facebook

Balmain Semi House: Alterations and Additions by CO-AP Architects

Balmain Semi House - Alterations and Additions

Balmain Semi House was completed in 2017 by Sydney-based CO-AP Architects.

From the architect: This project is an alterations and additions to an early 1900s two bedroom single-storey semi-detached house. Our client, a builder/developer, approached us with an existing planning approval for the property and engaged us to complete the detail design and interiors for the project. Maximising daylight and green space was a priority. Off-form concrete and Australian timbers were used for the two-storey rear additions which are contained within the existing ridgeline set-out in the original planning approval.

Balmain Semi House - Alterations and Additions 1

A series of skylights allow daylight to flood the upper floor bedrooms and penetrate deep into the original house via a new stairwell. Structural timbers salvaged from the original building were repurposed as stair treads and shelving.

Balmain Semi House - Alterations and Additions 2

Although there was an opportunity for rear lane access to potential off-street parking, our client opted to invest in improving the existing garden as they felt landscaping was more a valuable asset than car spaces in the inner city. This was a brave risk to take for a speculative project in Balmain and it has paid off.

Balmain Semi House - Alterations and Additions 3

An elevated planter filled with succulents provide privacy and a verdant outlook from the upper floor rear bedroom. The palette of interior finishes have been kept crisp, fresh and simple – incorporating concrete, timber, terracotta and stone.

Architects: CO-AP Architects
Project: Balmain Semi House / Alterations and Additions
Property styling: The Hired Home
Location: Sydney, Australia
Photography © 2017 Murray Fredericks

Balmain Semi House - Alterations and Additions 4

Balmain Semi House - Alterations and Additions 5

Balmain Semi House - Alterations and Additions 6

Balmain Semi House - Alterations and Additions 7

Balmain Semi House - Alterations and Additions 8

Balmain Semi House - Alterations and Additions 9

Balmain Semi House - Alterations and Additions 10

Balmain Semi House - Alterations and Additions 11

Balmain Semi House - Alterations and Additions 12

Balmain Semi House - Alterations and Additions 13

Balmain Semi House - Alterations and Additions 14

Balmain Semi House - Alterations and Additions 15

Balmain Semi House - Alterations and Additions 16

Balmain Semi House - Alterations and Additions 17

Balmain Semi House - Alterations and Additions 18

Balmain Semi House - Alterations and Additions 19

Balmain Semi House - Alterations and Additions 20

Balmain Semi House - Alterations and Additions 21

Balmain Semi House - Alterations and Additions 22

Balmain Semi House - Alterations and Additions 24

Balmain Semi House - Alterations and Additions 26

Balmain Semi House - Alterations and Additions 27

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Sonoma Pool House: A Family’s Playground by Zumaooh

The owners of this property in Sonoma County worked with zumaooh to explore the opportunities presented by 13 acres of meadowland running alongside a creek.

Sapato Apartment, Lisboa, Portugal / Arriba Studio

Portuguese studio Arriba has renovated Bica do Sapato Apartment, turning it into a spacious and full of light home. From the first day we visited this site, we understood the potential of this curious layout. It resembled a maze with several heights, features we ended up exploring on a deeper level later.

Tama’s Tee House: A Coastal Concrete Unipod by Luigi Rosselli

Tama’s Tee Home was constructed on what was solid and reusable from the previous house. Approximately fifty-percent of the previous structure was kept, including the large sandstone retaining wall to the front of the home and the garage beneath.

Tilt-Shift House, Los Angeles / ANX – Aaron Neubert Architects

The project site for this 2,100 sf residence is a 3,750 sf ascending northwesterly facing parcel with panoramic views towards Los Angeles’ Silver Lake Hills and Reservoir. The Tilt-Shift House is situated adjacent to multiple significant mid-century modern homes

Paddington House in Brisbane / Kieron Gait Architects

Paddington House is a private residence recently completed by Brisbane-based Kieron Gait Architects. The idea of the long hallway connects this project to the...

Bangalore Brick House / Collective Project

Located in a major tech suburb of Bangalore, that until 15 years ago was open farmland, this project strives to create a quiet retreat for a young family of five in an otherwise densely populated and unplanned community.