Residential ArchitectureHousesBernaung House, Indonesia / RAD+ar

Bernaung House, Indonesia / RAD+ar

Bernaung House, Indonesia / RAD+ar

Project: Bernaung House
Architects: RAD+ar (Research Artistic Design + architecture)
Lead Architects: Antonius Richard
Design Team: Antonius Richard, Daniel Susanto, Partogi Pandiangan, Leviandri, Felda Zakri
Contractor: PT. Kaliabang Jaya Pratama
Structure Engineering: PT. Kaliabang Jaya Pratama
Contractor & Structure Engineers : Handri Winata, Harry Winata
Location: Tangerang, Indonesia
Area: 400 m²
Year: 2022
Photo credits: William Sutanto

The design of the Bernanung House was to rearrange all the user’s activity during the day and cycle it into as a loop within a giant roof hovering above it. Atrium as the center of the houses acted both as a visual direction and wind chimney to ensure a cross and stacked effect for natural ventilation. Bernaung means the act of sheltering, the very DNA that was imprinted within tropical belt inhabitants, long before we embraced the concept of a house. The name emphasizes how easy it was to live in the tropics, and that reaching sustainability is nothing but achieving comfort with the least energy required.

Bernaung House, Indonesia / RAD+ar

Stretched diagonally across the site, the design was intended to visually connect the garden elongated on all sides and to be able to see skies in both endings of the building. The design is to frame surrounding greeneries from within and make the illusion of more spacious garden houses within the busy urban context of Tanggerang. The internal ceiling of the roof was clad with monochrome timber that acted as an open canvas for natural shadow play during the day, and to frame the lighting element within internal spaces as a façade for the nighttime.

living room, RAD+ar

The building was rotated to achieve total north-south orientation to optimize natural light while minimizing heat exposure entering the building, roof’s center point-which was subtracted for skylight and ventilation to release hot air- was also twisted, moving direct heat from north-west penetrating vertically to the atrium. An experiment on a wide-span structure for a single-story house with a mezzanine was chosen to demonstrate the importance of creating a micro-climate within as little as 400 sqm site packed in dense repetitive surrounding developer houses.

Bernaung House, Indonesia / RAD+ar

Filled with layers of diagonal walls and sandwiched within micro gardens, the design was to optimize the rounded passive design – playing with different air openings and levels of air pressure, and light play in the different hours of the day- which are the strength of living in tropics to achieve comfort with the least energy as a hope for RAD+ar to promote more low energy residential prototype in Southeast Asia.

Bernaung House, Indonesia / RAD+ar

dining room, RAD+ar

bedroom, RAD+ar

Bernaung House, Indonesia / RAD+ar

Bernaung House, Indonesia / RAD+ar

Subscribe to our newsletter

Crisp House Collingwood / Robert Nichol & sons

Crisp House is among the oldest remaining timber dwellings in Collingwood, and this is the reason for the high rating. Heritage houses are a double edged sword for an architect, especially if it’s an own home.

Whidbey Dogtrot in Washington by SHED Architecture & Design

Utilizing a limited material palette, the Whidbey Dogtrot is a house that seeks to amplify the experience of living on the site through an economy of means.

Bila Wabi Sabi by Sergey Makhno Architects: 4 Techniques of Beauty, if Such Exist

Bila Wabi Sabi is our no ordinary project because it embraces one of cult Japanese philosophies called ‘wabi-sabi’, or ‘imperfect beauty’. Its calm white (‘bila’ means that clean color) interior contrasts with a bustling city outside.

Sherwood Hill House / Maguire + Devine Architects

Designed for a young couple escaping from the hustle and bustle of life in Melbourne, this modest house frames views of the surrounding forested hills. Living spaces open onto a sheltered terrace that catches the northern sun throughout the day.

Casa Rancho Avándaro by Chain + Siman

Project: Casa Rancho Avándaro Architects: Chain + Siman Location: Valle de Bravo, Mexico Completion: 2020 Total floor area: 520m2 Photo Credits: Rafael Gamo, Jaime Navarro Text by Chain + Siman In...

Recommended Stories