This Summer Cottage Was Designed as a Solid Wooden Block

- Advertisement -

This Summer Cottage Was Designed as a Solid Wooden Block (1)

This project is 54 m2 summer cottage designed by ARDESS Studio in Skagen, Denmark. One-story house with pitched roof and integrated storage shed.

Description by ARDESS: The summer cottage is built on the foundation of an original house. Due to conservation restrictions tied to the unique location, the summer cottage was devised to adhere to the original geometry. As such, the house was designed as a solid wooden block in the given geometry from which function and spaces have been cut out and blended into the surroundings and views.

This Summer Cottage Was Designed as a Solid Wooden Block (10)

The careful integration into the landscape is further enhanced by the consistent choice of materials. As such, Cedar has been used for the roof and façade, giving the impression of a silver wooden block – like a straight piece of driftwood where beach meets dunes.

This Summer Cottage Was Designed as a Solid Wooden Block (12)

The summer cottage thus gets a modern expression in which the chimney and retracted entrance spaces become signature rewarding elements and where large frameless glass panels provide an amazing link and ensure views to the nature outside.

This Summer Cottage Was Designed as a Solid Wooden Block (4)

Despite a floor plan of just 54 m2, the house was designed to accommodate two families. With a balance between privacy and the need for maximizing the living areas, the two sleeping areas can serve as a perfect retreat with individual bathrooms and private entrances. As such, the strategy has been to design rooms and interior with multipurpose functions that can be folded in and out depending on the situation and leaving the impression of a livable Swizz Army Knife.

This Summer Cottage Was Designed as a Solid Wooden Block (6)

Outdoor spaces have been designed as carefully positioned terraces of wood that connect indoor and outdoor. Wood retaining walls serve as soft indentations and benches in the lyme grass covered dunes. A staircase incorporated into the retaining wall leads to the adjacent beach.

Project: Summer Cottage G18
Architects: ARDESS Studio, Denmark
Materials: Facades, roof and terraces – Cedar / Windows – composite (frameless) / Floors and interior – Douglas and Kolumba brick.

This Summer Cottage Was Designed as a Solid Wooden Block (9)

This Summer Cottage Was Designed as a Solid Wooden Block (7)

This Summer Cottage Was Designed as a Solid Wooden Block (8)

This Summer Cottage Was Designed as a Solid Wooden Block (3)

This Summer Cottage Was Designed as a Solid Wooden Block (13)

This Summer Cottage Was Designed as a Solid Wooden Block (11)

This Summer Cottage Was Designed as a Solid Wooden Block (2)

This Summer Cottage Was Designed as a Solid Wooden Block (5)

Thank you for reading this article!

- Advertisement -

Rooftop Laundry Retreat by COLL COLL

Our task was clear at the first sight, we needed to keep the soul of the space, while building a retreat for the creative mind. The disused laundry at the top of a 19th century mestansky dum had it all. In the very heart of the Prague’s Jewish quarters, hidden in the attic, five stories above the havoc of the Old Town.

Shibuya Apartment 202 is Designed Like a Cave / Hiroyuki Ogawa Architects

Tokyo-based Hiroyuki Ogawa Architects have completed Shibuya Apartment 202 in 2016. The apartment has a area of 61.85 m2. From the architect: We renovated our apartment...

Hill Country Modern House, Texas / Dick Clark + Associates

On a large private lot at the foothills of the Hill Country, this client wanted their house to be ingrained in nature, rather than up on the hill towards the view; what results is a beautiful play fashioned amongst landscape and building – with each one stealing the spotlight from each other around every bend.

Mount Martha House – Beachside Family Retreat

Ola Studio has designed Mount Martha House, a vacation home located in Mornington Peninsula, Victoria, Australia. Description by Ola Studio: Mount Martha House is four...

Parkville Townhouses by Fieldwork Project

This four townhouse development presents a highly site responsive design with a strong ESD focus, characterised by fundamental principles such as its strong emphasis on internal amenity, privacy, access to light and significant landscape planting.

Elegant Interior With Industrial Elements: RS Apartment by Studio 1408

Wood and metal, opposites by tactile and visual perception, can actually match as a state: both are used here as rough, unfinished materials. This antithetical visual assembling reveals a pleasant, elegant interior,  industrial scenery which is well-balanced by the gray shades.

Alpine chalet – a combination of modern and traditional alpine elements

Located in Dienten am Hochkönig, Austria, this project was completed by Architektur Gerald Kessler. This alpine chalet has been lovingly restored under the consideration...

Ground Floor Apartment Turned into a House in the Middle of Manhattan

This ground floor apartment has been renovated and transformed by Studio Arthur Casas in a comfortable house, located near Central Park, in Manhattan, NY. Description...

Hyde Park House by Daniel Hopwood Interior Design

In the case of this Hyde Park house, the client enjoys great success in the entertainment world. Whilst showcasing the intelligence and sophistication behind the exuberance, I was compelled to reflect his stage personality in his home.

Energy Efficient Home with Sweeping Views of Lake Washington

Built on a steep slope lot in Seattle with sweeping views of Lake Washington and the Cascade Mountains, the project presented a number of challenges, both technical and permit-related. As a designated Environmentally Critical Area (ECA) Steep Slope, the lot is subject to a far more rigorous standard of review than an ordinary flat lot.

Eastlight House / McClellan Architects

The Eastlight House is built on a narrow site, which is located on the east side of Mercer Island along a slanting shoreline. The site has a moderate slope with views out to Mt. Rainier at a 45 degree angle to the property lines.