facebook

White Lodge / Measured Architecture

White Lodge by Measured Architecture

Designed by Measured Architecture, the White Lodge was conceived and created as a gathering space. A place of reprieve, nestled into its wooded Whistler site, it allows for a family to be together, sequestered from the pull of their daily lives: a place to gather with friends, share a meal, play a board game, slow down and allow a chance to reconnect with themselves and each other.

Situated into its sloping site nestles its occupants within the landscape, surrounding them with views of mountains and forest. Setting the building into the site presents a low slung form to the street, preserves views from neighbouring buildings and enables the ability to walk out at grade on both the lower and main levels. Cutting the concrete garage into the bedrock and turning it from view allows the garage to read as landscape while the upper form hovers above. Deposits of broken local rock on the roof of the garage reference the scree of nearby slopes, tying its form deeper into the landscape.

White Lodge by Measured Architecture 1

The White Lodge is a confluence of form and function. The cantilevered form floats over the driveway and concrete box of the garage below. This was born from the practical need of loading and unloading vehicles under cover from the wide range of precipitation typical of Whistler’s climate. The laundry room located immediately off the entrance is referential to the dry rooms common in the mines of Northern BC. Located immediately adjacent to the exit, it is used to deposit wet gear following a day of outdoor play. Throughout the design process the focus on function was intertwined with the desire to achieve an aesthetic of a light, open space on the main level, to offset dark Coastal winters.

White Lodge by Measured Architecture 2

The White Lodge is predicated on a series of long and short views. Long views to the snow capped mountains of Wedge and Blackcomb are available through the north facing curtain wall windows. In contrast, the short, carefully constructed views frame Norwegian spruce and Mugu pines in the side yard. The sky lit glow of the stairwell guides guests to a calm, bright living space with views of the trees and mountains beyond; a space comfortable for two people or twenty.

Architects: Measured Architecture
Project: White Lodge
Project Architect: Piers Cunnington (project lead) and Clinton Cunnington
Consultants: Fei Disbrow – Design Consultant, Fast + Epp – Structural, EXP – Geotech, Daintree Industries – Millwork
Contractor: EVR Fine Homes
Location: Whistler, British Columbia, Canada
Size: 2800 SF
Photography: Ema Peters Photography
Completion: 2016

staircase , Measured Architecture 3

dining place by Measured Architecture 4

living room, Measured Architecture 5

kitchen, Measured Architecture 6

White Lodge by Measured Architecture 7

bathroom, Measured Architecture 8

White Lodge by Measured Architecture 9

White Lodge by Measured Architecture 10

White Lodge by Measured Architecture 11

White Lodge by Measured Architecture 12

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Westmere House by Stevens Lawson Architects

It is envisaged that the Westmere House will play host to meditation retreats and spiritual workshops. This is also a healthy house specifically designed to minimise toxins and electromagnetic radiation.

Millgrove House by Toms + McNally Design

For Toms + McNally Design, Architecture is a response to context. Millgrove House, located in rural Hamilton, sits on a property that contained an abandoned apple orchard, and a hay-growing farm for local use.

Chelmer House Renovation by Dion Seminara Architecture

Chelmer House is a contemporary single-family house renovated by Dion Seminara Architecture. Situated in the western Brisbane suburb of Chelmer, this gorgeous home has seen...

King David Apartment in the Heart of Tel Aviv / Kedem Shinar Design

Inspired by two-dimensional graphic design, the King David apartment contains graphic elements such as a custom-made lamp in the living room which "climbs" up the wall in straight angles, white tile cladding with colorful grout in two bathrooms, thus creating grid-like graphic compositions.