Residential ArchitectureHousesPrefabricated House with Passive Design: Collingwood House

Prefabricated House with Passive Design: Collingwood House

Collingwood House - prefabricated house with passive design

Collingwood House is a prefabricated house with passive design completed by Melbourne-based ArchiBlox. Located in the inner urban precinct of Collingwood, the prefabricated house is nestled on a narrow 140m2 site.

Description by ArchiBlox: The finished home exhibits a modern, beautifully designed and a light filled family home. By implementing the principles of passive design, the home not only relies less on the use of mechanical heating and cooling but also creates an extension of the internal space which maximizes the indoor rooms.

Collingwood Home - prefabricated house with passive design

The open plan living/dining/kitchen area is opened up to the front yard and is oriented north inviting the winter sun to light and heat up the room and also to allow natural ventilation to cool the room during summer months.

Collingwood Home - prefabricated house with passive design

The living area also extends to another small courtyard on the west which allows the interior to feel more adjustable and spacious depending on the occupants needs. The western courtyard is designed to allow more light to enter the space and also functions as a vertical garden fence for herbs or plants for aesthetics. Visit ArchiBlox

Collingwood Home - prefabricated house with passive design

Collingwood Home - passive design by ArchiBlox (5)

Collingwood House - passive design by ArchiBlox (7)

Collingwood House - passive design by ArchiBlox (9)

Collingwood House - passive design by ArchiBlox (8)

Collingwood House - passive design by ArchiBlox (4)

Collingwood House - passive design by ArchiBlox (10)

Collingwood House - passive design by ArchiBlox (12)

Collingwood House - passive design by ArchiBlox (13)

Stylish Open-Plan House Inspiring Freedom and Serenity in Mexico

This stylish open-plan house is born with 3 basic principles, LIGHT, VIEW, and SPACE. The house is planned to be a 1 level construction and the main desire is to catch the views from the lake, in order to achieve that, the site was needed to be elevated approximately 18 feet above the initial level.

Pinales House, San Francisco by Schwartz and Architecture

The Pinales House is indicative of the scale of remodel many young families can consider; a scale at which strategic design choices are key to discovering the unrealized potential of the home and site.

Embrace Apartment by Asolidplan

The clients are a young couple with a tasteful collection of furniture and objects who wanted to continue their tradition of regular family gatherings at home.

Great Like Studio Designed a Three Storey Residence Like a Peaceful Urban Retreat

Located on a small lot in Downtown Toronto, the owners of this new three storey residence desired a peaceful urban retreat, purposefully tailored to nurture and enhance a close communal family life and their enjoyment of the outdoors.

Related Articles