Alves da Veiga Project / Pedro Ferreira Architeture Studio

Alves da Veiga Project 1

The Alves da Veiga project aimed to reconvert an old typography built in the nineteenth century and abandoned for decades in a set of six apartments, maintaining all the structure and spatial concept of preexistence. The original building, though appearing from the outside only two storeys in fact contained a curious floor + mezzanine organization that actually embodied four habitable floors.

Alves da Veiga Project 1

Despite the advanced state of degradation, the industrial austerity that we encountered during the first visits served as a starting point for the definition of the proposal.

Alves da Veiga Project 2

A simple and strict organization where the spaces are strongly illuminated and marked by the double height of the right feet.

Alves da Veiga Project 3

The result is six duplex apartments , where the white walls and ceilings contrasts with the cold concrete in groundfloor and heat of the pine on the upper floors.

Alves da Veiga Project 4

The staircaise, organizer element of the set is punctuated by a skylight that rescues the light into the building.

Architect: Pedro Ferreira Architeture Studio
Project: Alves da Veiga / XIX Century house remodeling
Styling: Rute Moreda
Engineering: ASL&Associados, Lda
Construction: HomeReab, Lda
Location: Porto, Portugal
Photography: João Morgado

Alves da Veiga Project 5

Alves da Veiga Project 6

Alves da Veiga Project 7

Alves da Veiga Project 8

Alves da Veiga Project 9

Alves da Veiga Project 9

Alves da Veiga Project 10

Alves da Veiga Project 11

Alves da Veiga Project 12

Alves da Veiga Project 13

Alves da Veiga Project 14

Thank you for reading this article!

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Penthouse Loft with Dramatic View of the New York City

A professional couple in New York City commissioned us to design a home that could serve as a soothing oasis within the city. They...

Multifunctional Lounge Area: A Small Oasis in the Middle of Noisy City

This stunning multifunctional lounge area was designed and completed in 2015 by Ukrainian studio Svoya. Description by Svoya Studio: The cozy and very compact patio...

Kyneton House by Moloney Architects

The clients, a young couple with two children, wanted a contemporary home that suited their needs as a family. The brief called for a four bedroom, two bathroom house with an open-plan living area and separate music room.

Renovation of a Two Story Attic Apartment in Strasbourg / f+f architectes

Parisian architecture firm f+f architectes has renovated a two story attic apartment for a family with children. The project is located in an old...