Xiao Xiang Fu Restaurant by IN•X Design

Xiao Xiang Fu Restaurant

Project name: Xiao Xiang Fu Restaurant
Interior design: IN.X Design
Designer: Wu Wei
Design team: Liu Chenyang, Jia Qifeng, Liang Pengfei, Zhang Peng
Interior decoration: Jin Shengxu, Ying Zheguang, Song Jiangli
Owner: Beijing Xiao Xiang Fu Catering Management Co., Ltd.
Design area: 682 m2
Design time: September 2019
Completion time: July 2020
Photography: Song Yuming
Project planning: Lele Brand Strategy
Text and photos: Courtesy of IN.X

“Sleeping upstairs in diaojiao house for a night, one will have romantic dreams for ten years.”
Whether it is in Western or Southern Hunan, the precious plain land of Hunan has been used for farming for generations, and people there have built stilted house (which is also called diaojiao house) on the riverside and at the foot of mountain to settled down, spread, and flourished. The story is too much to be told, which becomes the “border town” in everyone’s memory.

Xiao Xiang Fu Restaurant

Born under the rising water vapor and in the lush mountains and forests, the delicious Hunan cuisine is one of the most important eight cuisine-dishes in China. As a well-known brand of Hunan cuisine restaurant, Xiao Xiang Fu has served for countless diners for 18 years.
Now, Xiao Xiang Fu Restaurant (Zhongguancun No. 1 Restaurant) – designed by Wu Wei, has officially open to the public. The brand-new image and taste will gradually become a new memory and preference of diners.

Xiao Xiang Fu Restaurant

To be seen
Develop the space design strategy
The restaurant is located in the science and technology industrial park in a business area, where the consumer group have the ability to consume and they also have higher requirements for environment.

Xiao Xiang Fu Restaurant

However, the project is located on the second floor of the building without dining space on the ground floor. A restaurant that cannot be seen will inevitably become harder to attract the target group.

Xiao Xiang Fu Restaurant

Therefore, in order to increase the restaurant’s exposure in the business area, the designer Wu Wei added an independent storefront signboard on the first floor and an elevator connecting the first and second floors. Although it increases the cost, the traffic flow arrangement is so convenient to meet the fast consumption need of the target customer group, so as to achieve the purpose of attracting diners.

Xiao Xiang Fu Restaurant

The long windows on the second floor facing the street indistinctly reveal the inside warm lighting and the dining scene in the restaurant. Through the window, the spicy and tender flavor of Hunan cuisine seems to linger in the tongue, and it becomes natural to walk into the restaurant.

Xiao Xiang Fu Restaurant

To be remembered
Find the image of taste
After reorganizing the layout, the space presents a compact and lively dining atmosphere. The welcoming feeling and the elements that evoke the traditional memories of Hunan become the unique features of Xiao Xiang Fu restaurant.

Xiao Xiang Fu Restaurant

In order to connect the space with the brand Xiao Xiang Fu more effectively, the designer dismantled the traditional stilted building in Hunan, and put local materials such as black bricks and rammed earth into the space. After rearrangement, the traditional elements are transformed into structures such as walls, grilles, and facades in modern space,becoming the space palette in a flexible and orderly way.

Xiao Xiang Fu Restaurant

Other materials and elements that have Hunan characteristics are also considered for furniture and artwork. The low-brightness red is dotted in the wood and earth color, symbolizing a taste of Hunan cuisine.

Xiao Xiang Fu Restaurant

The taste that different from other restaurants is reflected in the details of traditional imagery design, which will also be firmly connected with the brand to form a new impression of Xiao Xiang Fu.

Xiao Xiang Fu Restaurant

Design code under the smell of cooking
The original layout of second floor is relatively long and narrow. In order to improve the efficiency of food delivery and enhance the brand display effect to form a visual memory at the same time, the designer sets the open kitchen in a relatively central position. The surrounding booths, window seats and private rooms form three types of dining areas distributed throughout the space.

Xiao Xiang Fu Restaurant

Passing through the booth area, it comes to the scattered window seating area,where bright natural light covers the entire space. Red earth rammed walls, tiles and cement-colored ground divide the dining area into another three parts, making the originally compact dining space in order.Lively but not complicated, the dining space and open kitchen form a perfect integration of motion and quietness and a wise combination of opening and closing.

Xiao Xiang Fu Restaurant

The bare ceiling structure is processed into dark color, and the light gray steel structure is like a space framework, where roughness blends with refinement, and industry mixes with cooking softly.
The private rooms at both ends of the space connect the entire space as a whole. The combination of old brick walls and wood furniture echoes the space temperament, while the concise design without too much decoration adds a neat contemporary space experience to the private rooms in the traditional restaurant.

Xiao Xiang Fu Restaurant

The well-leveraged space strategy of attracting crowds and the exclusive space visual impression have injected more vitality into the old catering brand. The previous customer group and the new diners who can better represent the modern consumption concept will write together the next chapter of Xiao Xiang Fu – which is about the taste, memory and their lasting affection.

Xiao Xiang Fu Restaurant

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Micro Apartments in London Designed by Bicbloc 1

Micro Apartments in London Designed by Bicbloc

The existing property consisted of a four-storey Victorian terraced house divided into 11 bedsits with a back garden. The client wished to convert the property into a new co-living concept to cater to the strong rental demand in London and changing living habits. Bicbloc managed to reconfigure the original layout into 14 serviced 18 sqm studio apartments.
Zooco Santander Office Zooco Estudio

Zooco Santander Office / Zooco Estudio

The Zooco Santander office is located in a corner and it has two facades with a strong rhythm of windows with a semicircular top shape. This gives the space a great personality.
Small Flat for a Young Couple

Small Flat for a Young Couple / Studio Bazi

This small flat was designed by architect Alireza Nemati for him and his wife. The home has an area of 35 square meters and...
Urban Cocoon: Complete Renovation of a 27 sqm Single Room Duplex in Paris 1

Urban Cocoon: Complete Renovation of a 27 sqm Single Room Duplex in Paris

The " Urban Cocoon " duplex is situated in a 2 storey townhouse building on Charonne street next to Bastille. The street was part of a former Charonne village where handcrafting and wood crafting where the dominating activities beside being a vast territory dedicated to cultivation of vineyards and wine making.
POAN Educational Institution by CUN Design

POAN Educational Institution by CUN Design

CUN PANDA Children's Education Space Design Company not only provides kindergarten design services or products, but also select a design language that is truly suitable for children and is in line with current and future educational development trends.

More Articles Like This