Mobile Coffee Shop Built in Five Weeks for a Design Competition

Mobile Coffee Shop Built in Five Weeks for a Design Competition (1)

The “Container” is a mobile coffee shop planned and designed by Liat Eliav for a design competition and built in five weeks.

The competition was an initiative of the Israeli Building Center and Gal Marine company to promote the idea of converting commercial containers and residential structures. To reuse such a container and to turn into a new construction is a new concept that generates sustainable architecture of what usually becomes an environmental pollutant, when the container has reached its term.

Mobile Coffee Shop Built in Five Weeks for a Design Competition (4)

The Container was manufactured at the company’s factory in Ashdod and transferred to Eilat, Israel, when it was ready. The execution of the construction, which took place at the factory is an excellent example of the possibility of producing houses, cafes, shopping centers and other constructions within a short time relative to the time of conventional construction and with a relatively low budget. At the same time the construction can be produced with a high level of design.

Mobile Coffee Shop Built in Five Weeks for a Design Competition (5)The entire planning was carried out at the factory in a way that allowed its mobility and the possibility for the construction to be placed anywhere, while the only factors to be cared for was the construction’s access to electricity and water only. No further work had to be carried out for the construction to reach its full potential.

Mobile Coffee Shop Built in Five Weeks for a Design Competition (2)

Using transparent doors and large windows to allow the construction to be connected to its external environment and to allow natural day light to enter.

Mobile Coffee Shop Built in Five Weeks for a Design Competition (15)

Maximizing a 20-feet container space area for all the needs of a mobile coffee shop.

Mobile Coffee Shop Built in Five Weeks for a Design Competition (16)

The Container floor covered with cement board. The interior shell covered with drywall and thermal insulation inserted between the layers. The outer front remains its original iron aesthetics in order to emphasize the look of a clean and modern interior design.

Mobile Coffee Shop Built in Five Weeks for a Design Competition (8)

The Container by night in the appearance of lighting box. The aim was to create a cozy and intimate coffee shop keeping modern lines by using shades of gray combined with split oak and warm lighting.

Mobile Coffee Shop Built in Five Weeks for a Design Competition (7)

Wooden ceiling built in order to increase the cozy experience. Bar table in front of a transparent elevation. Via e-mail by courtesy of Liat Eliav Interior Design

Mobile Coffee Shop Built in Five Weeks for a Design Competition (14)

Mobile Coffee Shop Built in Five Weeks for a Design Competition (6)

Mobile Coffee Shop Built in Five Weeks for a Design Competition (3)

Mobile Coffee Shop Built in Five Weeks for a Design Competition (17)

Mobile Coffee Shop Built in Five Weeks for a Design Competition (13)

Mobile Coffee Shop Built in Five Weeks for a Design Competition (9)

Mobile Coffee Shop Built in Five Weeks for a Design Competition (11)

Mobile Coffee Shop Built in Five Weeks for a Design Competition (10)

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Redesign of a Bourgeois Apartment in Downtown Budapest

The objective of the project was the complete renovation and redesign of a bourgeois apartment located in downtown Budapest. During the design process, a clear and fresh layout was planned from a maze-like, narrow and dark property with its aim to be used as a short- and also long term rental apartment.

AD House: Addition and Renovation by Lorcan O’Herlihy Architects

Located directly uphill from the iconic music venues of the Sunset Strip, LOHA updated a 1939 Hollywood home by opening up the internal layout to a new series of layered indoor-outdoor spaces enclosed by a translucent screen. LOHA created a dynamic home by hybridizing the existing structure with new interventions.

Randwick Pavilion by MASQ Architecture

Our inspiration for the Randwick Pavilion project lay in the established backyard which sat sunken down slightly from the surrounding. The brief was to add a new living room space, kitchen and accompanying dining room. We particularly wanted to have the living room feel very much like a pavilion in the garden, however we saw this as an enclosed and protected space as much as it needed to be connected to the garden.