Wulumuqi Lu Store, Shanghai / AIM Architecture

Wulumuqi Lu Store, Shanghai / AIM Architecture

Project: Wulumuqi Lu store
Architects: AIM Architecture
Project Architect: Davide Signorato
Design Team: Chen Hu, Cai Ningyuan, Jiao Yan
Design Scope: Interior & Facade
Design Principals: Wendy Saunders, Vincent de Graaf
Project Management: Cindy Xu
FF&E Team: Baoer Wang
Location: No.243 Wulumuqi Middle Road, Xuhui District, Shanghai, China
Size: 200 sqm
Completion: 2019
Photography: Dirk Weiblen
Text by AIM Architecture

Wulumuqi Lu store began as a singular concept store with two brands housed in the same retail space. The two brands, An Ko Rau and 3ge3 project, are two sides of the same coin: with one design concept, the parent brand ZUCZUG hoped to present the united front of both brands. But the brand identities are different, the intended audiences different, the aesthetics different. The problem the design needed to solve was telling the story of each side of the coin.

Wulumuqi Lu Store, Shanghai / AIM Architecture

On the surface, the two brands have little in common; one a sporty streetwear label and the other a platform for conceptual fashion. It is crucial each space is clearly identifiable to the brand. Connecting a certain part of the shared retail space roots both the design, and allowed both An Ko Rau and 3ge3 project their own personal space, bringing them closer together, all on their own.

Wulumuqi Lu Store, Shanghai / AIM Architecture

An Ko Rau is an innovative streetwear label. Reflecting the style of everyday movements, the brand is fun and down to earth. The store is designed to embody the relaxed athleisure of the products: flanked with steel grid walls and floor panels, a custom made display system sets up an exciting plug and play atmosphere. The design is both contemporary and a subtle nostalgic throwback to school gymnasiums and streetwear. Tent structured dressing rooms wink at being outdoors, the laidback vibe extends to the second floor, which features a bar and counter for socializing. Wooden crate-like storage systems and seating pepper the space braking up the rigidity of the grid.

retail, Shanghai / AIM Architecture

3ge3 project is a platform deliberately blurring the lines between fashion and art where practicality is replaced with extravagance. The interior is gallery-esque, using simple white walls as a canvas for invited artists and designers to create new realities and visions. A mirrored wall and a low membrane ceiling transform the common retail experience into an engaging experience. Custom made bold stainless steel furniture pieces create mirages on the stainless steel floor and reflections in the stainless steel ceiling.

Wulumuqi Lu Store, Shanghai / AIM Architecture

The two stores are split conceptually, and needed to be aesthetically split, as well, without losing one another in the process. To bridge these two very different visual ideas, neutral ground was inserted. An Ko Rau’s warm wooden staircase meets the white abstraction of 3ge3 project to make a separate but equal statement. The stairs aren’t intertwined but built intentionally apart. Visitors get a glimpse of the flip side of the coin, the brand they didn’t come for but via the suggestion of closeness, are drawn in by.

staircase, Shanghai / AIM Architecture

Neutral spaces offer time to pause, a new perspective, and perhaps, a place to cleanse the palate. Most importantly, the design is suggestive in this neutral space with the split staircase and separate entrances, the two brands rub elbows in an interesting way. It is an unlikely encounter, and an imaginative one.

Wulumuqi Lu Store, Shanghai / AIM Architecture

retail design, Shanghai / AIM Architecture

Wulumuqi Lu Store, Shanghai / AIM Architecture

retail design, Shanghai / AIM Architecture

retail design, Shanghai / AIM Architecture

Wulumuqi Lu Store, Shanghai / AIM Architecture

Wulumuqi Lu Store, Shanghai / AIM Architecture

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

One of 106 Residential Units in the Newly-Developed Apartment Building, the Lucille on Roosevelt

With commercial spaces and amenities below, floors two through six of the Lucille on Roosevelt apartments feature a diverse unit mix composed of studios, open one-bedrooms, one-bedrooms, one-bedroom-plus-dens, and two-bedroom apartments.

Family Refuge in Barcelona with a Pleasing Mixture of Scandinavian and Mediterranean Style

B., R. and their only son, wanted to open up their home onto a superb terrace with magnificent urban views while welcoming us to their private family refuge recently renovated under a pleasing mixture of Scandinavian and Mediterranean style.

Wanaka Crib, a Holiday Home by Pac Studio

In a wood lined field, near Wanaka’s lake edge, the Wanaka Crib is composed of two gables and a chisel roof slipping past one another to make three enclosed courtyards. Each courtyard creates a specific relationship with the interior.

Cape Cod Beach House / Hariri & Hariri Architecture

Cape Cod Beach House is a private residence designed by Hariri & Hariri Architecture, an architectural firm established in 1986 by Iranian-born Cornell-educated sisters...

70 sqm Apartment Designed by Pascali Semerdjian for a Young Couple

The 70 sqm apartment designed for a young couple, consists basically of a unique volume of “Pau Ferro” wood that houses almost all the functional spaces of the apartment

Old Industrial Warehouse Converted into a Two-Story Family Home

Architects EAT have transformed this old industrial warehouse in a two-story family home. Fitzroy Loft is located in Melbourne, Australia, and was completed in 2015. This...