Villa Vught in the Dutch Countryside / Mecanoo Architecten

- Advertisement -

Villa Vught in the Dutch Countryside / Mecanoo Architecten

Project: Villa Vught
Architects: Mecanoo Architecten
Location: Vught, Netherlands
Area: 683 m2
Project Realisation: 2018 – 2019
Photographer: Ossip Architectuur Fotografie
Programme: Villa with cooking studio, living room, dining room, kitchen, master bedroom, two children’s bedrooms, bathroom, rooftop terrace, workspace, playroom, car and bicycle parking, guest suite, totalling 683m2.
Text by Mecanoo Architecten

The Villa Vught in the Dutch countryside near Vught gives a contemporary twist to the local farmstead typology. Traditionally, the Dutch ‘hoeve’ is an ensemble of farmhouses and living quarters loosely clustered around a courtyard. The central open space is protected, yet open to the surrounding landscape. This spatial arrangement guided the design of the Villa. The Villa’s functions are distributed within three distinct volumes, shaped to resemble the vernacular of a small village.

Farmhouse in the Dutch Countryside / Mecanoo Architecten

The two lower volumes are shaped like typical gabled barns directly connected to the surrounding gardens. The higher volume captures the view of the wide landscape and forms a striking contrast with the lower buildings. The tallest element, the most prominent building, contains the master bedroom on the ground floor, children’s rooms on the upper floors and a roof terrace at the top. Of the two barns, one is furnished as a living room, kitchen with dining area and a large veranda on the south-west side, with a workspace and playroom on the first floor.

Villa Vught in the Dutch Countryside / Mecanoo Architecten

The other barn features a cooking studio where up to twenty people can participate in culinary classes, workshops and team-building activities led by the client. Next to the studio is a garage, storage area and a guest suite on the first floor. Large sliding doors in the centre can be opened to reveal an entrance gate to the courtyard. The design ambition endeavoured to connect the residential functions while maintaining the detached traditional farmstead typology. To this end, a half-sunken corridor, concealed beneath a grass mound, links the taller landmark volume with the barn’s living room. The barn containing the cooking studio and guesthouse, is completely detached, maintaining sightlines from the courtyard to the surrounding landscape.

Villa Vught in the Dutch Countryside / Mecanoo Architecten

The Villa’s construction and detailing also emulate the Dutch ‘hoeve’ or farmstead. The exterior dark bronze anodised aluminium cladding, chosen to seamlessly extend beyond the façade to the roof top, is profiled to resemble the corrugated iron roofs of nearby farm buildings. The window frames, which traditionally have a brighter colour, have a lighter bronze aluminium finish.

kitchen / Mecanoo Architecten

Wood is used for both the structure and interior finish, a material that is at once sustainable and visually warm. The three buildings have a cross-laminated timber structure and European silver fir interior surfaces, a type of wood that has an exceptionally smooth and uniform texture. Compared to other solid construction methods, relatively little energy is needed for the production and processing of cross-laminated timber.

kitchen and dining room / Mecanoo Architecten

Villa Vught in the Dutch Countryside / Mecanoo Architecten

staircase / Mecanoo Architecten

Villa Vught in the Dutch Countryside / Mecanoo Architecten

bedroom / Mecanoo Architecten

bedroom / Mecanoo Architecten

Villa Vught in the Dutch Countryside / Mecanoo Architecten

Villa Vught in the Dutch Countryside / Mecanoo Architecten

Villa Vught in the Dutch Countryside / Mecanoo Architecten

Villa Vught in the Dutch Countryside / Mecanoo Architecten

- Advertisement -

Snow Picnic Gelato Store / Torafu Architects

Torafu Architects have performed the interior and exterior design for Snow Picnic, a gelato store that opened in a shopping street of Nakano, Tokyo....

Trout Lake Retreat by Olson Kundig

The Trout Lake retreat contains four distinct buildings arranged in two groupings. The first grouping contains the main house, a woodworking shop, and a carport all contained under a single roof in a T-shape. A covered courtyard connects the three spaces in the middle of the “T”.

Double Storey Extension to a Single Fronted Victorian in Melbourne

The powerhouse is a double storey extension to a single fronted Victorian in Williamstown Melbourne. This design took its name from the client an electrician with a dream to extend the house into a more open and spacious design

Belle Epoque Residence by DreamDesign

Belle Epoque Residence is a luxurious home designed by Ukrainian studio DreamDesign. This interior is simply like no other, we never have been or will...

Feiticeira House, Brazil / HUS Arquitetos

The Feiticeira house is located in a privileged terrain by the sea, featured by a big slope, main character in this project planning. The several volumes of this builded complex, develop into different floor levels, allowing a more pleasant path down to the sea, where a pier and a wood deck give access to boats.

Modern Dnepr Apartment for a Young Family with Two Kids

Modern Dnepr apartment for a young family with two kids was successfully implemented without any changes of initial plan. In this project all the details were considered, beginning from the layout and finishing with a unique shades of the walls.

Brick Worker Cottage Renovation in Annandale, Australia / Bastian Architecture

The renovations + additions took cue from this wall utilizing a variety of bricks throughout the extension. Recycled bricks sourced extended the remnant wall, adding texture and colour in an otherwise monochrome extension.

Timeless Contemporary Home in Mount Martha, Victoria

To design a timeless contemporary home that captures all the potential mountain and bay views in its surroundings from the living areas and bedrooms.

Tree House by Matt Fajkus Architecture

Tree House was designed by Matt Fajkus Architecture in 2014. Located in Austin, TX, USA, this house has an area of 257 square meters. Tree House exudes a bold yet humble presence. The entry was placed on the centre with the lot’s primary Live Oak tree.

Florence House / Klopper & Davis Architects

Klopper & Davis Architects have designed this modern open plan house for a young family with two children. Florence house is located in Perth, West...

Perimeter House / MAKE Architecture

Architects: MAKE Architecture Project: Perimeter House Location: Abbotsford, Melbourne, Australia Photography: Peter Bennetts In a lively, active industrial precinct the form of this house can be understood as...