VDB Residence / Govaert and Vanhoutte Architects

VDB Residence - Govaert and Vanhoutte Architects

VDB Residence is a stunning residential project recently completed by Belgian studio Govaert & Vanhoutte Architects.

The river Leie, that runs through the historic city Ghent is well known for its leisure boating. A bit further downstream from the city centre of Ghent, many boats reduce throttle or come to a full stop to gaze upon a residence, quite different from the other houses along the river. Amidst a golf terrain like garden lies a sculptural concrete bachelor pad, grafted on the lifestyle of its owner.

VDB Residence - Govaert and Vanhoutte Architects 2

The view from the river shows a long floating horizontal concrete framework that defines the ground floor, inside as well as outside. The ground floor holds all day functions, the pool area, and pool house. A second smaller concrete volume contains the master bed & bath room and two extra bed / bath rooms. A private terrace on the roof, linked only to the master bedroom, has a lowered floor towards the top of the volume, creating a private outside space with marvellous views towards the river and the garden.

VDB Residence - Govaert and Vanhoutte Architects 3

The entire ground floor area is strongly directed towards the river. Most parts of the facade are completely glazed to allow as much visibility with the garden and river as possible. To allow more privacy, the wooden box like volume that holds the pool house, can be extended with sliding panels, to completely hide the pool area from the passing boats on the river. The front façade towards the street is partially closed by a wooden plane, holding 2 entrance doors and a gate towards the car elevator. An inclined plane allows the entrance on the elevated concrete slab of the framework. The night quarters on the first level are completely opened up towards the garden, and closed off by concrete walls towards the street and river. Each bedroom has a private terrace.

VDB Residence - Govaert and Vanhoutte Architects 4

Nightly activities reside underground. Descending the stairs along the glazed front façade, the bright ground floor becomes dark & cosy in the cave. Wood and black Moroccan tadelakt set the tone. The focus in the basement lies on the big window behind the bar, revealing the inside of the pool. The bar behind the pool window, a DJ booth, a glazed wine cabinet, the long lounge benches, the area for exclusive cars, a built in cigar cabinet, are the embodiment of an exclusive underground club.

VDB Residence - Govaert and Vanhoutte Architects 5VDB Residence is situated on a narrow plot, enclosed by an adjacent moat & a historical dike, overlooking an open meadow. The geographical context completely dictated the geometry of the house.

VDB Residence - Govaert and Vanhoutte Architects 6

The ground level of the villa fully occupies the narrow terrain, apart from a small inner garden on the north side. It is completely wrapped in barnwood alongside the road, hiding the garage and creating a private atmosphere for the bedrooms. This materialization produces a solid plinth contrasting with the transparent volume on upper floor. The upper volume, containing the living room and kitchen, is made completely out of glass.

VDB Residence - Govaert and Vanhoutte Architects 7
The north side opens up completely on both levels, allowing views over the meadow from the living room and kitchen on the upper level , as well as from the bedrooms downstairs. The crops growing on the north side still allow for some privacy in the bedrooms. Photography: Tim Van de Velde Photography

VDB Residence - Govaert and Vanhoutte Architects 8

VDB Residence - Govaert and Vanhoutte Architects 9

VDB Residence - Govaert and Vanhoutte Architects 10

VDB Residence - Govaert and Vanhoutte Architects 11

VDB Residence - Govaert and Vanhoutte Architects 12

VDB Residence - Govaert and Vanhoutte Architects 17

VDB Residence - Govaert and Vanhoutte Architects 14

VDB Residence - Govaert and Vanhoutte Architects 15

VDB Residence - Govaert and Vanhoutte Architects 16

VDB Residence - Govaert and Vanhoutte Architects 13

VDB Residence - Govaert and Vanhoutte Architects 18

VDB Residence - Govaert and Vanhoutte Architects 1

VDB Residence - Govaert and Vanhoutte Architects 20

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

London Industrial Warehouse Converted Into Versatile Living Space

Positioned on the second floor of one of Clerkenwell’s finest warehouse buildings, this extraordinary apartment has been distinctively designed by Henley Halebrown Rorrison Architects. Measuring around 2,000sqft, the singular space celebrates the original fabric of the building with great honesty.

Point Lonsdale Beach House by InForm Design

This split level beach house includes three bedrooms and a lounge retreat on the lower level, and a large open plan living area and master bedroom on the upper level. A discrete timber box at the front transforms into an expansive glazed pavilion at the rear of the property.

Twin Houses / Spasm Design Architects

The client wished to develop two homes on an acre each of land. The Twin Houses needed to be country homes for Bombay families to get away from the urban rigmarole. The project needed to balance the money put up against profitability and a sense of capturing the essence of place.

Casa F: transforming a museum into a house

In 2010 the former Kralings Museum at the Hoflaan was transformed into a luxury apartment building. The building consists of three apartments with a...