West Los Angeles Residence / Clive Wilkinson Architects

West Los Angeles Residence / Clive Wilkinson Architects

Project: West Los Angeles Residence
Architects: Clive Wilkinson Architects
Location: West Los Angeles, California
Site Area: 7,500 SF
Floor Area: 3,718 SF
Year 2019
Photo Credits: Ema Peter

The design of the West Los Angeles Residence begins with the story of its inhabitants. Two families had become one, and they needed a space that could meet the needs of their new family. The architect and owner Clive Wilkinson had two young children, and his wife Elisabeth had a 13-year-old daughter. The kids all needed separate rooms – individual spaces for personal growth within this new merged family. The chosen hillside location provides vertical space separation, allowing each floor to be employed for a different purpose. The ground floor includes the three children’s rooms and a studio; the middle floor holds the master bedroom and a guest bedroom; and the top floor is the large communal space that brings the family together.

West Los Angeles Residence / Clive Wilkinson Architects

An inspiration for the house was the iconic modern houses of Los Angeles that seem to float above the city like spaceships on stilts, perched within the backbone of hills that shape the LA Basin. Wilkinson had yearned for the slightly surreal opportunity of designing his own floating home and finally came across the chance to do so when he found a steep West Los Angeles site for sale in 2016. However, the existing house was so overgrown that one could only see the view below from an adjacent public walkway. Once the site was cleared, the view revealed itself and it became clear that the architecture needed to respond directly to the spectacular scenery of the vast urban landscape below.

West Los Angeles Residence / Clive Wilkinson Architects

Matching the two-story scale of its neighbors, the house is entered from the rear street and visitors descend into the front entry terrace. From there, they are drawn upstairs to a full-width balcony overlooking the city. The living floor is open on its south side and expressed as a large beamed attic space formed entirely in wood, with walls and ceiling of sand-blasted Douglas Fir and flooring in wide plank White Oak. Kitchen, dining and living co-exist, orienting to the south. At the rear is the enclosed Library with custom black steel shelving, which doubles as a media room. The exterior of this top floor volume is clad in black zinc panels, emphasizing its role as the crow’s nest, or observatory, of the house.

West Los Angeles Residence / Clive Wilkinson Architects

The lower floors hold five bedrooms and five bathrooms, as well as a den and small gym. The children’s rooms open onto the stone-tiled infinity pool terrace and garden, which extends down the hill. The steep site provides three distinct social spaces: the living attic, the pool deck, and the garden terrace. The separate levels address the varying needs of the family, as both children and adults have their own territories but can come together for social, recreational and dining needs.

staircase / Clive Wilkinson Architects

With rough enclosing walls of sand-blasted concrete wrapping the first two floors, the house is nestled into the hill and thermally insulated. Lighting was a vital design element – the fully programmable and customizable LED system allows control of every fixture, offering a planned circadian rhythm program that sees the house gradually responding to bright cool sunlight during the day and warm candlelight coloration at night. These gradient changes make for highly responsive mood environments that both energize and relax the occupants.

West Los Angeles Residence / Clive Wilkinson Architects

Several eco-friendly features were installed on site. These range from a water retention system that stores stormwater in rain barrels and a large water retention basin, to instant gas water heaters, energy-efficient lighting, on-site water filtration, natural cross ventilation and a highly insulated building shell that rarely needs heating or cooling.

West Los Angeles Residence / Clive Wilkinson Architects

interior design / Clive Wilkinson Architects

West Los Angeles Residence / Clive Wilkinson Architects

bedroom / Clive Wilkinson Architects

bathroom / Clive Wilkinson Architects

kids room / Clive Wilkinson Architects

West Los Angeles Residence / Clive Wilkinson Architects

West Los Angeles Residence / Clive Wilkinson Architects

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

K House – an Exclusive Villa Resort Hotel Built in Sri Lanka

AIM Architecture and Norm Architects have completed an exclusive villa resort in the Southern Province of Sri Lanka – a secluded beach front property surrounded by lush greenery and breath

Shibuya Apartment 202 is Designed Like a Cave / Hiroyuki Ogawa Architects

Tokyo-based Hiroyuki Ogawa Architects have completed Shibuya Apartment 202 in 2016. The apartment has a area of 61.85 m2. From the architect: We renovated our apartment...

Creative Colour Blocking Façade Made with Secondhand Windows

Block Architects have renovated Vegan House, an old rundown building in Ho Chi Minh City, Vietnam. The architects have used secondhand windows to make a...

Woodland Retreat / Flavin Architects

This new house respectfully steps back from the adjacent wetland. The roof line slopes up to the south to allow maximum sunshine in the winter months.

Future Metropolitan – Sample Office for Poly Real Estate by CUN Design

Future Metropolitan, part of “Metropolitan” project of Poly Real Estate, is located in Southern future science park in Changping District in Beijing and it’s the first complex built on the subway in a science park in China.

Call for Entries to A’ Design Award & Competition

A’ Design Award & Competition is the world’s leading international annual juried competition for design. The A’ Design Accolades are organized in a wide range of creative fields to highlight the very best designers from all countries in all disciplines.