PhotographerAmit Geron PhotographyWhite Screens Apartment in Tel Aviv by Axelrod Architects

White Screens Apartment in Tel Aviv by Axelrod Architects

White Screens Apartment by Axelrod Architects

Project: White Screens Apartment
Architects: Axelrod Design
Project manager: Liat Pilo
Location: Tel Aviv, Israel
Area: 3200 sq. ft. (300 sqm)
Lighting design: Orly Avron Alkabes
Flooring (wood floor): Mapalei Hayam
General contractor: Ido Mandl
Furniture: Habitat
Plumbing fixture: Hezibank
Smart home: Global Quality (Lutron)
Wood work: Kinarti
Lighting fixtures: Booost, Kimchi
Completion date 2019
Photography: Amit Geron

The White Screens Apartment, built on 3200 sq. ft. (300 sqm), was designed for a private client. The Axelrod Design team were invited to combine two 23rd floor apartments into one. The goal was to create a light, airy and flexible home to showcase the Mediterranean light and the sea views to the west.

White Screens Apartment by Axelrod Architects

As you enter, the eye is immediately drawn along the length of the apartment to take in the vista of the sea, guided by the light, the open footprint and the wooden flooring running westwards and giving the apartment its main splash of color.

White Screens Apartment by Axelrod Architects

The internal division is deceptively simple. In fact, the public space – comprised of the living room, dining room, kitchen, workstation, and TV den – is almost entirely free of dividing walls, flowing harmoniously through a continuum of open space, flecked with white floor-to-ceiling screen dividers. Made of a lacelike mesh, the white screens contrast with and accentuate the smoothness of the other materials used. Thanks to concealed ceiling tracks, the screens can be rolled along to suit the residents’ changing needs and moods.

white screens, Axelrod Architects

Light is undoubtedly the apartment’s most dominant feature – sunlight pours in from all directions via vast expanses of glass. The natural light is diffused across living areas and plays through the lacework of the room dividers. As one moves into the main space, the huge patio takes central stage, providing Mediterranean views, stunning sunsets and stylish outdoor living.

White Screens Apartment by Axelrod Architects The master bedroom suite takes up the apartment’s south eastern corner and follows through on the white appointments of the living area. When the master bedroom door is open, one has a full east-west view of the city.

living room, Axelrod Architects

Further separating the master suite from the public area is the south-facing guest wing, housing two bedrooms and a bathroom. The two wings are barely apparent from the living area since each is fronted by a Load-it by Porro bookshelf system. A smaller foyer space is tied in by a smaller white screen divider which, like the larger ones, runs along the east to west axis and so never detracts from the sea view.

terrace, Axelrod Architects

The discreet color palette and sleek reflective materials create a softness and airiness. While the views and the sea undoubtedly prevail, they never detract from the serene ambience of this thoroughly modern home, removed from inner city clamor.

kitchen, Axelrod Architects

bathroom, Axelrod Architects

bathroom, Axelrod Architects

White Screens Apartment by Axelrod Architects

kitchen, Axelrod Architects

White Screens Apartment by Axelrod Architects

Christian House Has a Large Facade that Allows Generous Shapes and Volumes

On the Eastern side of a rolling hill with views to Hamilton and the river beyond, the Christian house is fortunate to command a wider than normal frontage, enabling not only varied forms and volumes but a much more generous plan than most inner city houses.

A Mini Tower Addition to a Bungalow House

A mini tower addition turns a modest suburban bungalow into a versatile courtyard home, with only a small increase to the footprint. The distinctly modern new form is softened with curved lines, echoing the original mid-century home.

Hugo Road House by Robert Rhodes Architecture + Interiors

The Hugo Road house was extended once before in 2003 by the same clients, working that time with Studio Cullinan and Buck Architects Ltd. Part of our brief involved updating the RIBA award-winning work done by SCABAL - most importantly the all-glass kitchen extension with the pioneering green roof.

Bardon Undercroft House by Kieron Gait Architects

This renovation celebrates the undercroft. An existing timber Queenslander was moved towards the rear of the site and raised to allow a new living platform underneath the house.

Fenwick House by Julie Firkin Architects

This design of Fenwick House was developed with close involvement by the clients to maximise the available light and space on an oddly shaped block in the inner suburban setting of Clifton Hill. The original weatherboard cottage which addresses the street has been maintained while a new

Related Articles