Wooden Box House / Moloney Architects

Wooden Box House by Moloney Architects

Wooden Box House is a turn-of-the-century weatherboard home that merges Victorian heritage with a contemporary architectural extension to house a growing family. The project, located in the regional Victorian town of Ballarat, saw Mick and Jules Moloney, co-founders of Moloney Architects renovate and extend the century-old residence to meet the changing needs of their family of five.

Wooden Box House by Moloney Architects 2

Looking to open up the cramped living quarters, the architects added an open ‘wooden box’ to the rear of the existing house. This new space is joined to the original structure via a connection space with dropped ceiling that acts as a shadow line between the two structures.

Wooden Box House by Moloney Architects 3

The shadow line not only blends the old and new forms so they might sit comfortably side-by-side, but allows the original roof structure to remain unchanged. The result is an open and contemporary living space that respects its heritage context.

Wooden Box House by Moloney Architects 1

The Wooden Box addition also takes advantage of the north-facing block with a large window seat. “This group of vertical windows captures long shafts of sunlight that reach right to the very back of our central living space. The space receives plenty of natural light and also has a positive psychological effect of feeling warm and cheery. It makes those chilly Ballarat winters much more bearable,” said Moloney Architects Principal, Mick Moloney.

Wooden Box House by Moloney Architects 4

“The window seat is also a lovely space to read and the integration of drawers into the undercavity offers essential storage for children’s toys.”

Wooden Box House by Moloney Architects 5

The heart of the family home, the architects designed the kitchen with a social central island bench. “We incorporated the cooktop into the island with stools opposite to encourage conversation while cooking”, said Moloney Architects co-founder, Jules Moloney. “We love how open it feels, and with the north face of the kitchen space almost all glass, we can open the wide multi-fold doors and connect to the outdoors,” she said.

Wooden Box House by Moloney Architects 6

Mick and Jules have been economical in their use of raw, honest building materials. Formply is used across the kitchen drawer fronts, island bench and skirting boards. Windows and exposed beams are constructed from Tasmanian Oak. Complementing this is flooring in Blackbutt and cladding in Cedar.

Wooden Box House by Moloney Architects 7

“As designers, we are particularly interested in the grain and warmth that natural materials like timber can bring to a space. In this project we’ve employed raw and unadorned materials like plywood and formply to create a relaxed and informal atmosphere. This really encapsulates the way we like to live,” said Mick and Jules Moloney.

Architects: Moloney Architects
Project: Wooden Box House
Area: 180 m2
Location: Ballarat, Australia
Photography: Christine Francis

Wooden Box House by Moloney Architects 8

Wooden Box House by Moloney Architects 9

Wooden Box House by Moloney Architects 10

Wooden Box House by Moloney Architects 11

Wooden Box House by Moloney Architects 12

Wooden Box House by Moloney Architects 13

Wooden Box House by Moloney Architects 14

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Think Park Project by Shma Company / Thailand

Located in Chiang Mai, Thailand, Think Park was completed in 2015 by Thai studio Shma Company Limited. Description by Shma: The Designer interpreted the design into...

1950s Split Level Home Renovated by Measured Architecture

Take one 1950s split level home in need of renovation. Add a cost-sensitive budget and gutsy clients up for the challenge of playing with everyday materials such as construction-grade plywood, white paint, and the odd IKEA hack.

Pondicherry House / Scott Simons Architects

Architects: Scott Simons Architects Project: Pondicherry House Location: Mount Desert, Maine, USA Area: 2,950 SF Photography: Trent Bell The owners wanted a small house that touched the earth lightly....

Denver Hilltop House Designed to Support a Growing Family

Distinctly current, modern and warm, this 6,132-square-foot home in Denver’s Hilltop neighborhood was designed to support a growing family, comfortable and casual gatherings, and free-flowing circulation between interior and exterior living spaces.

Woodpeckers House / Ström Architects

The Woodpeckers house sits on a low brick plinth which provides a raised entrance area, as well as larger terraces around the house. The ground conditions mean that the gardens can suffer with boggy lawns at times.

Sugar Shack Residence / Alterstudio Architecture

The Sugar Shack Residence slips between a dramatic ravine and an intimate courtyard, both defining and accommodating its adjacent circumstances.