facebook

Surf House in Santa Cruz by Feldman Architecture

Surf House in Santa Cruz by Feldman Architecture

Project: Surf House
Architecture: Feldman Architecture
Interior Design: Commune Design
Landscape Architect: Ground Studio
Sawyer: Arborica
Contractor: RJL Construction
Structural Engineer: Strandberg Engineering
Lighting Designer: Tucci Lighting
Art Consultant: Allison Harding
Location: Santa Cruz, California
Year 2020
Photography: Stephen Kent Johnson

A hidden jewel in a coastside Santa Cruz neighborhood, Surf House brings a polished bohemian feel right up to the edge of one of California’s best surf breaks. Feldman Architecture was approached to design a retreat in an unassuming neighborhood – aware of the feel and scale of the surrounding structures. The family was well-versed on the nuances of the site and dreamt of a home that fit naturally and sustainably into its beachy, eclectic locale.

Surf House in Santa Cruz by Feldman Architecture

The siting of the home was designed to be a wind break, the rear yard and deck capitalize on ocean views, while the entry and front courtyard, tucked behind two separate structures (a customized surfboard storage unit and garage), sit where the sun shines most in the winter, acting as a warm, light-filled cloister all year round, protected from the coastal winds.

fire place, Feldman Architecture

Surf House’s public spaces capitalize on indoor/outdoor connection, seamlessly transitioning from the intimate front courtyard to the warm and open great room and kitchen, finally opening up onto the back patio overlooking the sea. Large sweeping doors open to connect the living space to the spacious back deck, which is fit with an in-ground hot tub and outdoor kitchen perfect for entertaining visiting family and friends.

living room, Feldman Architecture

With interiors by Commune Design and landscape by Ground Studio, Surf House finds the perfect balance between high design and a casual Californian aesthetic, creating magic on an already magical site.

living room, Feldman Architecture

Surf House in Santa Cruz by Feldman Architecture

kitchen, Feldman Architecture

Surf House in Santa Cruz by Feldman Architecture

bedroom, Feldman Architecture

Surf House in Santa Cruz by Feldman Architecture

bathroom, Feldman Architecture

Surf House in Santa Cruz by Feldman Architecture

Surf House in Santa Cruz by Feldman Architecture

Surf House in Santa Cruz by Feldman Architecture

See More Images in Gallery

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Lakeview Residence / A Parallel Architecture

Situated at the apex of a natural sphere created by a convex cliff-lined bend in Lake Austin, the house welcomes one from the realm of suburban banality through a focused entry procession and into another world- one of verdant woods, rocky promontories, and meandering waterways.

Lakeside Summer Camp Rebuilt for Multiple Guests

Formerly a lakeside summer camp, this property came with stringent zoning restrictions. Three existing buildings have been rebuilt, each one confined to the footprint of its original foundation.

Zhongshu Bookstore Built with 300 Tons of Steel and 30,000 Meters of Light Strips

Wutopia Lab recently designed an entirely white Zhongshu Bookstore in Xi’an, one of the most ancient cities in China which used to be the capital for thirteen dynasties, with 300 tons of steel and 30,000 meters of light strips.

Beach Haven Residence / Specht Architects

Beach Haven Residence is a weekend residence designed by Specht Architects for a family of five. The lot is on the beachfront, but very...

Old Swiss Mountain House Turned into a Vacation Home

The project, just to maintain the walls in the current state, plans to build a house in the house. The main apartment, created in the north-west part of the complex, is created with the insertion of a wooden box ...

Morro Apartment, Portugal / Hinterland Architecture Studio

The original house is divided into minimum spaces, articulated by the entrance hall and a small corridor. The aim of the project was to maximize the living space of the house, stripping the space to the bare minimum and reorganizing the plan.