Yellowstone Residence, Montana / Stuart Silk Architects

Yellowstone Residence / Stuart Silk Architects

Project: Yellowstone Residence
Architects: Stuart Silk Architects
Team: Stuart Silk, Principal /Julianne Shaw, Interior Designer / Kim Pham
Decorative Steel Fabrication: Brandner Design, Inc
Custom Glass Design: Scott Chico Raskey
Lighting Design: Brian Hood Lighting Design
Construction: Charter Construction
Location: Montana
Photography: Aaron Leitz (spring views); Whitney Kamman (winter views)

Perched at 8,100 feet on the side of a mountain in Montana’s Madison Range, the massing and materials of this house are derived from the powerful landscape. The exterior of the Yellowstone Residence is a composition of core-ten steel and board-formed concrete, materials which metaphorically and directly embrace the harsh realities of the site and its immediate environment. “The site’s rocky alpine terrain,” notes architect Stuart Silk, “provided the inspiration for this home and led us to choosing board-formed concrete and Cor-ten steel as the principal exterior materials. These elemental materials best captured this site’s essential characteristics. I saw the house like a barnacle clinging steadfastly to its precarious perch.”

Yellowstone Residence / Stuart Silk Architects

The 6,100-square-foot Yellowstone Residence is organized by two, massive 18-inch-thick perpendicular board-formed concrete wall which cleaves the house and extends into the landscape to the north and south. “The first wall runs north/south and leads one into the house and directs views at Pioneer Peak,” notes Stuart Silk. “The second is faceted in four directions towards a tall narrow window providing peak-a-boo views from the living room in the otherwise windowless wall.” Approached alongside the wall, one is led to the entrance, a large, steel, pivot door. The wall continues through the house and extends thru the living room, where it directs the view across a timbered valley directly toward the 9,800 foot summit of Pioneer Mountain and the sky itself. The use of Cor-ten helps merge the home with the rocky soil, becoming an outgrowth of its site. A second four-foot-thick concrete wall runs perpendicularly to the first wall and features faceted planes that angle towards a tall, narrow window into the stairway and living room. The facets recall those found in the rocks on the site.

Yellowstone Residence / Stuart Silk Architects

Entry is at the upper floor of this two-story home. The principal spaces include the 15-foot-tall living room which is flanked by two, eleven-foot-tall volumes containing the kitchen/dining room to the west and the master bedroom suite to the east. The lower floor holds the entertainment room, three guest suites, and a bunk room. To maintain privacy, the home is nearly opaque on the entry side of the building except for a tall, narrow slot of glass in the faceted concrete and a two-sided projecting corner window that provides views to the north and east from the master bathroom. The two different ceiling heights modulate the composition and are a subliminal reminder of the hierarchical structure of the surrounding mountains.

Yellowstone Residence / Stuart Silk Architects

The interior palette of materials is minimal and focused on natural materials and finishes. “The Yellowstone Residence was a rare opportunity to work with a client who has a keen eye for a high level of design and detail,” notes interior designer Julianne Shaw. “My goal was to create spaces specialized to the owners. We accomplished this by bringing the Montana landscape colors into the interiors, using natural stone throughout, and adding refined furniture, luxurious fabrics, and silk area rugs into their spaces. The addition of custom art glass lighting and feature windows created the final sparkle.’’ At each level, a cedar, slatted ceiling is supported above the monolithic concrete floor. Structural steel columns are left exposed in the living room. Blackened-steel panels delineate apertures in the thick walls. Floor-to-ceiling glass walls allow unobstructed views of the dramatic alpine landscape and sky, while a continuous band of clerestory windows in the living room allows balanced light to penetrate the home from four sides. Two sculptural-steel elements—the oversized twelve-foot-tall pivot door at the entrance, and a three-quarter-inch thick, twenty-foot long stair railing—are punctuated with arrays of square, glass-filled holes, reminiscent of stars in the night sky. The railing is supported by rectilinear steel dowels embedded into the concrete stair.

Yellowstone Residence / Stuart Silk Architects

Yellowstone Residence / Stuart Silk Architects

Yellowstone Residence / Stuart Silk Architects

kitchen / Stuart Silk Architects

dining room / Stuart Silk Architects

staircase / Stuart Silk Architects

Yellowstone Residence / Stuart Silk Architects

Yellowstone Residence / Stuart Silk Architects

bedroom / Stuart Silk Architects

bathroom / Stuart Silk Architects

terrace / Stuart Silk Architects

Yellowstone Residence / Stuart Silk Architects

Yellowstone Residence / Stuart Silk Architects

Yellowstone Residence / Stuart Silk Architects

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Pet Lamp: unique handcrafted lamps made from plastic bottles

The story begins in 2011. In the summer of that year, the Spanish designer Álvaro Catalan de Ocon was invited to Colombia, to participate...

Goethe Street Residence by Booth Hansen

Goethe Street Residence is a project completed by Booth Hansen, located in Chicago. Project description: This project combines two unfinished penthouse apartments in one of...

Banyan Residence on Palm Island / Choeff Levy Fischman

In true Tropical Modern style, Miami-based Choeff Levy Fischman designed Banyan Residence, a custom single-family residence located on the exclusive Palm Island in Miami Beach with inspiration from the home's native environment.

Murray Hill Studio Combination, New York

In New York, where real estate it at a premium residential design can benefit from flex space planning. In combining two small 450 square foot studio apartments, Lilian H Weinreich Architects creates a smart, flexible, efficient space that can easily adapt to numerous living, entertaining, and working scenarios.

Masuto House is a Contemporary Urban Oasis that Emphasize the Feeling of Openness

Masuto is a duplex project in the Melbourne, Australia. The elongated duplex residence is its own contemporary urban oasis; it enjoys an abundance of natural light, has a feeling of openness, is connected to the landscape, is spatially refined and efficient and beautifully textured and sophisticated.

Raw Concrete Space Converted into an Impressive New Showroom

Complete interior design of the new showroom by our Principal Golbou Rad, to convert it from a raw concrete space to a finished interior. The process included a complete space planning in accordance with the Building Code.