's tranquil Shields River Valley, the Shilo Ranch Compound by Miller Roodell Architects is a collection of structures that were specifically built on...

Related Articles