Metaphysical Remix – Renovation of Apartment in Turin

Metaphysical remix - renovation of apartment in Turin (1)

Metaphysical Remix is the name of an interior design project completed by Turin-based UdA – Architetti Associati.

Description by UdA: The project designed by Andrea Marcante and Adelaide Testa to restructure an approximately 250 m² rented apartment in Via Roma in the centre of Turin attempts to meet the needs of three generations: a father, his daughters and grandfather enjoying the rituals of everyday life under the same roof while, at the same time, having their own private spaces designed to meet their individual needs.

Metaphysical remix - renovation of apartment in Turin (2)

Marcante’s and Testa’s joint project is based on very close, constant and stimulating interaction with the clients bringing their own specific requirements in line with the setting in which this house, built from 1935-1937, is located. Having discovered that the interiors had completely lost all their original features, the perception of space and precision found in rationalist architecture and metaphysical painting from that period were inevitably sources of inspiration for the project designed by the architects.

Metaphysical remix - renovation of apartment in Turin (3)

The attempt to reproduce them in different proportions and using different materials can be seen in the plaster truss at the entrance that evokes the coffered portico in Via Roma. Similarly, the distortions in perspective of the ceiling in the dining area, created using stucco work and wallpaper, pay tribute to De Chirico’s dreamy, oneiric language and the plaster cornices framing the ceiling are reproduced in new patterns capable of identifying the specific functions below, regardless of the configurations of the walls.

Metaphysical remix - renovation of apartment in Turin (4)

The evocative force of the artist, who painted distinctive features of classical cities, most notably the empty colonnades and perspectives along roads and avenues he discovered walking around Turin, also suggests the geometric patterns of the new system of metal bars spreading through the various rooms and altering how their space is perceived: frames with glass shelves holding valuable objects, which, starting from the entrance, project into the lounge where they hold books and conceal the rear doors, not to mention the micro-architecture in the bedroom displaying a sort of re-found classicism: these historical citations are hinted at and interpreted but never philological.

Metaphysical remix - renovation of apartment in Turin (5)

A remix playing on a combination of conventional systems, design inventions and modern-day features ranging from the colour scheme (pastel and florescent shades) to designer furniture (by the likes of Prouvé, Sarfatti, Mendini and Tom Dixon) and design objects. A house/stage where all the actors move easily: bedrooms to safeguard privacy but also shared spaces designed in languages holding onto what we hold dearest and, at the same time, stimulating interaction between different generations through unusual and unexpected architectural features.

Metaphysical remix - renovation of apartment in Turin (6)

As Alfred Hitchcock said when he visited Turin in 1960 “… it is rather mysterious and intriguing and even though I’ve only just got here, it looks promising and something unexpected might suddenly happen on any of its street corners…” We would also like to invite you to discover the unusual and unfamiliar perspectives this house-stage has to offer. Visit UdA – Architetti Associati

Project by: Andrea Marcante, Adelaide Testa
Collaborators: Eirini Giannakopoulou, Giada Mazzero
Photographer: Carola Ripamonti

Metaphysical remix - renovation of apartment in Turin (7)

Metaphysical remix - renovation of apartment in Turin (8)

Metaphysical remix - renovation of apartment in Turin (9)

Metaphysical remix - renovation of apartment in Turin (10)

Metaphysical remix - renovation of apartment in Turin (11)

Metaphysical remix - renovation of apartment in Turin (12)

Metaphysical remix - renovation of apartment in Turin (13)

Metaphysical remix - renovation of apartment in Turin (14)

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Russell Hill Road Residence by Taylor Smyth Architects

Taylor Smyth Architects and Cecconi Simone collaborated on the design of the house, with the sophisticated interiors custom designed by Cecconi Simone to incorporate bronze privacy screens, stone, wood paneling and built-in millwork.

K16 Cafe in Perm, Russia / ALLARTSDESIGN

In Russia (Ural), Perm - a new cafe called K16 Cafe was opened. The interior was executed by studio ALLARTSDESIGN led by designer Artemy Saranin. The facility is located on the ground floor and covers an area of only 115 ft2.

North Coogee House – Rustic and Fun Design by Collected Interiors

Collected Interiors refurnished and styled this two-story family home in North Coogee, Western Australia. A young energetic couple was after a relaxed, fresh and modern...

Small Toronto Renovation by Studio AC: Sheridan Residence

For this small west Toronto renovation, rather than imagine a home comprised of rooms within an open plan we conceived a room revolving around a singular mass. The ‘mass’ presents the aesthetic grounding for the project while also containing all of its support functions in a clean plywood wrapper.

Loft Orion by Studio Andre Lenza

This loft is located in the last floor (50th) of the tallest building in Brazil (Orion Complex), located in the city of Goiania, in central Brazil. All the pipes where painted, to maintain the industrial style. A vertical vegetable garden grows on the walls of the kitchen all the way to the living room.

Spanish Farmhouse Revived with Perfect Mixture of Traditional and Modern Minimalist Design

Located in a small valley of Vallés in Catalonia, this Spanish farmhouse was reborn a few years ago with the creation of horse stable linked to the property. The starting point for the grand renovation was a three-floor building with austere structure and following the lower height buildings added throughout the time around it.